la 02-10-2020 10:39 AM
Prevăzută iniţial să aibă loc în luna aprilie, dar amânată din cauza pandemiei de coronavirus, licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe a început marţi la ora locală 09:30 (07:30 GMT) şi ar urma să permită operatorilor de telefonie (Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Free) să achiziţioneze 11 blocuri de frecvenţe, ceea ce ar permite lansarea primelor servicii 5G în anumite oraşe din Franţa la finele acestui an.
Viitoarea rețea mobilă va fi lansată în Franța, utilizând mai întâi banda de la 3,4 la 3,8 GHz pe spectrul electromagnetic. Cei patru operatori au obținut fiecare câte un bloc de 50 MHz în această bandă de frecvență, la un preț fix de 350 de milioane de euro. Cu cei 110 MHz suplimentari implicați, statul speră să adune cel puțin 2,17 miliarde de euro.
Un operator nu va putea achiziționa mai mult de 100 MHz „pentru a oferi tuturor o șansă”, explică Arcep, Autoritatea franceză de reglementare a telecomunicaţiilor, care supraveghează licitațiile. Licitația principală, care ar trebui să dureze aproximativ zece zile, va fi urmată de o „licitație de poziționare” care să permită operatorilor să aleagă dacă preferă să fie amplasaţi în centrul benzii sau la capetele acesteia, fiind mai probabil să interfereze cu alte servicii.
“Principiul acestor licitaţii este că ele trebuie să fie complet secrete. În fond, singurul nostru obiectiv este să oferim cea mai bună calitate a serviciilor pentru utilizatorii noştri şi să ne păstrăm această superioritate în calitatea reţelei pe care o avem de zece ani în Franţa”, a avertizat directorul general de la Orange, Stéphane Richard, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Guvernul de la Paris nu şi-a modificat calendarul, fără a mai aştepta un raport al Agenţiei Naţionale pentru Securitate Sanitară (Anses), care ar urma să fie publicat în luna martie 2021, subliniind că majoritatea ţărilor avansate au atribuit deja frecvenţe pentru telefonia 5G.
“Toată lumea susţine că pentru relansarea economică, pentru viitorul industriei, este extrem de important. Este important ca Franţa să se înscrie în această tendinţă, în special în această perioadă de criză”, a declarat la rândul său secretarul de stat pentru domeniul digital, Cedric O.
Licitaţiile de atribuire a frecvenţelor 5G pentru operatorii francezi de telecomunicaţii s-au încheiat joi, ducând la aproape 2,8 miliarde de euro sumele strânse de statul francez de pe urma acestei operaţiuni, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Sursele au mai spus că Orange a obţinut patru blocuri de frecvenţe, SFR trei blocuri, Bouygues Telecom şi Iliad câte două blocuri de frecvenţe fiecare.
Licitaţia organizată de Arcep, Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Franţa, a vizat 11 blocuri de frecvenţe de câte 10 Megahertz (MHz), sau 110 MHz în total, care au fost scoase la vânzare pentru un preţ minim de 70 milioane de euro fiecare.
După 17 runde de oferte, care s-au derulat de-a lungul a trei zile, preţul final al unui singur bloc de frecvenţe a ajuns joi la 126 milioane de euro. Ţinând cont de faptul că statul francez a strâns anterior 1,4 miliarde de euro cu prilejul atribuirii la licitaţie a patru blocuri de frecvenţe de 50 de MHz, aceasta înseamnă că preţul total pentru întregul spectru de frecvenţe este de 2,8 miliarde de euro, au precizat sursele citate de Reuters, potrivit Agerpres.
Sursa - https://financialintelligence.ro/statul-francez-a-strans-...
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor