la 14-05-2025 09:02 PM
După luni de speculații și investigații, Consiliul Concurenței a intrat în linie dreaptă cu analiza tranzacției prin care Vodafone România vrea să cumpere Telekom Romania Mobile, în timp ce Digi România urmează să preia o parte din infrastructură, frecvențe și serviciile prepaid. Ca să nu afecteze concurența reală de pe piață, cele două companii au trimis o serie de angajamente oficiale prin care promit, printre altele, să păstreze prețurile cartelelor, să crească vitezele la internet și să nu îngroape jucătorii mai mici.
Discuțiile sunt acum publice, iar oricine poate trimite observații până pe 2 iunie 2025. Una dintre temerile mari ale autorităților a fost că dispariția Telekom ca brand independent ar putea duce la scumpiri sau la restrângerea opțiunilor pentru utilizatorii de cartele reîncărcabile. Digi a venit cu o soluție clară: se angajează să mențină toate contractele prepay și prețurile deja existente.
Practic, dacă ești utilizator de cartelă Telekom, serviciile tale vor fi gestionate de Digi, dar fără să vezi modificări în costuri sau condiții, cel puțin pe termen scurt. În plus, Digi promite investiții pentru a îmbunătăți calitatea internetului mobil pe întreaga rețea, ceea ce înseamnă că viteza medie de transfer ar trebui să crească vizibil până în 2029, când expiră licențele de spectru dobândite.
Vodafone, pe partea cealaltă, va absorbi infrastructura și clienții Telekom și garantează că rețelele vor fi integrate pentru o acoperire mai bună și capacitate extinsă. Compania a inclus în angajamente și păstrarea condițiilor tarifare pentru dispozitivele M2M (machine-to-machine), plus deschiderea rețelei Telekom către alți operatori virtuali, în conformitate cu obligațiile legale impuse de ANCOM. Așadar, nu doar clienții direcți ar trebui să beneficieze, ci și operatorii MVNO care își închiriază rețelele pentru a oferi servicii proprii.
Un alt punct sensibil a fost accesul Orange la site-urile de telecomunicații mobile partajate. Ambele companii – Digi și Vodafone – au confirmat că nu vor modifica condițiile actuale de colocare, ceea ce înseamnă că nici Orange nu va fi blocată sau pusă în dificultate tehnică. Practic, autoritățile vor să evite formarea unui duopol care să sufoce concurența, iar angajamentele trimise acum urmează să fie analizate și, dacă e cazul, ajustate. Detaliile complete pot fi consultate pe site-ul Consiliului Concurenței, la www.consiliulconcurentei.ro.
Ce părere aveți? Eu cred că este benefic, atât timp cât prețurile nu vor crește. Oricum Telekom a scăzut foarte mult!
la 16-05-2025 09:49 PM
Abonamentele cine le ea ?
16-05-2025 10:28 PM - editat 27-09-2025 03:11 PM
Vodafone! Așa scrie in articol, cat si in angajament!
la 16-05-2025 10:39 PM
Angajamentele celor doi furnizori le găsești accesând linkul:
Angajamentele propuse de Vodafone România S.A.
Angajamentele propuse de Digi România S.A.
la 31-07-2025 07:53 PM
Abonamentele vor fi preluate de Vodafone, iar prepay-ul de Digi!
29-07-2025 07:24 PM - editat 29-07-2025 07:26 PM
Preluarea operatorului Telekom România de către Vodafone şi DIGI a intrat pe linie dreaptă, după aprobarea Consiliului Concurenţei: Vodafone va cumpăra Telekom România Mobile Communications de la OTE, iar DIGI va prelua anumite active
DIGI România a anunţat astăzi pe Bursa de la Bucureşti că preluarea Telekom România Mobile a fost aprobată de Consiliul Concurenţei. Memorandumul tranzacţiei a fost semnat pe 31 octombrie 2024 şi prevede că Vodafone va prelua activele Telekom Mobile, DIGI urmând să preia anumite active.
„Consiliul Concurenţei a aprobat Tranzacţia, cu condiţia respectării angajamentelor asumate de către DIGI şi Vodafone.
Următorul pas procedural în continuarea tranzacţiei este reprezentat de obţinerea aprobării din partea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). „Tranzacţia rămâne condiţionată de agrearea termenilor finali, precum şi de aprobarea ANCOM cu privire la anumite aspecte. Societatea va continua să informeze piaţa şi investitorii cu privire la orice alte evoluţii relevante”, transmite DIGI într-un document depus la Bursa de Valori Bucureşti.
la 13-09-2025 10:38 AM
Luna august a trecut, suntem aproape la jumătatea lunii septembrie și încă nici o mișcare din partea Digi și Vodafone in legătură cu preluarea Telekom. In multe orașe mici Telekom merge ff bine cu spectru masiv, banda 3, 1 și 8. Sighișoara, Mediaș, Blaj etc., Telekom merge încă excelent.
13-09-2025 06:09 PM - editat 27-09-2025 03:10 PM
Dureaza putin, trecerea nu poate fi instantă, dar pana la finalul anului, sigur se va realiza!
la 27-09-2025 01:59 PM
Eu cred ca dureaza mult mai putin. Suport tehnic au, echipe in teren sunt etc. Abia acum incepe batalia si totul tine de spectru
la 26-09-2025 06:02 PM
Uite că deja s-a facut primul pas!
la 26-09-2025 05:55 PM
Un nou update! Am si eu o cartela reincarcabila de la telekom, si am primit mesaj cu schimbarea clauzelor. Isi "pregatesc terenul" ! Atasat sunt capturi cu notificarea!
la 27-09-2025 01:20 PM
Mie imi pare rau, sincer.
As fii preferat cumpărarea Telekom de catre o retea inexistentă inca la noi, de exemplu Yettel. Cred ca ar fii îmbunătățit putin concurența
la 10-10-2025 11:14 PM
Exact. Digi a renunţat la cartela prepay deja de câţiva ani ca să te oblige să fii legat de un abonament, chiar sunt curios dacă o să continue la fel cu clienţii prepay Telekom sau îi va 'păstra' în formatul ăsta doar o perioadă?! Iar Vodafone niciodată nu mi s-a părut (cel puţin mie încă de pe timpul Connex) prea generos în opţiuni la cartelă cu minute internaţionale pe mobil sau giga! Plus că există servicii în prezent la cartela Orange care la Vodafone prepay încă lipsesc! Eu am avut prepay la ambii operatori sus menţionaţi şi din păcate observam că cel din urmă mai pierdea uneori şi semnalul! În schimb, cel ma bun semnal l-am avut întotdeauna la... Telekom, înainte la Cosmote şi mai înainte la Cosmorom, pe vremea când foloseau antenele Romtelecom (sect. 3, Vitan)! Personal, nu mă mai aştept la nicio concurenţă cu cei trei operatori rămaşi, pe viitor!
la 27-09-2025 01:34 PM
Mulțumesc de lămuriri,
Acum am înțeles că daca am cartela Telekom o voi folosi fara nici o problemă, chiar cu viteze mărite. Suportul fiind oferit de Digi.
la 27-09-2025 03:08 PM
Da, se va intampla la fel cum a fost cu Telekom fix. Clientii vor fi "portati" de pe 27 in Digi, respectiv Vodafone!
la 11-10-2025 02:53 PM
Cum ramane cu bip-ul numerelor portate? Acel bip ramane ca si la achizitia telkom fix, unde abonatii portati in Orange au inca bip-ul activ?
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor