anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Campanie de conștientizare a riscurilor de securitate cibernetică (Decembrie 2021)

mihai_13
Maestru

Cele mai frecvente tipuri de fraude din România


Tentativele de fraudă împotriva clienților băncilor s-au intensificat în ultima perioadă, iar totodată, acestea s-au și diversificat, fiind adaptate contextului actual, bazat din ce în ce mai mult pe interacțiunile online dintre clienți și bănci.
Dacă în trecut “neatenția” sau “vânătoarea de oferte” erau principalele cauze pentru care clienții băncilor deveneau victime ale fraudatorilor, în prezent, ingineriile sociale sunt principala cauză pentru care victime pot deveni din ce în ce mai multe persoane care dețin produse bancare prin care pot accesa serviciile băncilor la distanță (card, internet/mobile banking etc.)
Fraudele realizate prin inginerii sociale au scopul de a înșela utilizatorii, prin manipulare, să dezvăluie informații confidențiale sau să facă anumite acțiuni prin care se sustrag datele personale și de autentificare, cum ar fi: nume și prenume, adresă, oraș, județ, numărul cardului, data expirării, cod de securitate CVV2/CVC, cod numeric personal sau telefon.

 

Frauda prin intermediul platformelor de comerț electronic (ex: olx, publi24, lajumate etc)


Cele mai întâlnite metode sunt cele în care:


1) Fraudatorul este cumpărător. Acesta contactează vânzătorul și solicită mutarea conversației de pe platforma online pe un alt canal de comunicare (de regulă pe WhatsApp).
Fraudatorul (cumpărătorul) informează victima (vânzătorul) că a achitat produsul și îi trimite un link fals pentru a încasa suma. La accesarea link-ului, victimei i se solicită datele de securitate ale cardului bancar propriu (inclusiv parola statica și cea dinamica 3D Secure). Odată intrat în posesia informațiilor, fraudatorul nu mai răspunde la conversație și inițiază tranzacții frauduloase prin utilizarea datelor de securitate furnizate de victimă (vânzător).

 

2) Fraudatorul este vânzător. Acesta postează anunțuri cu produse fictive la prețuri foarte avantajoase. Pentru a cumpăra produsul respectiv, victima (cumpărătorul) este direcționată să acceseze un link destinat unei pagini de tip “phishing”. După accesarea paginii, victimei îi sunt solicitate datele de securitate ale cardului (inclusiv parola statica și cea dinamica 3D Secure), care sunt folosite ulterior pentru plăți înregistrate la comercianți online din alte țări.


Cele mai importante măsuri de precauție:


Nu furniza datele cardului bancar nici online, nici telefonic, nici prin alte canale de comunicare (WhatsApp, SMS, pagini web etc.);
Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că exprimarea “îți virez banii direct pe card, iar pentru asta am nevoie de datele cardului tău” este o capcană!
Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:
Trebuie să contacteze banca emitentă a cardului în cel mai scurt timp posibil (inclusiv telefonic) și să solicite blocarea și re-emiterea cardului cu alte date de securitate;
Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident.

 

Phishing-ul


Este o metodă de fraudă prin care se încearcă obținerea ilegală de date personale de identificare și autentificare sau accesare a unor website-uri. Cea mai utilizată metodă de phishing pentru clienții băncilor este trimiterea unor email-uri care par a fi din partea unei bănci, care conțin un link cu îndemnul de a fi accesat, fie pentru actualizarea datelor personale, în caz contrar conturile persoanei urmând a fi blocate, fie pentru diferite campanii. Acest link deschide un website foarte asemănător cu cel al băncii, unde victimei îi sunt solicitate în mod ilegal datele personale și de autentificare, cum ar fi: nume și prenume, adresa, numărul cardului, data expirării, cod de securitate CVV2/CVC, cod numeric personal, telefon etc.

 

Smishing-ul (phishing-ul prin SMS)

 

Smishing-ul este metoda de fraudare similară pshishing-ului, fiind folosite canale de comunicare prin mesaje SMS, care par a fi transmise de bănci. Scopul este același, respectiv obținerea de către fraudatori a unor date personale sau de autentificare, de regulă prin direcționarea victimei către un link (website clonat) unde îi sunt solicitate datele personale/datele cardului (număr card, data expirării, CVV2/CVC) etc.
Odată furnizate, fraudatorii folosesc informațiile pentru a accesa și sustrage fondurile persoanei care le-a furnizat.

 

Cele mai importante măsuri de precauție:


Verifică cu atenție înainte de a deschide un mesaj sau un fișier de la banca ta;
Fii vigilent la cererile de comunicare a unor detalii financiare, date personale, de autentificare (user/parolă), datele cardurilor (numărul, data expirării, CVV2/CVC, cod PIN);
Băncile niciodată nu solicită date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website;
Atenție la mesajele care conțin formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale, de exprimare etc;
Verifică dacă e-mail-ul provine dintr-o sursă legitimă;
În ultimul timp, datorită acestor tipologii de fraude, băncile au început să evite inserarea de link-uri în mesajele trimise clienților, așa că, dacă ai suspiciuni, indicat este să verifici cu banca ta campania respectivă, apelând numerele de telefon de pe website-ul băncii;
Activează și folosește o formă de autentificare în mai mulți pași pentru accesul la intenet/mobile banking.

 

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:


De pe un dispozitiv diferit (telefon, PC) trebuie să schimbe parolele pentru aplicațiile de internet/mobile banking dacă acestea au fost furnizate pe website-ul clonat.
Trebuie să informeze banca în cel mai scurt timp posibil (inclusiv telefonic) și să solicite, dacă este posibil, blocarea/dezactivarea temporară a serviciului de internet sau mobile banking dacă nu a putut schimba parola, blocarea și re-emiterea cardului cu alte date de securitate dacă aceste date au fost furnizate pe website-ul clonat.
Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident.

 

CEO Fraud sau Mesaje de la Șef


Din ce în ce mai mulți clienți ai băncilor din categoria persoanelor juridice devin victime ale acestei metode de fraudare. CEO Fraud / Mesaje de la Șef reprezintă un tip de fraudă care vizează angajații autorizați să efectueze plăți, care, prin inducere în eroare, sunt determinați să efectueze un transfer. Mai exact, fraudatorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul dintre managerii de top din companie și solicită efectuarea de urgență a unei plăți, de regulă într-un cont din afara țării, invocând că este o situație deosebită și cerând să nu se respecte procedurile obișnute de autorizare a plăților.

 

Cele mai importante măsuri de precauție:


Nu efectuați transferuri și nu procesați operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice urgente;
Verificați cu atenție adresele de e-mail de la care primiți solicitări;
Confirmați printr-un alt canal (telefonic, altă adresă de e-mail) instrucțiunile de efectuare a plății;
Nu deschideți niciodată link-uri sau documente anexate acestor mesaje;
Implementarea unor fluxuri interne stricte cu privire la efectuarea plăților, folosind principiul celor patru ochi;
Respectați cu strictețe procedurile/fluxurile de autorizare a plăților;
Instruiți colegii despre această metodă de fraudare, pentru a fi vigilenți la efectuarea plăților.

 

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:


Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident, chiar dacă nu a devenit victimă;
În cazul în care a fost inițiată plata, să contacteze de urgență banca pentru a încerca să blocheze transferul fondurilor (dacă banii nu au fost deja transferați).

 

Frauda cu facturi


Această metodă de fraudare are loc atunci când angajații unei companii sau chiar persoane fizice, sunt contactate fie telefonic, fie prin e-mail, de care persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor furnizori de servicii sau bunuri și solicită modificarea datelor de plată, de regulă a contului IBAN în care trebuie efectuate anumite plăți. Astfel, victimele ajung să trimită bani în conturile altor persoane decât cele care ar fi trebuit să încaseze sumele respective.

 

Cele mai importante măsuri de precauție:


Implementarea unor fluxuri interne stricte cu privire la efectuarea plăților, folosind principiul celor patru ochi;
Confirmați cu furnizorul printr-un alt canal (telefonic, altă adresă de e-mail) schimbarea datelor bancare;
Instruiți colegii despre această metodă de fraudare, pentru a fi vigilenți la efectuarea plăților.

 

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:


Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident, chiar dacă nu a devenit victimă;
În cazul în care a fost inițiată plata, să contacteze de urgență banca, pentru a încerca să blocheze transferul fondurilor (dacă banii nu au fost deja transferați).

 

Sper sa fie de ajutor "articolul" - eu am primit informarea si instruirea la serviciu.

11 Răspunsuri 11

teacher_
#StarMember
Am văzut și eu destule știri legate de fraude... Am asistat la o reținere în fața unui bancomat pentru așa ceva. Se pare că infractorii iau urma codului pin folosind o soluție care lasă urme, pe care le vad cu ochelari sau cu raza UV...

mihai_13
Maestru
eu personal am inregistrat o tentativa de frauda acum 1 luna aproximativ . - s-a desfasurat asfel- am postat un anunt de vanzare Samsung S9 pe OLX - in decurs de cateva minute in care am discutat cu(,)cumparatori de buna credinta pe chat OLX am primit si o oferta direct pe whatsapp de la un nr de telefon din primele discutii nu s-a parut nimic suspect , ne am inteles la un pret si la modaliatea de transport prin Fun Courier - CAND avenit si vorba de plata individul mi-a cerut un nr de cont bancar sa-mi verse bani !!! - Eu invatat sa primesc bani in plic ramburs de la curier am scris scurt "NU bani in plic la curier ramburs" in secunda nr 2 individul a incheiat orice discutie si chiar mi-a banat nr de telefon 🙂 - asa ca aveti grija ce faceti si cui vindeti produse.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
La interval de câteva zile îmi apar diverse chestii pe telefon, chipurile din partea Orange sau RDS, cum că am câștigat nu știu ce telefon sau tv, dar să le dai nu știu câți bani. Cum naiba să câștig ceva dacă nu particip la un anume concurs. În plus, dacă te uiți la adresa din browser, vezi repede că n-au nicio legătură cu vreun operator!

FLo1
#StarMember
@mihai_13: Vrei un numar de card si date aferente? Ți le pot oferi. Oricum securitatea pt plăți online nu îți va permite finalizarea de plăți cu informațiile de pe card. Și chiar accesul la telefonul asociat cardului dacă l-ai avea, parola statică e încă un "hop" în calea plății. Vrei un număr de cont pt plăți via curier/OLX? E simplu. Dacă plata se face înainte de emiterea AWB e o variantă fără griji pt tine ca vânzător, dar poate fi și ramburs cu plata în cont. E simplu și safe. Produsul nu va ajunge pe mâini străine fără a fi plătit. În cel mai rău caz, la o comandă fake, vei plăti returul curierului. Deci să nu ne impacientăm inutil, în loc să ne bucurăm de clipele vieții. Bau-bau e negru doar dacă-l chemi.

mihai_13
Maestru
Florin nu mi-am facut niciodata probleme pentru mine (dupa cum ai citit in postare stiu cum sa "retez" problemele) - dar dupa cum vezi pe Comunitate cel putin o data pe saptamana apare cineva care are probleme de genul - SA CITEASCA ce scriem noi aici si sa invete din experientele celor mai "batrani" 🙂

FLo1
#StarMember
Mihai, expunerea inițială am înțeles-o și e chiar excelentă, însă în era tehnologiei când până și Poșta îți oferă un ramburs în cont, să declari că "retezi" pe cel care vrea altfel decât "banii ramburs în plic".... e cam ca povestea cu drobul de sare. Ideea e să nu ne speriem de necunoscut ci să ne informăm. Așa nimic nu poate / nu va putea să ne păgubească.

Viocat
Senior certificat
@FLo1 "Vrei un numar de card si date aferente? Ți le pot oferi. Oricum securitatea pt plăți online nu îți va permite finalizarea de plăți cu informațiile de pe card". Sper sa nu crezi treaba asta. Orice plata internationala se poate face doar cu nr card expiru si cvv. Nu te va intreba nicio aplicatie setata de tine daca aprobi sau nu. Si daca sistemul de plata nu are implementat 3d secure chiar si pe siteuri din Romania poti cumpara. Asa ca incearca sa fii mai atent cu informatiile pe care le furnizezi tertilor.

FLo1
#StarMember
@Viocat: Ideea este să și ai fonduri pe acel card. :)) Deci nu e stres dacă știi să-ți gestionezi instrumentele de plată. Oricum știu că sunt site-uri (chiar europene) care și pentru sute de euro nu-ți solicită 3d Secure. Dar pentru cine vrea să încerce, eu sunt deschis la experimente.

Elena_38
Junior
Și dacă folosim și VPN este și mai bine...

Cocodrillo
Junior entuziast
Eu am pățit experiența pct. 2! Rezultat = două trageri sucesive în total cca 100 lei! Am procedat la doua tragere blocand cardul cu reemitere; cu o zi înainte am formulat un mail fraudatotorului GB si i-am sosicitat politicos inchiderea contului prin care pe care nu l-am accesat/utilizat! Consiliera de la banca mea a intrat în corespondență cu ei mi-a oferit prinscreen-rile conversatiilor pe care le-am trimis spre analiză la banca mea! Aceasta mi-a răspuuns că a înregistrat solicitarea mea si imi va oferi un raspuns!

Dany_87
Junior entuziast
Daaaaa .... mare atenție și să ,,nu ne lăsăm păcăliți " mai ales de așa zisele castiguri de concursuri la care nici nu am participat ....