anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Din 11 ianuarie ANAF are acces direct la TOATE informaţiile privind conturile bancare

FaraUnID
Campion certificat

“Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare” va fi operat din 11 ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar toate instituţiile care au conturi financiare pentru persoane fizice şi juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informaţiile financiare pe care le au despre firme şi cetăţeni.

 

Acest Registru vine în contextul în care România trebuie să transpună o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

 

Prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, care a fost reglementat prin OUG 111/2020, Fiscul va putea identifica rapid persoanele fizice şi juridice care deţin sau controlează un cont bancar sau de plăţi identificat prin IBAN.

 

„Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României”, arată noua legislaţie.

Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României.

 

În Registru se vor menţiona:

  • a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
  • b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
  • c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;
  • d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare;

 

Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.

 

Conform Ministerului Finanţelor, accesul la aceste informaţii poate contribui la combaterea utilizării abuzive a entităţilor corporative şi a altor entităţi juridice şi a construcţiilor juridice în scopul spălării banilor sau al finanţării terorismului atât prin acordarea de sprijin la investigaţii, cât şi prin efectele asupra reputaţiei, dat fiind faptul că oricine ar putea participa la tranzacţii ar cunoaşte identitatea beneficiarilor reali.

 

De asemenea, spune documentul, facilitează punerea la dispoziţie în timp util şi eficient a informaţiilor pentru instituţiile financiare, precum şi pentru autorităţi, inclusiv autorităţi din ţări terţe, implicate în combaterea unor astfel de infracţiuni. Accesul la informaţiile respective ar ajuta, de asemenea, investigaţiile privind spălarea banilor, infracţiuni principale asociate şi finanţarea terorismului.

 

Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare - https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_111_...

 

Sursa - https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/de-luni-fisc...

 

Aviz pentru utilizatorii Revolut, Monese, etc si care cred ca ANAF nu-si poate baga nasul in "servicii de banking" din afara Romaniei!

14 Răspunsuri 14

Jay
Campion certificat
Incet incet, nu mai poti sa faci nimic fara sa stie.. cineva.. In caseta nu vor sa stie ce ai?.. Bine ca nu se pastreaza toata viata, informatiile, 10 ani = floare la ureche.. Tot cei mici vor avea probleme..

GOLDzila
Explorator entuziast
Cum era o replică din celebra serie B.D. " Se urmărește să fim urmăriți "

Ascary
Campion certificat
Jay,incet-incet lumea nu o sa-si mai puna banii-n conturi. Salteaua-i sfanta! :)))

Vio73
#StarMember
Dacă n-ai nimic de ascuns, nu-i bai!

Jay
Campion certificat
@Ascary, încet, încet, n-o sa avem voie sa-i ținem la saltea.. ca n-o sa se vadă in lista exact cât ai, dacă ai reușit sa economisești ceva, ce si cand ti-ai cumpărat..

Ascary
Campion certificat
Da Jay,o sa se intample ca acum 20 de ani cand statul obliga firmele sa faca plati doar prin banca peste o anumita suma. Încurând o sa ne oblige sa platim frigiderul nou-nouț doar cu cardul,cheșul putandu-l folosi doar pentru vata de zahar pe băț si inghetata la cornet. Vin vremuri grele...

RafaHelper
#StarMember
Vin vremuri bune, nu ma deranjează si salut idea ANAF. Cred ca este un proiect bun si sper doar sa fie coordonat bine.

ceacanaule
Junior entuziast
incet incet o sa avem si sipuri in noi ....

Ascary
Campion certificat
Salută salută Rafa,ca atunci cand ti-ai luat masina sau ti-ai construit o casă a venit ANAF-ul si te-a ajutat si el cu niste bani si acum nah,trebuie sa il ajuti si tu... ANAF-ul ala care nu strange darile de la marii datornici dar iti blocheaza contul daca tu nu ti-ai platit impozitul pe masina sau pe casa,ca doar au contribuit si ei,nu?

RafaHelper
#StarMember
Conturile Revolut nu for fi afectate de această lege. https://www.economica.net/conturile-individuale-revolut-scapa-de-controlul-fiscului-inaugurat-pe-11-ianuarie-prin-legea-anti-terorism-ele-nu-pot-fi-poprite-de-anaf_195271.html Probabil si Orange Money intra în aceeași categorie, dar nu am gasit o informație sigură. @ascary, impozitul pe casa si masina sunt taxe care trebuie plătite conform legii. Este normal sa se întâmple asta daca nu îți respecți datoriile. E ca si cum ai spune ca nu e corect ca Orange iti oprească serviciile in caz de neplata a facturii. Întradevăr ANAF nu face o treabă extrem de buna si nu au nici o reputație bună, dar asa cum am menționat sper ca acest proiect sa fie coordonat bine.

FaraUnID
Campion certificat
@rafa.helper - Revolut ofera IBAN-uri romanesti prin intermediul Libra Bank; - Libra Bank se supune normelor BNR care transpun in legislatia nationala directive UE; - In momentul in care deschizi un cont Revolut esti de acord sa respecti si sa te supui legislatiei tarii al carei rezident esti; - Revolut se supune normelor legislative din tarile in care domicileaza clientul; - Revolut nu o sa aiba nici un fel de emotie daca trebuie sa te puna pe tava autoritatilor; Doar ca procedura este ceva mai complexa si implica colaborarea cu autoritatile din UK, acolo unde are sediul central Revolut. Cunosc destui naivi care sunt pe la biroul de credit, au popriri pe conturi si care au ales Revolut, pentru ca, in naivitatea lor, acest Revolut este un fel de vesta antiglont / manta invizibila pentru executorii judecatoresti. Ghinion!

Ascary
Campion certificat
" E ca si cum ai spune ca nu e corect ca Orange iti oprească serviciile in caz de neplata a facturii." serios,chiar alta comparatie n-ai gasit? Orange imi ofera ceva de banii care ii dau ,dar ANAF ce imi da de banii care ii dau? Platesc pensii speciale si salarii grase bugetarilor de lux.In fine,o dam in alte- alea. Revenind,nu imi place deloc ca ANAF are acces la toate informatiile privind banii mei. @Jay...si la cutiile de valori,da? Sa nu uiti,vezi ce pui pe acolo 🙂

Ascary
Campion certificat
"Doar ca procedura este ceva mai complexa si implica colaborarea cu autoritatile din UK, acolo unde are sediul central Revolut." E in Lituania.

FaraUnID
Campion certificat
In Lituania este offshore-ul care detine Revolut, din ratiuni de paradis fiscal. "Revolut Ltd (Nr. 08804411) este autorizată de Financial Conduct Authority, în conformitate cu Regulamentul din 2011 privind banii electronici (Regatul Unit) (număr de referință firmă 900562). Sediu social: 7 Westferry Circus, Canary Wharf, Londra, Anglia, E14 4HD." - https://www.revolut.com/ro-RO