la 21-08-2025 11:49 PM
Astăzi m-am uitat pe orange newsroom și am dat de o postare cu titlul de mai sus. Voi spune pe scurt ce am citit, și încep cu o citare:
- "Orange Romania, prin Orange Fab și 5G Lab, lansează Network APIs Challenge, o inițiativă dedicată comunității tech locale și inovatorilor IT – startup-uri, freelanceri, studenți, dezvoltatori și experți din industrie – pentru a explora și testa capabilitățile oferite de o nouă generație de Network APIs disponibile în premieră în România. Cei interesați sunt invitați să descopere potențialul integrării API-urilor de rețea în propriile aplicații și soluții digitale.
Provocarea își propune să creeze premisele pentru co-inovare cu parteneri locali, în contextul trecerii la noua versiune de rețea 5G Standalone, care va facilita accesul utilizatorilor la servicii diferențiate prin conceptul de network slicing. Orange Romania mizează pe potențialul comunității tech locale pentru a explora noi oportunități de utilizare, de la aplicații financiare și identitate digitală, până la soluții pentru siguranță publică, logistică, media și divertisment."
- Acolo am văzut niște API-uri utile, dintre care unele din punct de vedere al securității cibernetice, cum ar fi "SIM Swap" și "Geofencing", dar și unele care ar putea compromite confidențialitatea utilizatorilor, cum ar fi "KYC Match" și "Device location verification".
Comentariu personal: Orange, vă recomand să vă abțineți din a utiliza, distribui și implementa asemenea API-uri, că altfel ajungem dictatură, așa, ca în China 😉 iar noi nu cred că vom fi de acord 🙂
- Orange va realiza un webinar pe data de 25 septembrie, în care va trăncăni 🙂 despre aceste API-uri și modurile în care acestea se pot integra în domenii precum securitate, media și IoT. M-aș băga, ce ziceți? (Asta dacă webinarul e accesibil public fără vreun cont, desigur😅)
Pentru a vedea informațiile complete și originale, accesați https://newsroom.orange.ro/orange-romania-lanseaza-network-apis-challenge/
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor