la 12-07-2023 02:10 PM
Salutare,
Discutand cu colegii (la masa de pranz) legat schimbarea de aparatura in firma (sunt legatura cu furnizorul de servicii mobile), am dat de o stire legata de Telekom (stiu, avem in comunitate discutii mai calduroase ca vremea de afara): se zvoneste ca Vodafone ar cumpara divizia mobila Telekom.
La momentul achizitiei UPC, in Romania nu s-a vorbit prea mult, chiar daca in Elvetia Vodafone deja ii cumparase.
Cu totii stim ca Telekom s-a vrut vandut (pe bucati sau cu totul), dar, sa ramana doar 3 operatori, fara operatori virtuali care sa se mai joace de-a concurenta, nu stiu cat de benefic va fi pentru serviciile oferite.
Facand o mica retrospectiva, as pune cateva informatii (mai mult sau mai putin istorice):
Prima iesire a fost a celor de la Zapp, cedand licentele pentru frecvente celor de la Cosmote in 2009.
Fiecare retea si-a facut un loc unui public mai mult sau mai putin specific:
Fiecare isi are hibele, dar sunt curios care va fi strategia, in special ca informatia a fost deja aruncata (ca Vodafone intentioneaza sa cumpere, nu ca Telekom este la vanzare. Se stie ca si Digi au fost interesati).
Ma astept sa fie ceva frictiuni (in special pe partea clientilor), asa cum, inca, se intampla si cu clientii "Romtelecom" in vederea integrarii sistemelor intr-unul singur.
la 13-07-2023 07:38 AM
Și Orange a crezut că vor face o mare brânză dacă preiau Telekomul fix, iar rezultatul s-a văzut. În primă fază vor avea un număr mai mare de clienți, dar apoi, nu se știe. Părerea mea este că toți vor mări prețurile la un moment dat, pentru că investiții în 5g și rețele de calitate cu prețuri mici nu se pot face. La un moment dat nici RDS nu mai poate rezista și vor trece la scumpiri. Orange trebuie să upgradeze rețeaua rapid și să acopere golurile după preluarea unor clienți de la fostul Telekom și să facă ceva cu Serviciul clienți, pentru că externalizarea nu le-a rezolvat problemele, ci le-a creat multe rău în plus. Știu că eliminarea echipamentelor Huawei și trecerea pe alți vendori a fost hotărâtă în CSAT. Tocmai existența echipamentelor de la Huawei e problema pentru care se întârzie foarte mult extinderea acoperirii 5g la Orange/Vodafone. Ei trebuie ,,să se lege" de echipamente 4g pentru tehnologia 5g și dacă Huawei este interzis în mare parte în UE, e o problemă extrem de costisitoare.
Ai ceva detalii aici:
https://panorama.ro/obsesie/pret-lege-5g-huawei/
Din treaba asta operatorii au pierderi foarte mari, ca și utilizatorii, ce nu pot beneficia de servicii de calitate.
13-07-2023 10:46 AM - editat 13-07-2023 10:57 AM
Corect, asa este. Vedem ce va mai urma, dar sper sa fie bine... Din ce am citit acolo mai la repezeala am înțeles ca operatorii nu sunt obligați sa schimbe toate echipamentele existente Huawei și Zte, doar sa nu le mai folosească în rețelele 5G. Bineînțeles ca e o prostie și UE și mai multe tari, cum ar fi Germania, Franța, Italia...etc. i-au trimis la plimbare pe americani cu aberațiile lor. Ăștia gândesc mai mult. Au mai rămas doar 4 tari în UE, prostănacii Europei și din acele 4 tari nu puteau sa lipsească România și Bulgaria, marii "deștepți"... Pe lângă cele 4 mai sunt și Finlanda și Danemarca, dar aia sunt deștepții, pentru ca au interes direct sa își vândă produsele, ca Nokia și Ericsson de acolo provin. Bineînțeles ca prostii și analfabeții care ne conduc, în frunte cu cățelul nemțesc trebuiau sa pupe dosul americanilor ca deobicei, fără nici o limita. Și populația suferă din cauza prostiei lor. Când ii auzi ca vorbesc ei de cybersecurity, tehnologie și alte chestii de genul, îți vine să vomiți, ca ei habar nu au despre ce vorbesc și despre ce e vorba. O adunătură de **beep** care fac ei legi 5G, dar ei nu au fost în stare sa termine nici măcar liceul. Americanii au bubuiala lor directa cu chinezii, la baza fiind și niște datorii foarte mari mai vechi pe care chinezii nu le-au înapoiat americanilor, dar asta este doar problema lor, nu sunt obligate și alte state sa faca ce spun americanii, americani care e și normal ca vor sa iasă învingători din războiul asta și încearcă tot felul de chestii. Nu exista nici un spionaj nimic, nu au fost prezentate niciodată dovezi clare în privința asta. Și este știut ca toată lumea spionează, începând cu Google... Bineînțeles ca prostii noștri care ne conduc trebuiau sa se supună ca niște lingăi ce sunt, ca asa sunt învățați, sa pupe dosuri ca să le fie bine. Și cu Austriecii sau cu alții la fel au făcut. Din toată mizeria asta **beep** și incompetenta analfabeților ăstora doar noi avem de pierdut, populatia, și totul se răsfrânge asupra noastră. Dar ne și meritam soarta, ca nu facem nimic, stam, ne uitam și induram, nu avem **beep** și cohones ca francezii, ii lasăm pe toți sa își bata joc de noi și sa ne calce în picioare, din pacate...
13-07-2023 07:35 PM - editat 13-07-2023 08:08 PM
la 13-07-2023 07:45 PM
Destul de urât! Să sperăm că vor face ceva în perioada următoare, pentru că văd că se instalează la greu B 28 (700 Mhz) și B 32 (1500 Mhz). Probabil că va dura ceva, dar să sperăm că vor face treabă!
13-07-2023 08:13 PM - editat 14-07-2023 01:43 AM
Da, asa sper și eu. Au ajuns mai rău decât atunci când tot făceam sesizari și am plecat de la ei. Vad ca nu era deajuns ca mergea rețeaua în ultimul hal, acum au mai scăzut și din puterea antenelor. Eu nu știu ce e în capul oamenilor ăstora și ce strategie au, dar eu cred ca nu mai gândesc deloc, nu mai sunt normali, au luat-o razna. Ei sunt singurii din cele 4 rețele care au făcut și fac ceea ce fac. Mai au și tupeul sa facă reclame la 5G+. Sunt și mai dezamăgit dupa ce am descoperit azi...
12-07-2023 08:47 PM - editat 12-07-2023 08:49 PM
Am facut o mica corectura in datele vechi eronate pe care le-am dat mai devreme...
la 12-07-2023 06:25 PM
Salutare!
Am citit știrea încă de ieri și nu știu ce să zic și să cred. Totuși, după părerea mea, este mai bine să îi ia Vodafone decât sârbi sau alții. Pe de altă parte, dacă va aproba Comisia Europeană tranzacția, cred că se va rearanja spectrul cumva, dar sigur vor avea mult de câștigat cu echipamentele Ericsson. Clienții sunt convins că vor merge în altă parte în marea lor majoritate!
la 12-07-2023 06:31 PM
Și eu consider că este mai bine ca Telekom să fie cumpărat de Vodafone.
la 12-07-2023 06:42 PM
Nuuuuuuuuuuuu. Îmi place Vodafone, dar mai bine sa nu se întâmple asta :))
12-07-2023 06:32 PM - editat 12-07-2023 06:40 PM
De ce spui ca e mai bine sa ii ia Vodafone decât alții? De ce vor avea mult de câștigat cu echipamentele Ericsson? Ericsson și Nokia sunt mai scumpe și mai slabe decât Huawei. Huawei e regele în domeniul telecomunicațiilor. De asta au și deranjat și s-a inventat aberația cu spionajul, ca să ii mai limiteze puțin. Mai mult ca americanii nu spionează nimeni... Și au mai deranjat și cu telefoanele lor excelente cu care deja detronasera Apple și în mai puțin de un an detronau și Samsung și ajungeau de pe locul 2 pe locul 1 mondial. Cum adică vor merge clienții în alta parte în marea lor majoritate? Care și unde?
la 12-07-2023 06:48 PM
Știu că sunt mai bune echipamentele Huawei, doar că ele nu mai sunt acceptate și trebuie făcută swapare la ceea ce este agreat.
Clienții Telekom vor merge mai mult spre Digi, pentru că acolo sunt mulțumiți cu prețuri mai mici și calitate asemănătoare cu Telekom. Mă îndoiesc eu că vor merge la Orange sau Vodafone care au prețurile mai mari! Sigur, e doar o opinie!
12-07-2023 07:02 PM - editat 12-07-2023 07:05 PM
Corect, dar eu cred ca în curând se va stinge chestia cu aversitatea și cu obligația asta ca operatorii sa renunțe la echipamentele Huawei. Sunt foarte multe semne, cred ca a fost o bula de moment. Telefoanelor Huawei începe sa li se permită din nou accesul la serviciile Google și nu mai sunt blocate sau limitate. În AppGallery găsești tot ce e legat de Google, instalate printr-un mic serviciu adițional, dar care nu a mai fost blocat de Google pana acum, cum făceau de fiecare data și care funcționează foarte bine. Vor primi în curând aprobarea să-și facă iar microprocesoarele lor 5G și acces la tehnologia 5G. Vodafone și Orange comercializează produse Huawei în continuare și din ce în ce mai multe. Orange comercializează și noul router Huawei B530, făcut din nou sub numele Huawei deoarece au scăpat de niște interdicții care i-au determinat sa facă routere cu numele de SoyeaLink în loc de Huawei. A băgat și Vodafone acum Huawei B535-ul pe care l-a avut și Orange-ul. Eu sunt convins ca prostia cu interdicțiile Huawei se va stinge în curand de tot și nu vor schimba echipamentele Huawei, ba vor instala altele noi, inclusiv 5G.
12-07-2023 07:13 PM - editat 12-07-2023 07:16 PM
Și asta e adevărat, Digi are preturile mai bune, dar depinde și de acoperirea și calitatea serviciilor din zona lor. Dacă la Telekom a fost mai buna, vor rămâne la Vodafone dacă nu se vor apuca de desființat toți stâlpii Telekom pentru a slabi calitatea și acoperirea, nu se vor duce la Digi, chiar dacă vor da puțin mai mult. Cred ca majoritatea vor rămâne cum erau pana atunci, preluați de Vodafone de la Telekom. Și Telekom oricum este mai bun ca Digi :))
la 12-07-2023 07:19 PM
Eu știu că e jale mare legată de schimbarea echipamentelor Huawei cu Ericsson, mai ales în sudul țării la Orange. Este un proces scump și de durată și se vede că nu prea sunt orașe cu 5g, iar motivul principal este chiar acesta. Sunt convins că la VDF e chiar mai rău, cum a spus și Vlăduț.
12-07-2023 07:28 PM - editat 12-07-2023 07:29 PM
Pai schimba toate antenele, inclusiv cele 4G cu Ericsson sau doar cele 5G? Este doar o decizie proasta, un downgrade scump și prost datorita unor decizii idioate, pe banii abonaților, ca deh, de asta se fac măriri stupide. De asta se plâng abonații ca acoperirea a devenit jalnica peste noapte? Ericsson nu va fi niciodată nici la degetul mic al celor de la Huawei și ar trebui sa se trezească și sa înceteze cu prostia asta odată, ca nu aduce nici un beneficiu, mai rău face și tot noi abonații avem de suferit. Deocamdată pe aici nu am văzut mișcări sau schimbari în privința asta și sper ca nici sa nu fie... Ce e mai rău la Vodafone?
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor