anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange și Vodafone au realizat în România primele apeluri 4G peste o rețea pilot partajată

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Orange și Vodafone anunță că au derulat cu succes un proiect pilot ce implică prima experiență reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în rețeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.

Acest reper tehnologic succedă anunțului celor două companii, din luna februarie a acestui an, potrivit căruia vor construi o rețea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de rețele mobile.

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange și Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.

Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franța, dar și pe experiența obținută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit același concept de „stivă” tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluție comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, dar și servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locație rurală, Orange și Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată și validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea și evitând, în același timp, nevoia de soluții mai complexe din punct de vedere operațional.

Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange, a declarat: „Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste rețelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului și deschide calea către rețele complet automatizate și inteligente.”

Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone, a declarat: „Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferențiate clienților noștri.”

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind o rețea de acces radio deschisă și virtualizată și bazându-se pe software și hardware dezagregate, Vodafone și Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menținând în același timp la un nivel scăzut consumul de energie și costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe același hardware, oferind diferențiere operațională și independență.

Anunțul de astăzi consolidează angajamentul fiecăreia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorită pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare mai rezilient și mai flexibil. Angajamentul companiilor în ceea ce privește Open RAN este, de asemenea, în acord cu obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

Sursa:

https://newsroom.orange.ro/orange-si-vodafone-au-realizat-in-romania-primele-apeluri-4g-peste-o-rete...

 

Eu cred că este un proiect bun, dar cred că trebuie să se continue și cu extinderea 4g+/5g, la nivel național.

3 Răspunsuri 3

arsradu
#StarMember

Suna bine!

Sunt curios daca exista si dezavantaje sau posibile puncte care ar putea crea probleme pe viitor. 
Si daca da, care ar fi solutiile pentru remedierea lor. 

Oricum, mi se pare interesant conceptul. As vrea sa vad si efectele in viata reala.

Client Orange

vladut12am
Cunoscător certificat

Salutare!

Într-adevăr, proiectul pilot care s-a derulat a avut un mare succes.

Consider că va simplifica foarte mult echipamentele hardware utilizate, reducând astfel costurile, și chiar va contribui la o economisire a energiei electrice spre deosebire de RAN Sharing clasic din zilele noastre.

Abia aștept să îl văd pus în aplicare de anul viitor în cât mai multe zone rurale din România pe tehnologia 5G care are în momentul de față o acoperire redusă spre deosebire de multe alte state membre UE, noi fiind printre ultimii la implementarea acesteia.

Se știe că Vodafone are cea mare problemă de la noi din țară cu extinderea rețelei 5G din cauza Huawei care are interdicție de a o utiliza de la SUA. Sper că acest proiect va rezolva acest impediment într-un timp cât mai scurt.

Mulțumim, Viorel!

Luci_TLM
Cunoscător

Buna ziua tuturor. Va salut cu respect domnul Vio. Azi am gasit acest interesant post si l-am citit cu atentie. Promitator proiect si speram sa se concretizeze atata timp cat rezultatele vor fi cu adevarat pozitive si usor de implementat si controlat prin mentenanta. Tehnologia este in plina evolutie dar toti cunoastem faptul ca doar proiectele care dau concret rezultate, raman in picioare. E drept, e vorba si de finantari, omologari, etc.

Am gasit pentru voi un material video. Nu este in limba romana dar pare interesant ca explicatie.

What is Open RAN? (youtube.com)

Sursa: YouTube - Samsung Networks

Asteptam idei, impresii si stiri vis-a-vis de ORAN Alliance si OpenRAN. Un week-end frumos va doresc!