anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Care sunt diferențele dintre închiderea, repornirea și resetarea telefonului mobil?

GeorgianaD
Moderator

Auzim de multe ori, atunci când telefoanele noastre mobile nu funcționează corespunzător, următorul lucru: “închide-l sau resetează-l”. Și atunci apare întrebarea: care sunt diferențele dintre închiderea și resetarea telefonului?

Procesul este diferit în funcție de sistemul de operare?

În cazul repornirii și opririi, răspunsul este că sunt procese similare, dar nu exact aceleași, iar resetarea presupune revenirea telefonului la setarile din fabrică.

 

Ce se întamplă atunci când ne repornim sau închidem telefonul mobil?

Documentându-mă pe această temă, am aflat faptul că: repornirea implică o oprire mai puțin completă decât cea care se produce făcând click pe opțiunea de oprire. De ce? Ei bine, pentru că atunci când repornim smartphone-ul, software-ul pornește din nou, dar hardware-ul nu este afectat și rămâne în funcțiune.

În acest fel, driverele sunt reîncărcate, dar memoria cache nu este golită, iar aplicațiile care functionau în fundal pot continua să ruleze după finalizarea procesului. Repornirea este, prin urmare, o oprire parțială a echipamentului.

În cazul memoriei cache, acestea sunt fișiere temporare care sunt stocate pentru a facilita accesul rapid al sistemului la aplicațiile instalate. Astfel, ștergerea acestuia din când în când ajută nu numai la eliberarea spațiului, ci și la rezolvarea problemelor de performanță ale aplicațiilor în sine.

Dacă telefonul rulează mai lent decât în ​​mod normal sau nu se comportă așa cum ar trebui din cauza acestui tip de „fișiere nedorite”, repornirea dispozitivului nu este o soluție, deoarece acestea nu dispar.

Atunci când selectăm opțiunea de oprire, se realizează o pornire de la zero a tuturor elementelor smartphone-ului, atât software, cât și hardware, în acest proces memoria cache fiind  ștearsă.

Pentru a nu ne pune in dilemă, sistemul de operare IOS permite doar oprirea dispozitivului.

 

Revenirea la setarile din fabrică: o soluție mai bună?

Odată cu folosirea zilnică a smartphone-ului apare riscul ca după o perioadă lungă de timp, acesta să își încetinească semnificativ nivelul de operare, cauza fiind încarcarea memoriei cu fisiere media și aplicații.

O soluție pentru o mai bună funcționare a acestuia este să aducem telefonul la setările din fabrică, însă trebuie să constientizăm faptul că vom pierde toate datele personale. Tocmai de aceea este bine ca, înainte să începem acest proces, să ne asigurăm că am salvat aceste informații și că am făcut un back-up.

Majoritatea telefoanelor, indiferent de sistemul de operare, ne atentionează înainte că acest proces duce la pierderea datelor și ne oferă posibilitatea de a face înainte back-up.

 

Tips & Tricks pentru repornirea telefoanelor:

  • Sistemele de operare Android: combinația butoanelor „Power” + „Volume Down”  - timp de aproximativ zece secunde.
  • Sistemele IOS: butonul din dreapta + “Volume Up” sau din setările telefonului, accesând calea: Configurări -> General -> Opriți

 Având în vedere prezentul din ce în ce mai digitalizat, nefuncționarea telefonului mobil poate parea de proporții catastrofale. Specialiștii ne recomandă sa apelăm la un service autorizat, dacă erorile întâmpinate nu se pot rezolva cu o simplă resetare sau repornire.

 

Voi cum procedați atunci când telefonul nu funcționează corespunzător?

10 Răspunsuri 10

Pololică
#StarMember
De obicei, o repornire rezolva o mare parte din probleme. La mine, 99% din probleme s-au rezolvat asa (erau aplicatii care ramaneau agatate). Pentru restul de 1% (cazuri rare), o resetare (ori din meniul telefonului, ori prin butonul de pornire+butonul de volum) pentru cazurile extreme cand nu mai aveam optiuni. Evident, cu backup la datele mai sensibile (poze, documente, etc, nu si la aplicatii). LE: service-ul autorizat ar trebui sa fie intotdeauna prima optiune in caz de nefucntionare corespunzatoare (in sensul ca nu ar trebui sa ne bagam sub capacele telefoanelor).

Vio73
#StarMember & September Problem Solver
Foarte bune clarificările acestea, pentru că într-adevăr, unii confundă aceste comenzi in foarte multe cazuri. Mulțumim foarte mult!

delfinas
#StarMember
Da, bune informatii, multumim!!! Eu nu prea am avut probleme cu telefonul meu, dar daca mi se pare ca are un mic lag sau pur si simplu simt nevoia sa ii usurez munca, inchid manual toate aplicatiile deschise sau folosesc functia "Optimizare" specifica telefoanelor Huawei.

arsradu
#StarMember
In general nu am probleme cu telefoanele. In special iOS-ul e cat se poate de solid la partea de software. Pe Android am mai avut probleme. Dar indiferent daca problema e de hardware sau de software, imi place sa o rezolv singur (atunci cand se poate). La probleme mai dificile, nu am nicio problema sa intreb si sa cer o parere. Nu de alta, dar se poate ca problema sa fie in fata nasului, si sa n-o vad de ochelari. :) Am avut tot felul de probleme cu telefoanele de-a lungul timpului. De la simple blocaje (freeze-uri) si crash-uri de aplicatii, pana la soft brick, boot loop si alte minuni. E adevarat, la ultimele doua, mi-am adus si eu contributia. 😄 Cu soft-uri custom, flash-uri de soft din terminal... Eh, mai multe. :) Asa ca, in ceea ce ma priveste, situatiile de nefunctionalitate pot lua culori foarte variate. :)) Dar, cum ziceam, si intr-un caz si in celalalt, prefer sa-mi rezolv singur problemele. La cele hardware, cu o trusa de surubelnite/tool-uri dedicate pentru asa ceva, cu componenta cumparata separat, cu un tutorial de YouTube de cele mai multe ori (nu de alta, dar sa nu tai din greseala vreun cablu flex cand desfac telefonul), cu un uscator de par (sau turbosuflanta), si cu multa rabdare. :) Ca pasi de depanare software, ordinea ar arata cam asa (dupa parerea mea): 1. restart 2. boot in Safe Mode (daca se poate) 3. resetare partiala (doar network settings, de exemplu, in functie de problema) 4. resetare totala (revenire la setarile din fabrica). Initial fara restore din backup, ca sa vad daca problema persista. Dupa care, cu restore din backup, si analizat daca sau cand se mai intampla problema. Si in caz de resetare generala, daca nu mai booteaza telefonul astfel incat sa initiezi resetarea din meniul telefonului, urmatorul pas este din Recovery Mode. Daca nu merge nici asa (unele telefoane nu au Recovery), se poate incerca si cu comenzi de fastboot, din Terminal/Command Prompt.
Client Orange

DanielaH
Moderator
Mulțumim mult pentru completări! Super utile, sperăm noi, pentru cât mai mulți utilizatori.

And04
Senior
Multumim mult pentru informatii!

Razvan
#StarMember
Mulțumesc cu recunoștință! 🙂

mihai_13
Maestru
Eu personal nu am asa probleme cu orice telefon android - acum folosesc S20FE5G care pot sa spun ca ca este "spirt" din toate punctele de vedere - nu am crash-freez-restarturi - reclame- pop-up-uri-etc - in primul rand execut root -iimg magisk - scot din sistem aplicatii de care nu am nevoie -astea le scoti definitiv doar da ai root la telefon - system app safe remover - AdWaway pentru a nu avea nici un fel de reclama -popup - etc in nici o aplicatie - SD Maid pentru intretinere dispozitiv - poti sterge din sistem toate "deseurile" pe care le produce sistemul in timpul functionarii sau poti "ingheta" sau oprii din fuctionare anumite procese care consuma multe resurse degeaba - toate aceste aplicatii functioneaza numai daca ai root la telefon (root insemna ca tu esti proprietarul sistemului)

arsradu
#StarMember
Mihai, respect pentru ordine si curatenie. 🙂 Si avand in vedere ca vorbim de un Samsung...e cu atat mai mult de apreciat ce ai facut tu acolo. Dar da...trebuie root, ceea ce, in mod normal (dar presupun ca ai deja o solutie pentru asta), creeaza probleme cu aplicatiile care au nevoie de DRM (de exemplu Netflix), sau aplicatiile bancare. Bravo! Frumos. 🙂
Client Orange

mihai_13
Maestru
- Da Radu - sa stii ca ultimile variante de magisk pot sa fie ascunse" de orice aplicatie sensibila tip netflix / banking / etc - dezvoltatorii de pe xda sunt pregatiti in secunda nr 2 sa dea solutie pentru toate problemele - iar da un telefon android trebuie intretinut atent zilnic - variantele noi de android 9-10-11-12 in loc sa fie mai performante sunt mai greoaie pentru harware fata de ce dezvolta IOS ul apple - de asta root ul este o solutie - sau mai este varianta "lineageOS" care zboara fata de androidul generat de google ....