anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Raport MedUX 5G Q1 2025: Starea Calității și Experienței 5G în Europa

MihaiC99
Campion

Conform datelor prezentate în raportul MedUX, România se situează în  coada clasamentului european privind performanța rețelelor 5G. Viteza medie reală de descărcare atinsă pe teritoriul țării este de aproximativ 46 Mbps, semnificativ sub media regională și la jumătate față de Bulgaria.

2800.jpg

Una dintre cele mai mari probleme este disponibilitatea rețelei 5G, unde România se situează sub pragul de 35%.

2804.jpg

La capitolul redare video 4K, doar sub 29% din conexiuni susțin o experiență fluentă, ceea ce afectează semnificativ utilizarea platformelor de streaming.

2810.jpg

Situația nu este mai bună nici în zona de gaming, unde România înregistrează o latență medie de peste 59 ms, considerabil mai mare decât limita recomandată pentru o experiență bună de joc online.

2806.jpg

De asemenea, România se numără printre cele mai lente țări și în ceea ce privește încărcarea conținutului în social media, cu timpi de așteptare de peste 1,7 secunde – o valoare ridicată care afectează negativ utilizatorii în aplicații populare precum TikTok, Instagram sau Facebook.

2808.jpg

În ansamblu, România ocupă o poziție defavorabilă în cadrul peisajului european al rețelelor 5G, confruntându-se cu deficiențe semnificative în ceea ce privește acoperirea, viteza, latența și calitatea generală a serviciilor. Aceste limitări au un impact direct asupra experienței digitale a utilizatorilor și evidențiază necesitatea unor investiții consistente și a unei modernizări accelerate a infrastructurii 5G la nivel național.

Sursa informațiilor aici.

Raportul complet aici.

16 Răspunsuri 16

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Aceste statistici par, într-adevăr, proaste. Dar hei, totuși avem acces la internet; aceasta este cam 80% din ce contează. 4K este un moft; 5g la fel (exceptând afacerile și infrastructura critică care necesită un timp cât mai rapid posibil de răspuns). 48 mbps? Suficient pentru streaming în 1440p. Dacă vezi de pe telefon, e mai mult decât suficient.

Totuși, priviți partea bună la noi: noi avem printre cele mai bune prețuri la abonamente din Europa. Cei mai ieftini. Mie, personal, îmi convine să trăiesc așa. Voi ce credeți?

P.S. ca să nu mai spun că avem un internet fix (fibră) foarte bun.

Prețurile sunt, într-adevăr, foarte avantajoase. Merită menționat faptul că Yoxo nu a majorat tarifele în urma modificării TVA-ului. Orange a venit cu o ofertă atractivă la portare, 4 euro pentru abonamentul Smart, iar Vodafone oferă, la rândul său, un pachet nelimitat la un preț avantajos. Expresia „Cât plătești, atât primești” se potrivește foarte bine in acest caz.

La mine vitezele sunt bune, deci sunt pe aceeași lungime de undă cu tine.

Întrebarea este: vom rămâne la coada clasamentului cu acest 5G NSA sau există speranțe că vom avea și noi 5G SA?

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Mda; cred că Delta Dunării este un mit inventat de naționaliștii extremiști de dreapta, deoarece nu am fost niciodată acolo😂

Serios vorbind: dacă s-au apucat de Delta Dunării, cel mai probabil vor continua ori în Cluj-Napoca (capitala progresismului din România), ori în București.

Corect, dar acolo e vorba de fonduri europene. Mă aștept ca macar în orașele mari sa fie implementat 5G SA. 

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Cluj-Napoca și București sigur; până în 2030 se rezolvă 😉

Toți furnizorii au eșuat la acest capitol. În 2030 țările dezvoltate vor trece deja la 6G. Poate echipamentele vor fi mai accesibile atunci.🙂

În sfârșit, raportul oglindește realitatea în care ne aflăm. Acum, fiecare parte poate decide dacă situația este bună sau nu, în funcție de propriile interese și nevoi.

Noi cred ca trecem direct la Starlink

Esti cam optimist. Eu sper ca acopera cu 4G+ zonele decolorate si cele albe de pe harta

Posibilitati ar exista dar e greu de urnit ursul din loc

Nu ar strica cateva antene in Timisoara

Testat NSA in Spania si Germania, de curand. La fel de rau e si acolo. Se pare ca nu aduce inbunatatiri majore. Incep sa cred ca e cam depasit sau alta e hiba

Eu tot nu am inteles care este etalonul tau vis-as-vis de preturi... Operatorii(ul) pozeaza in pierdere si totusi are profit(ascuns), asta daca ne raportam la DIGi care investeste si mai are bani si de impozit pe profit

Lucifer
Cunoscător

Salut,

Statisticile prezentate mai sus reprezinta niste rezultate ale unor teste sintetice. Intrebarea este urmatoarea:

Chiar avem nevoie de 5G pe telefon? 

Eu personal nu. Deconectez 5G de pe iPhone sa nu consume mai multa baterie degeaba, pentru ca asa zisa performanta nu imi adauga nici o valoare in plus. Streaming 4K poti face si pe reteaua 4G. Alte chestii mai complicate le faci pe un laptop/desktop conectat la o retea trasa prin fibra optica. 

Iar balivernele alea cu Smart-City plin de dispozitive IoT a fost uitata. Nu ai nevoie de 5G la senzori pentru a transmite date despre temperatura sau alte date.

In concluzie, chiar nu conteaza pe ce loc se afla Romania la reteaua 5G. Mai ales cand ne uitam la pret vs calitate. Spre exemplu la ce preturi se vinde internetul fix si mobil in Germania, in Romania e chiar foarte bine.

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Și așa, se știe că multe dispozitive iot ascultă conversațiile oamenilor din casă. Am auzit de o friteuză cu aer cald care face ceva asemănător.