la 14-05-2025 09:02 PM
După luni de speculații și investigații, Consiliul Concurenței a intrat în linie dreaptă cu analiza tranzacției prin care Vodafone România vrea să cumpere Telekom Romania Mobile, în timp ce Digi România urmează să preia o parte din infrastructură, frecvențe și serviciile prepaid. Ca să nu afecteze concurența reală de pe piață, cele două companii au trimis o serie de angajamente oficiale prin care promit, printre altele, să păstreze prețurile cartelelor, să crească vitezele la internet și să nu îngroape jucătorii mai mici.
Discuțiile sunt acum publice, iar oricine poate trimite observații până pe 2 iunie 2025. Una dintre temerile mari ale autorităților a fost că dispariția Telekom ca brand independent ar putea duce la scumpiri sau la restrângerea opțiunilor pentru utilizatorii de cartele reîncărcabile. Digi a venit cu o soluție clară: se angajează să mențină toate contractele prepay și prețurile deja existente.
Practic, dacă ești utilizator de cartelă Telekom, serviciile tale vor fi gestionate de Digi, dar fără să vezi modificări în costuri sau condiții, cel puțin pe termen scurt. În plus, Digi promite investiții pentru a îmbunătăți calitatea internetului mobil pe întreaga rețea, ceea ce înseamnă că viteza medie de transfer ar trebui să crească vizibil până în 2029, când expiră licențele de spectru dobândite.
Vodafone, pe partea cealaltă, va absorbi infrastructura și clienții Telekom și garantează că rețelele vor fi integrate pentru o acoperire mai bună și capacitate extinsă. Compania a inclus în angajamente și păstrarea condițiilor tarifare pentru dispozitivele M2M (machine-to-machine), plus deschiderea rețelei Telekom către alți operatori virtuali, în conformitate cu obligațiile legale impuse de ANCOM. Așadar, nu doar clienții direcți ar trebui să beneficieze, ci și operatorii MVNO care își închiriază rețelele pentru a oferi servicii proprii.
Un alt punct sensibil a fost accesul Orange la site-urile de telecomunicații mobile partajate. Ambele companii – Digi și Vodafone – au confirmat că nu vor modifica condițiile actuale de colocare, ceea ce înseamnă că nici Orange nu va fi blocată sau pusă în dificultate tehnică. Practic, autoritățile vor să evite formarea unui duopol care să sufoce concurența, iar angajamentele trimise acum urmează să fie analizate și, dacă e cazul, ajustate. Detaliile complete pot fi consultate pe site-ul Consiliului Concurenței, la www.consiliulconcurentei.ro.
Ce părere aveți? Eu cred că este benefic, atât timp cât prețurile nu vor crește. Oricum Telekom a scăzut foarte mult!
la 15-05-2025 05:05 AM
La bunica în sat de exemplu Telekom este singura rețea care funcționează ok, restul sunt praf, și este un sat destul de mare și populat. Cu ocazia asta își mai extinde Vdf acoperirea.
la 27-07-2025 11:16 PM
Subscriu, telekom-ul merge bine. Si asta doar pentru ca nu e o retea aglomerata. In rest si ei au extins acoperirea cu o latime de banda de doar 5mhz. Desi au o gramada de spectru nefolosit. Nu a existat interes.
la 15-05-2025 06:03 AM
Salutare!
Vom trăi și vom vedea! În rest, totul bine și frumos până la proba contrarie.
Sper să fie mai bine, dar vin vremuri grele în general și mi-e greu să cred că industria telecom va fi altfel.
la 27-07-2025 11:17 PM
Satelit-ul acopera aproape tot. Eu merg pe mana lor in viitorul nu foarte indepartat
la 16-09-2025 01:15 PM
De ani buni de zile ei mentin tarife mari pentru ca se adreseaza sectorului business cel mai bogat.
Un min. pe Thuraya / Iridium / Inmarsat costa cam 3 Euro. Sunt operatori care au abonament nelimitat cu 3 Euro/luna. 😉
la 15-05-2025 09:08 AM
Interesant faptul ca se va imparti si infrastructura. Oarecum de asteptat, dar nespus initial.
15-05-2025 12:13 PM - editat 15-05-2025 12:15 PM
Salut! Cred ca dupa ce afacerea va fi finalizata, Vodafone isi va intari foarte tare pozitia, confirmand prin cumpararea Telekom ca nu au de gand sa plece din Romania in viitorul apropiat. Pentru digi e cam prima achizitie serioasa pe care o fac pe piata de la noi(anii trecuti au preluat akta, un furnizor mai mic), dupa ce totul se va termina, vor fi nevoie de investiti la ei, pe care nu prea am vazut sa le faca. Cred ca, dupa finalizarea tranzactiei, Vodafone va iesi marele castigator.
la 27-07-2025 11:20 PM
Eu cred ca Vodafone o sa si-o cam ia in freza. Preluarea contractelor Telekom(preturi mici) o sa-i traga in jos. In plus de asta reteaua e cam aglomerata si nu prea fac RAN sharing cu telekom. De aici deduc ca au antene cam in acelasi loc cu Telekom
la 31-07-2025 01:58 PM
@CalinR Cred ca si ei stiu foarte bine despre contractele pe care le preiau de la Telekom, si nu cred ca mai erau in tranzactia asta daca ii tragea in jos, plus ca la Vodafone si la Telekom Romania preturile sunt indexate anual cu rata inflatiei deci si de acolo pot face profit.
la 31-07-2025 07:54 PM
Ma gandesc ca sunt constienti ca jumatate fug la Digi
la 01-08-2025 04:36 PM
Asta s-ar putea intampla doar in cazul in care Vodafone ar scumpi abonamentele, si sunt sigur ca una din conditiile pe care le-a pus C.C. a fost sa nu o faca, in ultimul trimestru clienti au pierdut doar Orange si Telekom, Digi si Vodafone au inregistrat cresteri ale bazei de clienti.
la 01-08-2025 06:59 PM
Vodafone scumpeste, unilateral, tu poti sa accepti sau sa te portezi. Ai vreo statistica oficiala de anul asta sau doar presupui? Comunicatul oficial plaseaza Vodafone in urma Digi, ca numar de clienti. Deci Vodafone se comprima.
la 02-08-2025 12:35 PM
Vodafone e in spatele Digi ca numar de clienti, dar a inregistrat o crestere de clienti. https://gadget.ro/dupa-cinci-trimestre-consecutive-de-scadere-vodafone-romania-raporteaza-primul-tri...
16-05-2025 03:19 PM - editat 16-05-2025 03:27 PM
Abonat Telekom posibil să migrez la Digi, dacă Vodafone umblă la preț.
Posibil ca Vodafone să aibă un șoc când or să vadă că au mulți abonați cu valori de 1-2 euro/lună.
16-05-2025 08:14 PM - editat 17-05-2025 10:35 PM
Cred ca Vodafone si Digi au deja toate datele si nu s-au bagat la achizitia Telekom-ului asa in orb, asa ar fi normal. Preturi mici gasesti la toate retelele, in special la fidelizare. Si pentru a putea face achizitia, Vodafone au declarat la Consiliul Concurentei ca nu vor incepe iar cu rahaturile lor de indexari si mariri si vor pastra preturile, cum e normal. Acum sper sa faca la fel si cu abonatii lor existenti si sa inceteze cu prostia asta cu indexarile si maririle de pret...
Am si un abonament de 2.5 euro la Telekom si eu voi fi primul care va porta numarul la Digi (la care am renuntat de curand), pentru ca abonamente la Vodafone mai am vreo 3 si nu am nevoie de inca unul, am nevoie de retele diferite, in special in meseria mea...
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor