anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Posibil sa ramana 3 operatori mobili

Pololică
#StarMember

Salutare,

Discutand cu colegii (la masa de pranz) legat schimbarea de aparatura in firma (sunt legatura cu furnizorul de servicii mobile), am dat de o stire legata de Telekom (stiu, avem in comunitate discutii mai calduroase ca vremea de afara): se zvoneste ca Vodafone ar cumpara divizia mobila Telekom.

La momentul achizitiei UPC, in Romania nu s-a vorbit prea mult, chiar daca in Elvetia Vodafone deja ii cumparase.

Cu totii stim ca Telekom s-a vrut vandut (pe bucati sau cu totul), dar, sa ramana doar 3 operatori, fara operatori virtuali care sa se mai joace de-a concurenta, nu stiu cat de benefic va fi pentru serviciile oferite.

Facand o mica retrospectiva, as pune cateva informatii (mai mult sau mai putin istorice):

  • primul operator venit in Romania a fost Telefonica in 1992, devenit dupa 2000 Zapp
  • Connex (Vodafone) si Dialog (Orange) au inceput in 1997-1998
  • Cosmorom (Cosmote/Telekom) prin 2000
  • Digi isi deschide antenele prin 2007-2008

Prima iesire a fost a celor de la Zapp, cedand licentele pentru frecvente celor de la Cosmote in 2009.

Fiecare retea si-a facut un loc unui public mai mult sau mai putin specific:

  • Zapp pentru business
  • Cosmote pentru tineret
  • Vodafone pentru tineret si adulti
  • Orange pentru tineret si adulti mai activi (sponsorizeaza multe festivaluri de muzica)
  • Digi sunt pentru cei cu buget redus

Fiecare isi are hibele, dar sunt curios care va fi strategia, in special ca informatia a fost deja aruncata (ca Vodafone intentioneaza sa cumpere, nu ca Telekom este la vanzare. Se stie ca si Digi au fost interesati).

Ma astept sa fie ceva frictiuni (in special pe partea clientilor), asa cum, inca, se intampla si cu clientii "Romtelecom" in vederea integrarii sistemelor intr-unul singur.

42 Răspunsuri 42

Anonim
Neaplicabil

O mizerie de rețea va cumpara o alta mizerie 😂

🤦‍♂️

Pololică
#StarMember

O stire de acum 2 ani intre Vodafone si Telekom Serbia. Nu as vrea sa speculez, dar nu pot sa nu remarc niste schimbari in zona asta balcanica:

  • Telenor vinde afacearea in urma cu 2-3 ani din Balcani (pentru cine nu stie, Orange avea ca operator favorit Telenor in Bulgaria, actualmente fiind Yettel)
  • Vodafone incheie diverse parteneriate (inclusiv in Romania) cu Telekom (in Serbia acum 2 ani, iar in Romania in 2018)
  • Digi vinde divizia din Ungaria in 2022, iar Vodafone in 2023
  • Telekom in Romania cred ca este singura divizie a Telekom care sta impartita in doua: Telekom Mobil si Telekom "fix" (ultima fiind vanduta catre Orange), iar prima fiind speculat ca va fi preluata de Digi, dar Vodafone a trecut la auditare luna asta.

Evident, achizitiile mamut nu pot trece neobservate, dar micile activitati trase pe dreapta cu tacere deplina mai scapa. Ma intreb care va fi reasezarea pe harta a operatorilor din zona. Romania a cam fost singura tara care i-a avut pe cei 3 mari operatori pe toata plaja de servicii de comunicatii. Singurii care au lipsit de la "simultan" (asta ca sa folosesc un termen din sah) au fost cei de la Telefonica. Cand incepeau unii sa vine (Orange, Vodafone, Telekom), cei de la Telefonica plecau din Romania.

Telekom România ar fi dus-o mai bine dacă era T-Mobile și dacă era patronata direct de cei de la Telekom Germania și nu prin Ote la care Telekom Germania are doar acționariatul majoritar. Telekom Germania nu prea e în România în adevăratul sens al cuvântului. Aici e Ote și se vad și rezultatele... Și în România a fost o brambureala încă de la începuturile Cosmorom cu Romtelecom. Pe cei de la Digi nu ii vad sa facă treaba buna cu Telekom dacă ii achiziționeaza, sunt slăbuți și abia reușesc sa aibă grija de propria lor rețea. Mai potrivit ar fi Vodafone-ul dacă se va face vreo achiziție, dar și mai potriviti ar fi Airtel, Telefonica sau Telenor, operatori noi. Și poate 3 mari operatori din Europa, ca la nivel mondial Orange și Telekom sunt foarte mici, nu prind nici măcar top 10. Digi nici nu exista...

La nivel mondial topul e asa:

Screenshot_20230725_164700.jpg

 

Lasa, ca nici prin alte parti Telekom (DE) nu e chiar raiul pe pamant. In ultimii 5 ani, T-Mobile (unde Telekom DE este actionar majoritar) a avut scapari de date de 5 ori.

NB: sa spun de faptul ca SUA a pus zgarda la Huawei pe motiv de colectare de date pentru Guvernul Chinez, dar la scurgerile de date in propria tara se face ca uita?... Numa' zic. (nu am nimic cu SUA, dar nu au aceeasi masura cu toti).

Da, asa e, sunt slăbuți și în alte părți, dar tot cred ca ar fi mai ok decât prin Ote. Sunt deacord cu tine, chestia cu scurgerea de date este doar o vrajeala care acoperă alte interese și probleme. Au ei alte conturi de reglat, treburi, datorii mai vechi, urcarea rapida a economiei Chinei și amenințarea celei Americane...etc. Și încearcă sa lovească în companiile Guvernului, Huawei și Zte, cele mai mari și cu cel mai mare potențial. De exemplu de Xiaomi și Dji, de ce nu zic nimic? Astea sunt dovedite ca trimit date acasă, pe când pe Huawei și Zte nu au reușit sa ii dovedească. Nu zic nimic pentru ca nu sunt ale guvernului și nu ii interesează, nu le baga în seama pentru ca nu pot lovi în guvern prin banarea companiilor ăstora. Și nici nu prea ar suferi nimeni. Mai mult ca Americanii nu colectează nimeni date. Sa ne uitam la Google, Microsoft, Facebook...etc.

ZTE fusese amendat (ca si Huawei), doar ca Huawei a considerat ca amedarea (nu mai stiu exact cuvantul folosit) nu reprezinta o impunere, ci un fel de taxa  de intrare (similara cu "taxa de raft" a magazinelor) si a refuzat sa plateasca (sau sa accepte propunerea).

ZTE a primit, pe langa amenda (parca 2 miliarde de dolari, din care 1 miliard garantie) si o verificare pentru urmatorii 10 ani (cred ca sunt cam pe la jumatatea timpului de "verificare").  Ma gandesc ca aceasta acceptare de plata a fost influentata de pozitia de vanzari a celor doua (Huawei, la momentul interzicerii, aveau putearea sa devina o locomotiva foarte puternica la trenul de telefoane inteligente).

Din pacate, ce este in spatele diverselor acorduri (sau limitari) vor fi in permanenta o tema a conspiratiei. Tin minte ca discutiile amendarii Huawei au fost cam tot pe acolo: zici ca i-ai prins cu mana in sac (legal vorbind, companiile chinezesti au obligatia, la cerere, sa ofere informatii catre institutiile abilitate din China. SUA garantat stia de aceasta lege), dar, platind amenda, ar fi scapat de sanctiuni. Ca om de rand ce sunt, nu pot sa nu pun intrebarea: daca m-ai prins la furat (si, chipurile, ai si dovezi), pe ce baza imi oferi o portita de scapare contra unei sume de bani? (nici macar nu este cu titlu compensatoriu sau sa platesc, extra, compensatii celor carora le-am folosit datele). Ok, l-ai prins, pus la colt, in genunchi pe coji de nuca. N-am o problema, dar fii corect pana la capat.

adrian87n
Cunoscător

ma gandesc cateodata ca poatee  bine sa fie mai multi operatori. stiti de ce? monopolul nu e agreat pe piata.. lipsa concurentei, poate duce la niste modificari de preturi incredibile... asa ca e buna concurenta ca sa avem si de unde alege... asa cu 3 operatori mari e super ok.. ORANGE, DIGI, Vodafone.. (cat despre telekom) eu cred ca ei vor vinde ce au aici.. si apoi vor pleca cu totul din Romania, 

Ar fi ideal sa poti alege atat pe baza de calitate, cat si pe baza de pret. Sunt convins ca fiecare isi aloca o anumita suma de bani pentru a putea folosi serviciile respective, dar ce te faci daca, la 5E de exemplu, calitatea semnalului este de 3 ori mai mica decat la concurenta, care ofera acelasi lucru la 8E?

Ma uit la Canada si Australia. Desi au destui operatori ("traditionali" sau virtuali), preturile nu prea sunt ideale.

Oare ce modificari va aduce aceasta vanzare? Isi vor schimba numele, ofertele, acoperirea etc? Sau doar ceva mai putin vizibil?

Greu de zis. Pot veni doar cu doua comparatii:

  • cand Telenor a fost vandut (si a devenit Yettel), noul proprietar (un fond de investitii) a inceput sa creeze plus de valoare (nu am urmarit prea mult dezvoltarea noului brand, dar nici de rau n-am auzit de ei)
  • cand Vodafone a cumparat UPC (care a cumparat Astral Telecom, care a cumparat Kappa [o firma la care Zsoltan Tessari era actionar]), Vodafone a facut achizitia pentru a intra si pe partea de servicii fixe (bine, achizitia a fost in mai multe tari din Europa).

La primul ochi, inteleg ca s-ar vrea o concurenta pentru Digi, dar ar fi niste minusuri:

  • Digi are servicii fixe, servicii mobile, canale TV (muzica, sport, documentare, stiri) si radio (generaliste si specifice)
  • Vodafone are numele in spate, fara a avea canale TV
  • Orange a cumparat "Romtelecom" pentru a intra mai bine pe serviciile fixe si a facut ceva in modificari in grilele de programe (pentru Orange Sport), dar inca nu are o plaja mare de canale
  • "Prima" are, ca programe, unul generalist (Prima TV) si 4 de sport (Prima Sport), la care s-ar adauga achizitia Telekom pentru serviciile mobile
  • Digi are un brand (Digi Mobil, Digi 24, DIgi Sport, Digi FM...), pe cand "Prima" ar trebui sa investeasca in partea mobila pentru a fi integrat mai bine (Prima Sport, Prima News...), plus ca am vazut ca ar fi ceva canale care s-ar redenumi cu "Prima" in nume.

La ora actuala, rebranduirea va necesita ceva investitii (nu doar pretul platit) si nu am vazut sa fie publicat un plan de viitor de inglobare sau partajare in piata.

Pololică
#StarMember

Well, o stire indirecta privind Telekom:

https://www.lycamobile.ro/romania-closure-faq.php

In urma cu cateva luni au avut serverele sparte si nu stiu daca inchiderea de la noi are legatura cu respectivul atac.

Totusi, la celalalt MVNO (Benefito - https://www.benefito-mobile.ro/main/new_index?d_id=5&port_request_id= ) nu apare nimic ca ar vrea sa treaca cu antenele in alta parte (sau ca ar vrea sa inchida taraba).