Sau ce guverne au ales sa-l sfideze pe Trump!
Pentru cine nu este foarte in tema, un rezumat:
- Datorita unor divergente politice mai vechi SUA vs China, americanii au ajuns la concluzia ca acestia din urma reprezinta o amenintare aspura securitatii lor nationale;
- In ultimii ani Huawei a devenit din principalul producator Chinez de terminale si echipamente de retea, unul din cei mai puternici la nivel global si printre putinii capabili sa ofere solutii 5G complete, la cheie;
- In materie de cota de piata pe partea de vanzari smatphone Huawei ajunsese in punctul in care devansase Apple (lucru de neconceput pentru fratele mai mare si unchiul Sam) si amentinta suprematia Samsung;
Acesti cumuli de factori au facut ca Trump sa declare Huawei un fel de non grata si sa adauge producatorul Chinez pe o lista neagra a companiilor care nu au voie sa deruleze activitati comerciale cu tot ceea ce insemna companie americana, decat in baza unor autorizatii speciale date de congres.
Aceasta interdictie este una cel putin bizara si a facut ca telefonoanele si tabletele produse de Huawei in ultima perioada sa nu ofere acces la pachetul de servicii Google. In schimb laptopurile produse de Huawei vin cu Windows si suita Office preinstalate, adica soft american.
Practic Trump are o problema cu faptul ca Huawei si alte companii cu sediul in China (exemplu Tik Tok si WeChat) colecteaza un volum foarte mare de date, date care sunt stocate pe servere din China si ca autoritatile chineze au acces la acele date, iar americanii nu. Probabil acesta este principalul motiv pentru care laptopurile Huawei au soft american = Datele colectate de Microsoft ajung in servere de pe teritoriul SUA si autoritatile au acces extrem de usor la ele.
Doar ca Trump nu s-a limitat doar la jucarele din ograda casei albe si forteaza mana partenerilor si aliatilor Europeni sa-i urmeze exemplul si sa intezica participarea Huawei la consctructia retelei 5G din Europa. In acest sens americanii au "fortat" mai multe state membre UE sa semneze un Memorandum 5G https://comunitate.orange.ro/questions/2136318-memorandumul-5g-semnat-romania-sua-desecretizat , memorandum prin care statele respective ofereau asigurari americanilor asupra faptului ca vor exclude Huawei de pe lista participantilor de la masa negocierilor in vedrea implementatrii 5G.
Printre liderii europeni sunt persoane care au cojones plus coloana vertebrala si au inteles faptul ca enonomia locala, PIB-ul si pastrarea locurilor de munca sunt mai importante decat vorbele si amenintarile presedintelui americam, alegand astfel sa-l fideze pe Trump afirmannd faptul ca NU semneaza un Memorandum privind 5G cu SUA oferind sanse egale fiecarui participant la licitatie.
Printre tarile care au spus NU americanilor avem pana in momentul de fata:
- Germania care a spus ca "Tratam toti furnizorii in mod egal"
- Franta care a spus "Nu discriminam"
- Austria care a spus "Nu nominalizam furnizorul"
- Ungaria care a spus "Lasam operatorul sa aleaga"
- Cehia care a spus "Securitatea online nu trebuie legata de un frunizor anume"
- *Mare Britanie care au spus ca "Permit accesul Huawei cat timp ponderea echipamentelor din CORE nu depaseste 30%" - intre timp am inteles ca britanicii ar avea o abordare usor diferita.
Huawei vrea să convingă autoritățile din Romania să revizuiască proiectul de lege privind tehnologia 5G https://comunitate.orange.ro/questions/2419921-huawei-vrea-convinga-autoritatile-revizuiasca-proiectul-lege-privind-tehnologia-5g subliniind faptul ca Huawei susține direct 2.200 de joburi și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri în România și aduce o valoare adaugată în economie de peste 200 milioane de euro pe an.
În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 milioane de euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali.
Autoritatile romane nu au raspusn solicitarilor Huawei si au afirmat veba de genul "Când partenerul strategic îți spune lucruri legate de securitate, e bine să ții cont de ele" https://comunitate.orange.ro/questions/2372178-ancom-licitatia-5g-partenerul-strategic-spune-lucruri-legate-securitate-tii-cont Afirmatiile au fost facute prin vocea presedintelui ANCOM Sorin Grindeanu, actualmente demisionar si reintors in politica.
Informatii preluate de pe https://financialintelligence.ro/cehia-nu-semneaza-un-memorandum-privind-5g-cu-sua/
Fotografia care insoteste articolul din Financial Intelligence este absolut geniala si descire perfect situatia in care ne aflam din punct de vedere al implementarii 5G la nivel national, precum si atitudinea se sluga a guvernatilor in raport cu SUA.