26-09-2024 07:18 PM - editat 27-09-2024 06:07 PM
"După ce a fost un mare motiv de laudă, internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state. România se află acum, pe locul 38, după ce a coborat numai în 2024 13 poziții, la nivel mondial.
De vină ar fi lipsa investițiilor în infrastructură și în tehnologia 5G, dar și numărul crescut al utilizatorilor de internet, spun specialiștii IT.
În 2010, România era pe primele locuri în topul conectivității digitale, însă, în ultimii ani, a început să piardă teren în clasamentele globale de viteză.
Deși rețeaua rămâne în continuare printre cele mai rapide din Europa, progresele făcute de alte state și lipsa unor investiții semnificative în infrastructură ne-au trimis pe locul 38, cu o viteză medie de descărcare de 105 mega biți pe secundă.
Gabriel Petrea - director general adjunct Politehnica București: „În ultima perioadă a apărut o nouă tehnologie, tehnologia 5G, care suportă wireless cu viteze foarte mari, iar în România aceste investiții sunt mai lente în aceste tehnologii și de aceea, multe țări care erau în coada clasamentului au început să investească în aceste tehnologii noi și recuperează decalajul.”
Claudia Nițoi, corespondent PRO TV: ”Suntem la Universitatea Politehnică și o să testăm și noi, cu ajutorul unei aplicații, viteza internetului în interior. Prima dată mă conectez la rețeaua de internet a facultății. Aplicația îmi arată că pot să descarc cu 63 Mb pe secundă. Acum mă conectez la rețeaua mobilă. Viteza este evident mai mare, 170 Mb/secundă.
Asta pentru că în Capitală avem o acoperire mare a rețelei 5G, dar în restul țării sunt multe zone care nu au nici 3G. Operatorii de telefonie mobilă ar trebui să facă investiții, însă tehnologia 5G este scumpă și presupune multe echipamente.”
Totuși, numărul utilizatorilor de internet în România a crescut. Erau peste 18 milioane la începutul acestui an.
Radu Puchiu - consultant IT: „S-a mai întâmplat ceva: s-a mutat foarte mult consumul de date. Dacă o să vă uitați pe statistici, consumul de internet s-a mutat în zona de mobil, unde România e mai puțin pregătită. Sunt mult mai mulți pe mobil care trebuie să împartă aceeași frecvență, normal că a scăzut și viteza.”
Dacă viteza internetului din România va continua să scadă, filmele 4K și meciurile la o rezoluție bună vor fi imposibil de văzut.
Islanda este țara cu cel mai rapid Internet din lume, urmată de Macao, Liechtenstein și Danemarca."
Felicitări Orange, Vodafone, Digi, Telekom și Statul Român, băteți-vă joc în continuare, că suntem pe calea cea "bună"...
02-10-2024 04:37 PM - editat 02-10-2024 06:47 PM
Da, asa este. Este greu sa avem retelele alora, dar retele mai bune decat ce avem acum putem avea. Eu cred ca pentru asta trebuie renuntat la preturile atat de mici pe care le avem acum la abonamente, mai ales la cele cu internet nelimitat, asa s-ar mai rezolva din probleme. In ritmul asta retelele nu se pot dezvolta sau se dezvolta foarte greu si raman in urma. Rezultatele se vad deja. Este internet nelimitat la pret de chilipir, iar retelele si internetul asa cum sunt, mai sunt si abuzate, congestionate si fac fata cu greu in lipsa imbunatatirilor. Daca s-ar elimina problema asta cu abuzul, chiar si asa cum sunt acum retelele, tot ar fi mai bune decat sunt acum, deoarece s-ar elimina multe congestii de retea si alte probleme...
la 02-10-2024 05:35 AM
Lucrurile se mișcă mai greu însă vitezele 5G sunt foarte bune.
Daca avem in vedere și raportul preț calitate atunci vitezele sunt excepționale.
la 02-10-2024 03:50 PM
Reducerea vitezei de internet la depasire este de 2Mbps la altii. Deci la noi managementul vitezei este un compromis care ne da un internet nelimitat mai mult ca altora. Sigur ca 240GB ar trebui sa fie de ajuns pentru mobilitate si nu inlocuit wifi cu datele mobile, dar preturile la noi sunt mai pentru noi romanii. Si avem sper ca de regula 400-1000 Mbps ceea ce este de ajuns la momentul actual.
la 02-10-2024 03:54 PM
Da. Sunt bune unde ai si o acoperire 5G buna, ceea ce e cam rar, ca in rest...
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor