anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Legea 5G si operatorii de telefonie mobila

delfinas
#StarMember

"Trezindu-se cu cuţitul la os, directorii generali ai Orange, Vodafone şi Digi au început să meargă împreună la politicieni pentru a le explica impactul actualei forme a „legii 5G. Telekom, în prag de exit din România, absent.

 

Liudmila Climoc, Murielle Lorilloux şi Serghei Bulgac, liderii Orange, Vodafone res­pectiv Digi, apar pentru prima oară îm­preună în aceeaşi fotografie - în cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban - decizia neobişnuită a celor trei de a merge împreună la unul dintre vectorii de putere din România demonstrând, încă o dată, ce presiune uriaşă exercită asupra industriei proiectul aşa-numitei legi 5G, care pune bazele eliminării din infrastructurile de telecom din România a echipamentelor furnizate de compania chinezească Huawei şi care se află în procedură accelerată de adoptare în Parlament.

 

De ce au renunţat cei trei giganţi din telecom la modul lor obişnuit de lobby - de a merge separat la întâlniri cu politicieni şi oficiali guvernamentali?

 

Niciuna dintre companii nu a oferit detalii public, dar mesa­jele transmise în ultima perioadă de companii arată că toţi operatorii sunt îngrijoraţi că politicienii se îndreaptă spre o adoptare rapidă a legii 5G în forma actuală, în care, susţin ei, se va ajunge la o eliminare a echipamentelor Huawei din infrastruc­turile existente într-o manieră prin care vor fi puse în pericol continuitatea serviciilor şi dezvoltarea pe termen lung a reţelelor din România, cu nişte costuri uriaşe, care vor ajunge să se reflecte în facturile plătite de clienţii finali.

 

Niciuna dintre companii nu contestă eliminarea Huawei din reţele, ci modul şi termenul în care se va face acest lucru, liderii companiilor considerând că în momentul de faţă legea are premisele de a pune industria să înlocuiască într-un termen nerealist de scurt şi echipamente care nu prezintă riscuri cibernetice, şi fără a exista o perspectivă clară privind o eventuală susţinere de către stat a acestor costuri. Surse din industrie susţin că doar eliminarea echipamentelor Huawei din reţelele mobile ar avea un cost de 1,5 miliarde de euro."

 

Surse https://www.zf.ro/business-hi-tech/trezindu-se-cu-cutitul...
https://www.zf.ro/business-hi-tech/directorii-generali-or...

 

Vor reusi operatorii sa obtina o amanare a deciziei parlamentului?
Cu ce se pot inlocui echipamentele de la Huawei?
Cum ne va afecta aceasta lege pe noi, consumatorii?
Chiar are rost aceasta lege? Merita toata tevatura asta?

14 Răspunsuri 14

Jay
Campion certificat
Depinde cine pune presiunea mai mare.. Operatorii, afectați și ei de eliminarea echipamentelor Huawei sau cei care ii acuza pe chinezi.. Operatorii sunt cei care ar trebui sa găsească soluții, fara sa sara prețurile în aer.. Probabil ca merita, tevatura, pentru cei care se lupta pe supremație.. noi vom fi cei afectați.. Cu siguranță, pentru presiune, au mers impreuna.. in ideea ca au șanse mai mari asa.. decat separat. Au înțeles ca au un scop comun în cazul asta..

Miha_Z
#StarMember
Nu prea inteleg din ce cauza se incearca eliminarea echipamentelor Huawei si de ce in continuare aceasta companie este atacata din toate directiile. Eu sper sa se rezolve acest aspect, fiindca altfel firmele de telecomunicatii vor trece iar la majorari. Si din toata aceasta lege si discutii intre firme, tot consumatorul final va avea de suferit. :((

Jay
Campion certificat
@Miha, interese mari, de-asta.. asa se ajunge în vârf.. nu fiind drăguț, finuț și delicat.. mai avem de invatat.. ☺

Miha_Z
#StarMember
Ai dreptate @Jay. Din cate remarc Telekom nu mai este interesat de acest aspect. Dar la ce echipamente Huawei se refera aceasta lege ca nu vad sa se specifice? Poate ca se vor axa pe unele de la Samsung. 🙂

delfinas
#StarMember
MihaZ, din articol am inteles ca Telekom se pregateste sa paraseasca piata romaneasca si d-aia nu mai e interesata. Legea se refere la echipamente de retelistica, antene, cam tot ce asigura infrastructura, semnalul de telefonie/internet mobil. Daca vor fi obligati providerii sa elimine echipamentele Huawei,1.5 miliarde de euro reprezinta o suma fabuloasa, pe care tot noi, clientii o vom plati, iar serviciile vor fi afectate. Zici ca Huawei e raul mondial si ai nostri imediat se executa, daca a cerut partenerul strategic.

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
Din păcate, e o mare problemă cu această lege, îm sensul că, dacă este adoptată în forma actuală, operatorii telecom vor avea coaturi uriașe rin eliminarea echipamentelor Huawei șî înlocuirea lor într-un orizont de timp mai scurt, iar dacă nu se elimină de la licitația 5g această companie , România va avea probleme cu organismele UE și cu SUA. Părerea mea este că trebuie găsită o cale de mijloc, prin care să fie lăsate în piată actualele echipamente Huawei mai mult timp, dar asta va influența oricum costurile construcției noilor rețele 5g, penteu că vor fi folosiți alți vendori lângă echipentele Huawei existente. Vor mai reduce din costuri prin folosirea în comun a echipamentelor și asta va fi bime pentru ei dar probabil mai rău pentru noi în privința semnalului. Oricum ar fi, probabil vor fi costuri în plus pentru utilizatorul final după implementarea acestei legi, chiar cu eventuale modificări.

FaraUnID
Campion certificat
Au tot lalait-o si au tot pasat-o de la o institutie la alta, pana s-au trezit cu sabia deasupra capului. Prin urmare au inceput sa adopte legea pe repede inainte. 1. Vor reusi operatorii sa obtina o amanare a deciziei parlamentului? - Pana sa discutam despre acest aspect, este foarte posibil ca aplicarea viitoarei legi 5G riscă să fie blocată de catre comisia europeana din cauza nerespectării legislației europene, care spune ca toate statele membre trebuie să fie informate cu privire la reglementările tehnice preconizate de către orice alt stat membru. Începând cu data notificării proiectului, există o perioadă de suspendare de trei luni – în cursul căreia statul membru care a făcut notificarea nu poate adopta regulamentul tehnic în cauză – permiţând Comisiei şi celorlalte state membre să examineze textul notificat şi să răspundă în mod adecvat. Până la acest moment nu există însă nici o confirmare oficială că România ar fi respectat însă cerințele de informare prevăzute în legislația UE. Sursa - https://financialintelligence.ro/aplicarea-viitoarei-legi-5g-risca-sa-fie-blocata-din-cauza-nerespectarii-legislatiei-europene/ 2. Cu ce se pot inlocui echipamentele de la Huawei? - Cel mai probabil Nokia. 3. Cum ne va afecta aceasta lege pe noi, consumatorii? - Eliminarea echipamentelor Huawei deja existente si inlocuirea lor cu echipamente de la un alt producator agreat de americani, inseamna costuri suplimentare pentru operator. Cum va recupera operatorul acei bani: De la consumatorul final aka clientul de telefonie mobila. *Ca fapt divers, am citit faptul ca Telekom a inceput sa emita facturi la un curs de 5,ceva pentru 1 euro. Nu stiu daca acesta decizie apartie direct Telekom sau au fost influentati de reteaua #1 sa calculeze la acest pret. Aviz amatorilor! 4. Chiar are rost aceasta lege? Merita toata tevatura asta? Da, pentru ca tebuie stabilite niste standarde, trebuie oferite unele garantii si pentru ca trebuie sa stam capra in fata partenerinlor americani.

FLo1
#StarMember
Huawei nu înseamnă doar terminale client aka smartphone. Dacă nu vă amintiți, pe vremea lansării 3G-ului, tot chinezii au ras fața americanilor cu tehnologia, lăsându-i cu buzele umflate în fața neputinței acestora de a implementa noi tehnologii. Acum istoria se repetă. Și indiferent de operator, pe device-uri de configurare a rețelei toți folosesc fără alte motivări doar echipamente HUAWEI: de routare, amplificare, semnal, media-convertere, etc. Deocamdată China are tehnologia, iar americanii au "pile, relații, influență".

delfinas
#StarMember
Am citit acum, pe bzi.ro, că "mai multe voci din domeniul telecomunicaţiilor susţin faptul că, de fapt, telefoanele Huawei sunt sabotate intenţionat pentru că ar fi refuzat să în soft un backdoor pentru apelare şi controlal dispozitivului oricând. Acest soft ar fi fost comandat de CIA şi ar fi instalat pe mai toate telefoanele. Informaţiile nu sunt oficiale şi certe, fiind doar supoziţii."

FaraUnID
Campion certificat
Orice dispozitiv conectat la internet poate fi accesat remote cu sau fara backdoor instalat. Tin minte un episod, petrecut in urma cu ceva timp, la un targ de specialitate pe segmentul IT / Telecom cand niste "baheti" au reusit sa sustraga cateva prototipuri de telefone HTC care rulau o versiue experimentala a sistemului de operare Windows Mobile. Producatorul, HTC, s-a conectat remote in acele telefoane si au stes absolut tot din ele dupa care le-au dezactivat IMEI-ul. In cazul Huawei problema este cu totul alta: Huawei a ajuns sa detina o cantitate uriasa de date sensibile, la care autoritatile chineze au acces iar americanii nu.

delfinas
#StarMember
Da, asta e o durere enorma, că partenerului strategic nu-i place sa nu știe chiar tot ce mișcă în lumea asta!

FaraUnID
Campion certificat
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. S-au înregistrat 277 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 23 abţineri. In linii mari: - Constitutie contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri. Deputatul AUR George Simion a exprimat îngrijorări cu privire la notificarea Comisiei Europene în cazul acestui proiect. “E de datoria noastră să spunem că am primit asigurări de la Biroul permanent că Comisia Europeană face notificări în chestiunile tehnice care se reglează prin legislaţie secundară. (…) Legea face referire la producători, nu la operatori, relaţia noastră directă este cu operatorii. (…) Să nu ajungem să plătim despăgubiri de un miliard, legea trebuie tratată cu grijă”, a spus Simion. Ca urmare, grupul AUR s-a abţinut la vot. Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este Cameră decizională. Sursa - https://financialintelligence.ro/camera-deputatilor-a-adoptat-proiectul-privind-implementarea-retelelor-5g/ Fix ce spuneam eu despre incalcarea legislatiei europene si notificarea statelor membre.

delfinas
#StarMember
Sa vedem ce miscare face Senatul, dar nu cred ca va lua alta decizie decat Camera Deputatilor...

FaraUnID
Campion certificat
Pe data de 4 iunie 2021 au fost adoptate cateva amendamente la legea 5G, amendamente care nu aduc modificări de substanţă, dar pot fi considerate o gură de aer pentru piața telecom. Principalele amendamente sunt: - Art. 7. (2) În situaţia retragerii autorizării potrivit alin. (1), tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani de la data retragerii autorizării, cu excepția celor din nucleul rețelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani. - ARGUMENT: Prin amendament se propune ca elementele ce țin de rețeaua de acces radio, cum ar fi stațiile de bază, și transportul traficului aferent acesteia, să mai fie utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu motivația că acest tip de echipamente au un impact însemnat inclusiv din punct de vedere financiar asupra rețelelor existente iar activităţile ce se referă la înlocuirea acestora sunt mult mai consumatoare de resurse, inclusiv a resurselor de timp. În același timp, riscul de securitate cibernetică este unul limitat. Pe de altă parte, elementele ce sunt incluse în nucleul rețelei (sau core network), reprezintă un risc de securitate semnificativ mai mare, la nivel național și pentru rețea în ansamblul său. Prin nucleul rețelei se identifică partea centrală a unei rețele mobile de comunicații electronice care asigură servicii utilizatorilor potrivit profilului acestora și care este responsabilă de realizarea unor funcții critice precum autentificarea, localizarea, rutarea. - Art. 10 – Tehnologiile, echipamentele și programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepția celor din nucleul rețelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi. - ARGUMENT: Prin amendament se propune ca elementele ce țin de rețeaua de acces radio, cum ar fi stațiile de bază, și transportul traficului aferent acesteia, să mai fie utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu motivația că acest tip de echipamente au un impact însemnat inclusiv din punct de vedere financiar asupra rețelelor existente iar activităţile ce se referă la înlocuirea acestora sunt mult mai consumatoare de resurse, inclusiv a resurselor de timp. În același timp, riscul de securitate cibernetică este unul limitat. Pe de altă parte, elementele ce sunt incluse în nucleul rețelei (sau core network), reprezintă un risc de securitate semnificativ mai mare, la nivel național și pentru rețea în ansamblul său. Prin nucleul rețelei se identifică partea centrală a unei rețele mobile de comunicații electronice care asigură servicii utilizatorilor potrivit profilului acestora și care este responsabilă de realizarea unor funcții critice precum autentificarea, localizarea, rutarea. Sursa si articol complet aici https://financialintelligence.ro/pavel-popescu-pnl-amendamentele-adoptate-astazi-la-legea-5g-nu-aduc-modificari-de-substanta-dar-pot-fi-considerate-o-gura-de-aer-pentru-piata-telecom/ Practic, echipamentele soft si hard "neconforme" care sunt deja implementate in retea mai pot fi utilizate pentru o perioada de maxim 7 ani, cu exceptia celor din core care mai pot fi utilizate inca 5 ani. O concesie facuta atat operatorilor cat si celor de Huawei.