anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange Romania lansează pentru prima dată tehnologia 5G SA în Delta Dunării

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Locuitorii Deltei Dunării au pentru prima dată acces la conectivitate 5G, oferită de Orange Romania prin proiectul 5G Connect Danube Delta (5G-CDD). Tehnologia a fost oficial activată în mai multe zone ale Deltei cu ocazia Maratonului Internațional de Canoe Ivan Patzaichin, organizat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, au fost începute și eforturile din cele patru mari arii de interes: educație digitală, telemedicină, turism lent și monitorizarea mediului înconjurător. Proiectul a trecut astfel în etapa sa activă, acesta fiind început în 2024 și având o durată totală de 3 ani, cu finanțare de la Comisia Europeană. Cea mai importantă componentă este cea de educație: copiii din zonă au mai multe oportunități educaționale, aleg în număr mai mare să-și continue studiile și sunt stimulați să se întoarcă în comunitate, pentru a contribui la bunăstarea locală.

Tehnologia furnizată în premieră de Orange este 5G Standalone (5G SA), ceea ce înseamnă că funcționează independent de rețeaua 4G preexistentă. Astfel, echipamentele radio 5G instalate în Deltă sunt conectate la rețeaua core 5G Orange din București și la un nod local de procesare a traficului, provenit de la utilizatorii din regiune. Pe lângă aceasta există și o infrastructură dedicată de servere Edge Cloud, care reduce distanța dintre utilizator și servicii, asigurând latență mică și vitezele necesare pentru aplicabilitatea locală a proiectului 5G-CDD. Până în prezent acoperirea 5G se extinde în 14 localități (Malcoci, Mineri, Bestepe, Crișan, Partizani, Gorgova, Dunăvățu de Jos, Mila 23, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Periprava, C.A. Rosetti, Pătlăgeanca, Caraorman), urmând ca până la finalul proiectului să ajungă în celelalte localități (Ceatalchioi, Mahmudia, Sulina, Isaccea, Murighiol, Plauru, Tatanir, Letea, Nufăru).

(acest text este luat integral de pe https://newsroom.orange.ro/comunicate/orange-romania-lanseaza-pentru-prima-data-tehnologia-5g-sa-in-... , unde puteți găsi textul integral)

19 Răspunsuri 19

Oare nu va afecta in vreun fel natura si animalele care traiesc acolo ? (prin radiatiile produse de acestea)

Din câte cunosc eu, 5g folosește tehnica beamforming care, în limbaj non-tehnic, înseamnă: "semnalul este direcționat fix acolo unde este necesar, nepoluând mai mult aerul cu radiații decât strict zona care necesită semnalul (voce/sms/internet)." Acu, nu știu cât de mult implementează orange beamformingul, că nu am vreo pereche de ochelari care să arate radiațiile electromagnetice ca pe lumină așa, ca după culorile utilizate de nperf: să văd radiațiile 2g albastre, 3g verzi, 4g protocalii, 4g+ (4g cu frecvențe combinate) cu roșu, și nu în ultimul rând, 5g cu mov. Și nici nu cred că s-au inventat asemenea ochelari, am dreptate? 😉

Răspunsul scurt este: poate nu. Depinde de cum implementează orange treaba.

Tudor_15
Junior entuziast

Super veste. Felicitări pentru implementarea tehnologiei în acea zonă

Mazi
Începător

Super, avem nevoie de voi și la pescuit!

Florinn91
Junior entuziast

O veste foarte buna, felicitari!