anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Premieră, Vodafone a realizat primul apel video prin satelit din lume. Din 2026 va fi și în România!

BlackWolf
Maestru

Premieră tehnologică: grupul Vodafone a realizat primul apel video prin satelit din lume folosind un smartphone 4G / 5G standard nu un telefon din gama premium. Serviciul va fi extins în toată Europa începând din acest an

Grupul britanic Vodafone a efectuat primul apel video din lume prin satelit utilizând un smartphone standard dintr-o zonă izolată, fără acces la reţele clasice de telefonie mobilă, şi a anunţat că planifică implementarea acestei tehnologii pentru utilizatorii săi din Europa începând din acest an şi continuând şi în 2026.

“Vodafone a realizat cu succes primul apel video spaţial din lume utilizând smartphone-uri normale 4G/5G şi sateliţi care vor permite mai multor utilizatori din zone fără acoperire mobilă să efectueze şi să primească apeluri video, să acceseze internetul şi să folosească servicii de mesagerie online. Este singura tehnologie prin satelit de acest tip construită pentru a oferi o experienţă mobilă în bandă largă completă şi deschide calea către conectivitate digitală universală şi eliminarea lacunelor în acoperirea mobilă.

Spre deosebire de serviciile prin satelit existente astăzi, utilizatorii nu au nevoie de o antenă specială, terminal sau telefon prin satelit costisitor pentru a beneficia de conectivitate mobilă în bandă largă completă. Serviciul pe care îl vor primi reflectă experienţa reţelelor mobile 4G şi 5G existente, permiţându-le să utilizeze smartphone-uri obişnuite pentru a comuta automat între reţelele spaţiale şi terestre”, a anunţat compania.

CEO-ul operatorului european de telefonie mobilă, Margherita Della Valle, a recepţionat luni apelul de la inginerul companiei, Rowan Chesmer, care se afla în munţii Wales, într-o zonă fără semnal .

"Am utilizat singurul serviciu prin satelit care poate oferi o experienţă mobilă completă cu un dispozitiv normal, astfel încât beneficiaţi de tot, de la voce la text şi transmisie video de date, motiv pentru care am realizat un apel video complet," a declarat Della Valle . "Obiectivul nostru este să aducem serviciul către clienţii noştri cât mai curând posibil", a adăugat ea.

Della Valle a fost însoţită de astronautul britanic Tim Peake la lansarea gateway-ului spaţiu-sol al companiei la sediul central din Regatul Unit din Newbury, la vest de Londra. Gateway-ul recepţionează semnalele trimise de la smartphone-ul utilizatorului prin satelit şi le conectează la reţeaua sa principală.

Vodafone utilizează cei cinci sateliţi BlueBird ai AST SpaceMobile aflaţi pe orbită terestră joasă pentru a furniza viteze de transmisie de până la 120 megabiţi pe secundă pentru smartphone-uri standard. Compania britanică este investitor în AST SpaceMobile (ASTS.O), alături de AT&T, Verizon, Google şi alţii.

Operatorii de telefonie mobilă şi producătorii de smartphone-uri se află într-o cursă pentru implementarea serviciilor prin satelit pentru a elimina lacunele în acoperirea reţelei, notează Reuters. Dispozitivele Apple începând cu iPhone 14 au capacitatea de a utiliza sateliţii pentru a trimite mesaje de urgenţă, a comunica cu prietenii şi familia şi a partaja locaţia folosind conexiuni cu lăţime de bandă redusă.

Competitorii, inclusiv Google şi Samsung, oferă servicii similare. T-Mobile U.S. şi SpaceX al lui Elon Musk testează sateliţii Starlink pentru a furniza servicii de mesagerie, urmând ca în viitor să fie adăugate şi serviciile de voce şi date. Cele mai recente iPhone-uri şi unele dispozitive Android sunt eligibile pentru a folosi acest serviciu, conform T-Mobile.

Abel Avellan, Fondator, Preşedinte şi CEO al AST SpaceMobile, a adăugat: "Acest moment istoric marchează încă un pas semnificativ înainte în parteneriatul nostru cu Vodafone, un investitor de lungă durată în AST SpaceMobile şi un partener tehnologic cheie. Împreună, am realizat mai multe premiere mondiale în conectivitatea în bandă largă bazată pe spaţiu."

“Operând de pe orbită terestră joasă, este singurul serviciu prin satelit din lume care oferă în prezent bandă largă mobilă direct către multiple smartphone-uri 4G sau 5G, funcţionând perfect ca o extensie a reţelelor terestre ale Vodafone. Satelitul este o tehnologie complementară, add-on, care oferă acoperire valoroasă acolo unde nu există în prezent nicio alternativă mobilă sau fixă fezabilă. Apelul de astăzi este o realizare de referinţă pentru Europa în această următoare frontieră tehnologică entuziasmantă. Acesta vine la 40 de ani după ce Vodafone a efectuat primul apel telefonic mobil din Regatul Unit, când Michael Harrison şi-a sunat tatăl - Sir Ernest Harrison, fondatorul Vodafone şi primul preşedinte - imediat după miezul nopţii pe 1 ianuarie 1985 din Parliament Square, Londra”, au mai spus reprezentanţii Vodafone.

Mișcarea asta este o veste bună pentru toată lumea și este o lovitură din partea Vodafone pentru celelalte rețele de telefonie mobilă din lume și pentru Orange, Telekom și Digi Mobil în România. Din 2026 serviciul va fi disponibil și în România, iar dacă vor păstra preturile mici, vor intra din nou pe creștere și le vor lua foarte mulți clienți celor trei rețele de la noi. Vor oferi exact ceea ce vor oamenii, adică semnal foarte bun peste tot, internet bun și prețuri mici. Ăsta se pare că este și unul din motivele pentru care Vodafone s-au cam lăsat pe tânjeală la noi cu investițiile, ei pregăteau defapt altceva și se pare că au dat lovitura...

Sursa: https://m.zf.ro/business-hi-tech/premiera-tehnologica-grupul-vodafone-realizat-primul-apel-video-226...

5 Răspunsuri 5

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Am citit ieri știrea și mi s-a părut interesantă, doar că în România, atât ei, cât și Orange, au de lucru consistent la extinderea rețelei 4g+/ 5g. Ei cred că stau chiar mai rău la acoperire decât Orange și ar trebui să investească masiv in extinderea acoperirii cu noile tehnologii și apoi pot să aducă și aceste inovații.

Salut!

Da, este foarte tare. Ambii au de lucru, dar eu cred ca viitorul nu mai este în rețeaua terestra, viitorul este în rețeaua spatiala care este și mai ieftin de operat și mai ieftin și rapid de modernizat decât rețeaua terestra. Prin rețeaua terestra se pot oferi servicii mai bune acum decât spațial, dar tehnologia evoluează repede. Mai bine cred ca ar oferi servicii 5G de calitate din spațiu decât terestru. E mai ieftin, mai simplu și mai rapid sa înlocuiești câțiva sateliți decât sa modernizezi toată rețeaua pe un continent întreg, de exemplu. Ca acoperire, din experiența mea sunt cam tot pe acolo acum Orange și cu Vodafone, adică slăbuță...

Shadow1
Explorator

Am fost 20 ani client Vodafone, numai revin la ei indiferent ce serviciu nou ar inaugura 😂

Salut!

Acum depinde de experienta fiecăruia cu operatorii, eu de exemplu cu ei m-am înțeles cel mai bine dintre toți...

mihai_13
Maestru

Interesanta  "vrajeala" asta  cu  "smartphone 4G / 5G standard"   care precum stim toti se leaga la antene terestre  nu la sateliti 😁

m am documentat putin si de pe alte site uri  si  "chestia" ar fi c"am  asa : o retea de sateliti va inlocui lipsa retelei mobile terestre   - in Europa mi se pare prea putin folositoare deoarece reteaua terestra este destul de extinsa - se va aplica in special in zone geografice precum Africa sau Australia  sau America de Sud unde reteaua terestra este foarte "rarefiata" sau lipseste cu desavarsire...