Pe mine ma pasioneaza fotografia, aproape ca nu e zi de la Dumnezeu in care sa nu trag cel putin un cadru, mereu vad ceva interesant si nu rezist tentatiei. 🙂 Nu ma refer la selfie-uri, alea sunt fff rare. De cand am intrat pe grupuri de pasionati si profesionisti, mi s-au deschis ochii mai larg, observ lucruri pe langa care altadata treceam nepasatoare. Sunt o pasionata, dar amatoare, nu stiu tehnica foto, lucrez tot pe auto de ani de zile.
Lumea zice ca fac poze interesante, postez pe Instagram (delfinas2005). Tot am zis ca fac un curs, dar sunt cam scumpe sau se tin cand nu am eu timp. Mi-ar placea sa merg alaturi de un cunoscator si sa-mi explice practic cum sa ma joc cu setarile manuale, asa invat mai repede. Am trepiede atat pentru camera foto, cat si pt telefon, dar simt ca ma incurca, prefer sa fac poze "din mana", inclusiv alea cu zoom mare, pozez des Luna, avioane care "trec" peste Luna, ISS sau alte lucruri aflate la distante mari, din fericire ma ajuta mult faptul ca de la geam am o vedere larga si ofertanta.
Sa revenim la topic... 🙂 Am un aparat foto compact, asa zisa "sapuniera", dar care are un zoom optic mare, de 40x , Canon SX740hs, pe care il port mereu in geanta. Pentru pozat de la geam sau in vacante am un bridge Canon SX60hs, cu zoom optic de 60x, plus un mirrorless, Canon M100, caruia i-am mai cumparat un obiectiv de 50-200, dar tot nu acopera zoom-ul bridge-ului. Cu toate astea, pe strada, cand e lumina buna, distanta mica/medie, prefer camera telefonului, mai ales pe modul macro, iar din iarna, de cand am un P30Pro, cat sunt pe strada aproape ca folosesc doar telefonul. Multe poze de pe Instagram sunt facute cu telefonul si pentru a arata ca, de multe ori, nu conteaza cu ce fotografiezi, ci ce si cum o faci, ochiul si mana fotografului. Pana asta iarna, am avut doar variante Lite de Huawei si aratam ca si cu niste camere mai slabe poti face poze satisfacatoare.
Bine, acum depinde si ce vrei sa faci cu pozele, pt unele profi, de pus la expozitii, ultrasii vor spune ca doar un DSLR e bun, dar vorba unui fotograf profesionist, Mircea Bezergheanu: ”majoritatea problemelor se află încă între vizor și ceafă. Sau cum vă spuneam data trecută - La maimuța din spatele vizorului.” sau ”Folosiți maimuța din spatele vizorului, că nu vă dau banii afară din casă.” , adica partea cea mai importanta e fotograful, cu abilitatile lui, degeaba ai un aparat scump, daca nu stii sa scoti din el ce-i mai bun.
Jucati-va cu camera telefonului sau al aparatului foto, chiar daca sunt mai modeste, faceti multe poze, alegeti-le pe cele mai bune si tot asa, cu multa autocritica. Mie mi-e din ce in ce mai greu sa postez ceva, pt ca sunt din ce in ce mai autocritica. 🙂 Ce nasol era daca ramaneam la aparatele cu film, cate as fi stricat... :))))))