04-07-2025 10:18 AM - editat 04-07-2025 10:51 AM
Sa va zic si parerea mea... cred ca reteaua trebuie in acest caz trecuta de la conectare automata, la manuala , asa cum precizeaza ANCOM, ca astfel scutesti costurile inutile extra.. voi ce parere aveti? Eu postez ce primesc de la ANCOM deoarece consider important, esential si util ca sa fie toti informatii. .. vorba aia.. INFORMATIA REPREZINTA PUTERE... nu? cand esti informat esti puternic, cand nu esti informat si esti luat pe nepregatite, cum s-ar zice.. .. devii o tinta sigura si usoara.. eu cam asa zic ca se aplica aproape cam in orice situatie..
Atentie la roaming in avion sau pe mare! ANCOM atrage atentia utilizatorilor care calatoresc cu avionul sau pe nave maritime cu privire la riscurile conectarii la retele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate. Aceste servicii sunt, de regula, costisitoare. | |
Retelele non-terestre nu sunt incluse in tarifele UE de roaming Chiar daca utilizatorul se afla in Spatiul Economic European, normele UE privind Roam like at home nu se aplica in cazul conectarii la retelele mobile non-terestre prin satelit. De obicei, atunci cand utilizatorul se afla pe o nava care navigheaza in ape deschise sau cand calatoreste cu avionul, exista si riscul de conectare accidentala la o retea non-terestra. Aceste retele nu sunt reglementate si pot genera costuri foarte mari, chiar si pentru o utilizare scurta. Daca terminalul ramane conectat la o retea mobila terestra (de exemplu pe rauri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei), utilizatorul beneficiaza in continuare de Roam like at home. | |
Ce, cum si unde reclami
Utilizatorii care au o nemultumire in legatura cu serviciul de roaming trebuie sa se adreseze in primul rand furnizorului. In cazul in care furnizorul nu a rezolvat problema sesizata, utilizatorii se pot adresa ANCOM, urmand pasii descrisi aici. | |
Persoana de contact: Anca Gabriela CALIN, Sef Serviciu Comunicare si Informare Publica, tel. 0372.845.414 Data: 04.07.2025 | |
InfoCentru ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune), serviciile postale si serviciile digitale pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, oferte, calitatea serviciilor, serviciul de roaming sau regulile ce trebuie respectate in mediul online. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet. ANCOM este institutia care promoveaza interesele utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice, servicii postale si servicii digitale in contextul tranzitiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optima a mixului de instrumente de administrare si reglementare aflate la dispozitia Autoritatii. | |
Daca doriti sa nu mai primiti informatii sau comunicate de presa din partea ANCOM, va rugam sa trimiteti un e-mail cu subiectul: "dezabonare" la adresa pr@ancom.ro.
| |
ancom.ro / infocentru.ancom.ro / aisemnal.ro / monitor-emf.ro / netograf.ro / portabilitate.ro / veritel.ro |
la 04-07-2025 10:48 AM
Retelele maritime si non terestre genereaza costuri mari. Desi nu am calatorit niciodata aerian si nu am facut croaziere pe mari si oceane, stiu ca retelele respective sunt intr-un fel de scumpe... 4E/minut, respectiv 13E/MB... ma ajuta sa trec vara caniculara la cat de reci ma lasa 😄
la 05-08-2025 08:05 PM
Traducere în limbajul natural: dacă nu ești bogat, descurcă-te fără internet (dacă pleci de la țărm); satelitul e doar pt bogați (poate milionari și mai sus 🙂
la 06-08-2025 12:24 PM
"Opinie nepopulara": daca pleci in vacanta (croaziere maritime/oceanice), de ce nu ai lasa telefonul mai de-o parte?
06-08-2025 04:21 PM - editat 06-08-2025 04:21 PM
Să postezi pe instagram sau pe tiktok😅
Eu personal nu aș face nici poze; să trăiesc clipa prezentă 😉
la 06-08-2025 09:20 PM
Ma crezi ca fix la astea două nu m-a dus mintea?... 😂 Corect, e o variantă.
la 04-07-2025 10:55 AM
in acest caz , zic ca varianta, nu ar trebui incluse si retelele satelitare in roaming ? adica operatorii sa incerce sa incheie ceva acorduri (ex Elon Musk.. .. Starlink, sau altele..) ... eu zic ca de asta sunt scumpe si te taxeaza ca inca nu exista acorduri in acest sens.. va fi oare in viitor asa ceva? sau no, zic si eu, avionul ar trebui sa ofere reteaua Wifi proprie.. si nu mai folosti retea gsm,, desi .. salvat de situatie si de clopotel.. eventual cand cineva calatoreste 12 ore.. romania - america.. ca altfel cand te duci gen Romania - Spania sau cam 1 ora de zbor.. nu pateste nimeni nimic daca 1 ora nu foloseste netul sau telefonul in general..
la 04-07-2025 11:30 AM
Prin State, unde zborurile sunt la fel cum sunt la noi microbuzele interurbane, T-Mobile ofera, la abonamentele mai mari, intre o ora si (parca) nelimitat de WiFi Go in avioane, plus acord de roaming national cu Star Link (similar cum a avut Digi roaming national cu Vodafone). Ar fi o idee pentru cursele lungi (de avion) si pentru croaziere. Fie vorba intre noi: una e un zbor de o ora (cum zici si tu: Romania - Spania/Italia faci putin), dar cand schimbi continentul... parca buza cam arde.
la 05-08-2025 06:57 PM
Nu e mai simplu sa nu te poti conecta la astfel de retele decat daca ceri expres? Chiar trebuie sa fim angajatii retelelor mobile, sa cercetam care sunt retelele satelitare? Aici cred ca e datoria Orange sa ne fereasca de costuri suplimentare.
la 05-08-2025 08:00 PM
Um... există selectare manuală.
la 06-08-2025 12:04 AM
Prin anii 90 si 2000 nu te puteai conecta in roaming la alta retea daca furnizorul tau nu incheia un parteneriat. Atunci se putea...
la 06-08-2025 11:07 AM
Um, și în cazul unei urgențe? Ce faci atunci?
la 06-08-2025 11:22 AM
In anii 90-2000 erau probleme de semnal la metrou in Bucuresti (daca nu ma insel, prin 2019-2020 era o problema cu semnalul intre statiile Republica si Pantelimon...Nu stiu daca recent s-au montat antene, dar atunci nu aveam semnal in tunel. Si o spune cineva care mergea anual in zona pentru revizia la masina).
Revenind: daca aveai urgenta... te descurcai cumva. In anii respectivi, chiar te descurcai (schimbai cu fise).
PS: o mica poveste din Romania anilor 80: telefoanele fixe de acasa se aprobau in ani de zile (4-5 ani daca aveai noroc). Daca aveai o urgenta, te asigurai ca ai marunt in buzunar chiar si la 12 noapte pentru a suna la ambulanta salvare.
PS 2: urmaresc un vlogger pe youtube care calatoreste prin Japonia cu ferryboat-ul/bacul. Cand e la o distanta mai mare de tarm, semnal 0. Exista Wifi la bord, dar e contra cost pentru majoritatea biletelor (depinde de clasa/camera folosita). Nu mai spun ca platile se fac cu numerar, nu cu cardul.
la 10-09-2025 09:45 PM
112, 911gratuit la nivel european
la 05-08-2025 07:58 PM
Eu care nu am ieșit niciodată din țară😅😂
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor