anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Huawei vrea să convingă autoritățile să revizuiască proiectul de lege privind tehnologia 5G

FaraUnID
Campion certificat

DEZBATERE PUBLICĂ 4-17 AUGUST. Huawei vrea să convingă autoritățile să revizuiască proiectul de lege privind tehnologia 5G şi să ofere fiecărei companii private şanse egale, fără discriminare.

 

Apariţia proiectului de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G a stârnit reacţii în rândul specialiştilor.

 

Huawei consideră că această propunere legislativă a fost făcută în grabă, în condiţiile în care nu s-a așteptat decizia UE în privința strategiei de implementare 5G. Mai mult, se apreciază că proiectul de lege este discriminatoriu, în condiţiile în care nu au avut loc consultări cu specialiști în domenii economice, tehnice, ale mediului de afaceri, cu jucătorii cheie în domeniul telecomunicațiilor sau cu autorități din ministere și instituții conexe. “Nu e normal să pui în dezbatere publică un proiect de lege de o asemenea importanţă doar câteva zile, de pe 4 august până pe 17 august”, susţin unii specialişti care opinează că proiectul de lege este în aşa fel încât gigantul Huawei să fie exclus din această competiție.

 

Conform proiectului, pentru a putea fi inclus în proiectul de implementare 5G, un producător va depune cerere de autorizare la CSAT – de fapt către ANCOM, care o va transmite către CSAT pentru avizare, dar condițiile de oferire a autorizației sunt discriminatorii, iar criteriile de analiză și aprobare nu deloc transparente, spun şi unii specialişti din piaţa de telecomunicaţii, explicând: “În schimb, în loc să pună în aplicare politici convenabile care să stimuleze economia și să îmbunătățească viața oamenilor, guvernul dorește să adopte legi conservatoare cu scopul de a stopa oportunitățile de dezvoltare ale economiei digitale de următoare generație, legi care vor aduce pierderi de miliarde de euro în economie.

 

Dacă Legea intră în vigoare, CSAT va primi dreptul de a controla libera concurență pe piața comunicațiilor. Acest lucru va stopa considerabil evoluția industriei comunicațiilor. Dacă CSAT are o astfel de putere, va monopoliza alegerea furnizorilor de echipamente, în loc să permită cumpărătorului să selecteze furnizori pe baza celei mai avansate tehnologii, a celui mai bun cost, a celui mai bun serviciu și a celei mai avansate inovații. Acest lucru ar submina mult dinamismul pieței și ar împiedica astfel redresarea economică”.

 

Huawei este compania cu cele mai multe patente în 5G, susține direct 2.200 de joburi și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri în România și aduce o valoare adaugată în economie de peste 200 milioane de euro pe an.

În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 milioane de euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali.

 

Prin proiect se propune ca autorizarea să fie acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), fiind luat în considerare rolul stabilit prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

 

Totodată, în prezentul act normativ se propun măsuri de eliminare treptată a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software utilizate în prezent de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G.

 

Prin proiectul de act normativ se propune un regim derogatoriu de la art. 7, respectiv art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Cu alte cuvinte, proiectul stabileşte că o eventuală cale de atac împotriva deciziilor adoptate potrivit legii poate fi exercitată fără parcurgerea procedurii prealabile stabilite prin Legea nr. 554/2004. Această abordare este de natură a reduce timpul necesar pentru parcurgerea procedurii stabilite prin norma amintită. Totodată, dată fiind importanţa proiectului de act normativ din perspectiva domeniului securităţii naţionale şi apărării naţionale, se propune ca eventualele litigii să fie analizate în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti.

 

Pe de altă parte, din considerentele expuse mai sus, prin proiect se propune ca deciziile adoptate potrivit legii să fie exceptate de la posibilitatea suspendării actului administrativ, persoanele interesate urmând să aibă, în situaţia în care consideră necesar, posibilitatea de a solicita anularea acestora conform Legii nr. 554/2004.

 

Articol complet - https://financialintelligence.ro/dezbatere-publica-4-17-a...

 

Daca ne "grabim" putin in momentul in care o sa avem implementat 5G la nivel national, chinezii vor avea deja 6G si probabil ca vor lucra la 7G.

13 Răspunsuri 13

Anonim
Neaplicabil
Mai durează până când 5G va deveni realitate și nu cred că anul ăsta vom avea o rețea 5G funcțională în toată țara, mai durează. Eu stau în dubii dacă merită să achiziționez un terminal compatibil 5G...

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Eu abia aștept să vedem ce și cum va fi, dar să existe acoperire mult mai mare decât acum. Din păcate, tot mai multe state refuză colaborarea cu Huawei în ceea ce privește implementarea rețelelor 5g. Sunt curios dacă va avea vreun efect acest demers inițiat de Huawei către statul român.

Jay
Campion certificat
N-as merge pana acolo încât sa cred ca intenția lor este de a oferi șanse egale, mai degraba de a avea ei sanse mari sa le iasă calculele, insa, ca și consecință, a planurilor lor, au si ceilalți șanse egale.. cum profita de ele este alta discuție..

Anonim
Neaplicabil
E clar că Huawei este cel mai ieftin și este "peste" ceilalți competitori în ceea ce privește 5G. Americanilor nu le convine și pun presiune pe toți să nu colaboreze cu Huawei. Nu avem noi "mușchii" destul de mari să ne luăm la trântă cu America...

Turdeanul
Explorator
@Vio73 Eu tocmai am gasit si Interviul lui Ion Cristoiu cu CEO Huawei Romania ...daca crezi ca e inportant uite interviul #IonCristoiu #cristoiuvlog #cristoiuTv #CEOHuaweiRomania Interviu ÎN EXCLUSIVITATE cu George Zhang, CEO Huawei România https://www.youtube.com/watch?v=A3W3KwpaPW4

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Sincer, n-am treabă cu ce spune un ziarist sau altul, dar Huawei este un gigant în domeniul telecomunicațiilor, care se pare că este cel mai ieftin și că stăpânește destul de bine domeniul, iar din unele considerente care nu țin de operatori, aceștia trebuie să îi evite la implementarea rețelor 5g.

FaraUnID
Campion certificat
Acu' sa punem semnul egal intre Ion Cristoiu si presa sau Ion Cristoiu si ziarist este cam mult totusi. Pentru generatia Facebook, McDonalds, Tik-Tok, Instagram: In 1993, Ion Cristoiu publica un articol in Evenimentul Zilei, articol care titra: “Eveniment senzaţional la Paşcani. Găina care a născut pui vii. Iar din şapou cititorii aflau că “programată pentru tăiere, ea a fost astfel cruţată”. Acea stire arata cine este "ziaristul" Ion Cristoiu si ce crede el despre publicul din Romania.

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
A avansat și el de la găini la telecomunicații, deci este un progres.

FaraUnID
Campion certificat
In alta ordine de idei.... Sergiu Zaharia, Chief Security Officer la Huawei “În zona 5G, o vulnerabilitate cunoscută este ToRPEDO. O astfel de vulnerabilitate care, deocamdată este exploatată într-un mediu de laborator, ar permite identificarea locației unei persoane. De exemplu, să ne gândim la Agentul 007. Dacă vrei să știi unde se află Pierce Brosnan, îl suni foarte des și, atunci, un releu, care ar trebui să anonimizeze numele Pierce Brosnan, întreabă în celula respectivă unde este Agentul 007. Dar întreabă foarte des și, atunci, cineva cu acces la acea celulă ar putea să ghicească faptul că acolo se află acea persoană. Sunt atacuri destul de greu de realizat, dar comunitatea de cybersecurity încearcă să găsească vulnerabilități și soluții și evoluează spre o zonă mai rezilientă decât înainte.” https://www.youtube.com/watch?v=_XuaAPT-AzA Sursa - https://financialintelligence.ro/sergiu-zaharia-huawei-trebuie-sa-cooperam-cu-totii-pentru-a-realiza-niste-concepte-de-cybersecurity-mult-mai-eficiente-video/

FaraUnID
Campion certificat
Huawei Romania - "AM INCERCAT SA AJUNGEM LA GUVERNUL ROMAN pentru a le arăta cum funcționează echipamentele Huawei și de ce acuzațiile nu sunt adevărate. Din păcate, GUVERNUL NU A RASPUNS SOLICITARII NOASTRE. Cu ultimele două decenii de prezență aici, am investit deja o valoare estimată de 5,2 miliarde de euro, care include 7 centre Huawei care susțin întreaga regiune a UE. În mod clar, Huawei România vrea să investească în continuare în România. Cheltuielile cu TVA din 2019 s-au ridicat la 30 de milioane de lei, iar cheltuielile cu personalul și cheltuielile operaționale au fost de 750 de milioane de lei. Dacă vom fi exclusi, nu vom avea de ales, angajații noștri direcți și indirecti – în total aproximativ 6000 de persoane- își vor pierde locurile de muncă și va trebui să ne mutăm cele 7 centre în alte țări ale UE”. Articol complet - https://financialintelligence.ro/operatorii-telecom-pierderi-proiectul-lege-privind-5g-trece-actuala-forma/ Absolut normal! Suntem in an electoral si pseudopoliticienii nostrii au alte treburi. Am citit zilele trecute faptul ca Sorin Grindeanu ar fi plecat sau intentioneaza sa plece de la conducerea ANCOM cu intentie de a reintra pe scena politica.

FaraUnID
Campion certificat
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor va organiza luni, 24 august 2020, ora 10.00, în sistem de videoconferință, ședința publică de dezbatere a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G. Ordinea de zi a ședinței cuprinde următoarele puncte: - prezentarea proiectului de act normativ; - prezentarea și discutarea observațiilor și propunerilor referitoare la proiectul de act normativ Proiectul poate fi consultat la http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3059-l04082020dcom Cei care vor sa participe la dezbatere trebuie să completeze formularul disponibil la adresa https://bit.ly/dezbatere24082020 până luni, 24 august 2020, ora 08.00.

FaraUnID
Campion certificat
Pentru a nu deschide un topic nou..... Echipamentele 5G ale Huawei pentru rețeaua wireless și cea de bază (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF) și echipamentele LTE eNodeB au fost certificate de sistemul GSMA de asigurare a securității echipamentelor de rețea (NESAS). NESAS este un mecanism standardizat de evaluare a securității cibernetice definit în comun de GSMA și 3GPP, împreună cu principalii operatori globali, furnizori, parteneri din industrie și autorități de reglementare. Acesta oferă un cadru de asigurare a securității la nivelul întregii industrii pentru a facilita îmbunătățirea nivelurilor de securitate în întreaga industrie mobilă. Este o schemă voluntară prin care furnizorii de echipamente de rețea își supun procesele de dezvoltare a produselor unui audit de securitate cuprinzător în raport cu versiunea curentă a NESAS și cu cerințele sale de securitate. Sumarul rapoartelor de audit independente ale evaluării NESAS pot fi găsite aici https://www.gsma.com/security/nesas-participating-vendors/ Articol complet - https://financialintelligence.ro/echipamente-5g-huawei-certificate-gsma/

Emanu900
Explorator entuziast
Aici nu-i vorba de securitate precara a echipamentelor chinezesti ca toate-s hack-uibile cu tool-urile potrivite la fel ca si cele //E sau //N ci de razboiul economic US vs China, atat. Dau romanii Huawei afara din 5G, deci implicit si de pe celelalte tehnologii anterioare cum prevede acel proiect retras ( nimeni nu garanteaza ca varianta noua acusi propusa nu va prevede fix acelasi lucru, doar nuantat sub alta forma), foarte bine. Dar eu ca consumator nu vreau sa fiu impactat de orice ar insemna acest fapt cu directie la propriul buzunar in plata serviciilor de telecomunicatii ex-chinezesti plus vreo posibila cadere a calitatii utilizarii acestor servicii.