anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

4 sfaturi înainte de a cumpăra sau vinde un telefon mobil second-hand

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Dintre toate dispozitivele pe care le utilizăm zilnic, smartphone-urile conțin cele mai multe date personale și financiare. Înainte de a vinde un telefon second-hand este foarte important să ștergem toate aceste date pentru a preveni acțiunile nedorite din partea unor persoane rău intenționate. Infractorii cibernetici abia așteaptă. De asemenea, dacă tocmai am achiziționat un telefon la mâna a doua, este la fel de bine să ținem cont de câteva lucruri înainte de a începe să-l utilizăm.

 

Pentru a șterge complet toate aceste date de pe telefon este necesară utilizarea funcției „Erase all Content and Settings” sau „Factory Reset”. Activarea acestei funcții va duce automat la ștergerea tuturor datelor personale, inclusiv a mesajelor, contactelelor, pozelor, parolelor, aplicațiilor instalate și tot istoricul browser-ului. 

 

Iată câteva sfaturi / verificări pe care este recomandat să le facem înainte de a șterge datele de pe telefon:

  • să facem o copie (backup) a tuturor datelor personale pe care dorim să le păstrăm
  • dacă utilizăm dispozitivul pentru a accesa servicii online (cum ar fi servicii bancare, cumpărături, e-mail, rețele sociale etc.), este posibil să ne conectăm la aceste aplicații fără a mai introduce parolele de fiecare dată; în acest caz trebuie să ne asigurăm că știm datele de acces și parolele pentru fiecare dintre aceste conturi
  • dacă folosim telefonul pentru a controla și alte dispozitive „inteligente” din casă de tip SmartHome (cum ar fi camerele de securitate sau termostatele), înainte de a ștergerea datelor trebuie să ne asigurăm că le vom putea gestiona folosind un alt dispozitiv 
  • dacă utilizăm telefonul pentru verificarea conturilor online (de exemplu pentru confirmarea codurilor SMS), va trebui să ne asigurăm că acest lucru funcționează și pe alt dispozitiv; este recomandat să verificăm această funcționalitate înainte de a șterge datele de pe telefonul pe care îl vindem / donăm.

 

În situația în care achiziționăm un telefon second-hand este recomandată de asemenea ștergerea datelor personale ale fostului proprietar (în cazul în care acesta n-a făcut-o) prin utilizarea aceleiași funcții „Factory Reset”, urmată de activarea funcțiilor pentru actualizări automate, backup automat și deblocarea dispozitivului prin parolă, PIN sau autentificare biometrică (amprentă sau Face ID).

 

Alte sfaturi despre cum să pregătim telefonul înainte de a-l înlocui cu unul nou găsiți și aici https://comunitate.orange.ro/questions/2714236-pregatesc-telefon-inlocui.

 

Vă așteptăm și pe voi să completați thread-ul cu alte recomandări pentru gestionarea securității datelor pe dispozitivele second-hand.

4 Răspunsuri 4

Viocat
Senior certificat
Salu Mihaela. Din pacate informatii pot fi recuperate dupa Factory Reset. Pentru a sterge definitiv informatiile trebuie sa te asiguri ca ai activat criptarea hardware pe telefon pentru aceasta trebuie parcursi urmatorii pasi: 1. Mergi la Setari -> Securitate si activeaza criptarea telefonului. Acest lucru este de durata si trebuie sa ai incarcatorul la indemana. 2. Activeaza Criptarea telefonului inca odata. Anumite persoane s-au plans ca nu a mers criptarea dupa prima incercare si trebuie reincercat acest lucru. Procesul poate dura mai mult de o ora in functie de cantitatea de informatie din telefon si trebuie asteptat pana se finalizeaza criptarea. Dupa aceea reseteaza telefonul aplicand pasii descrisi de tine

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
Nu am cumpărat niciodată un telefon de la SH și nu sunt de acord cu așa ceva, dar de vândut am vândut. Mi se par foarte utile sfaturile și chiar le-am pus în aplicare în diverse ocazii. Mulțumim foarte mult!

MihaelaA
Community Manager
Community Manager
@Viocat super, mulțumim pentru sfat. @Vio73 cu mare plăcere.

delfinas
#StarMember
Eu am cumpărat telefon SH, chiar P30 Pro de pe care scriu acum. Nu aveam banii necesari să cumpăr unul nou, iar acesta mai avea vreo 5 luni de garanție. Slavă Domnului, într-un an nu am avut probleme cu el. Chiar dacă telefonul era curățat, tot am dat un reset factory. Stau eu mai liniștită așa. Când îl cumpăr, îi fac niste teste rapide in punctele care mă interesează, nu doar estetic. Și eu eram reticentă referitor la achiziționarea unor dispozitive second hand sau resigilate, dar în timp, am căpătat încredere, cu precauțiile de rigoare. Resigilatele, dacă sunt din magazine serioase și sigure, pot fi niste afaceri foarte avantajoase. Trebuie să știți cam care e prețul mediu pt SH al modelului respectiv, sa nu picați in plasa unui preț dubios de mic, pt că are clar un viciu ascuns, dacă vânzătorul nu specifica vreo problemă si cere prea putin. După achiziționare, clonez telefonul vechi și transfer totul în cel nou. Astfel, mut totul în cel nou, cu tot cu setări, conturi și parole salvate.