anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

BREAKING Telekom România se vinde către Digi Romania și omul de afaceri Adrian Tomșa

Anonim
Neaplicabil

BREAKING Telekom România se vinde către Digi Romania și omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV / Acord de principiu încheiat între societăți.

https://economedia.ro/breaking-digi-si-adrian-tomsa-cumpara-telekom.html 

Concurenta in Romania se diminuează.

37 Răspunsuri 37

Razvan
#StarMember

Interesant, digi a râvnit inițial la infrastructura telekom (frecvențe și antene), fără a lua și clienții. Văzând că nu au nicio șansă, s-au reorientat și vor să compania prin interpuși. Achiziția Telekom România va da o lovitură mare concurenței locale, s-ar putea să ajungă la fel de mare ca pe fix, deși inițial digi a fost luat in derâdere de competitori. Următorul exit pe piață va fi vodafone, deja au pierderi mari după achiziția upc. 

Eu cred ca asta este doar un alt fâs. Acum vreo 3 luni prezentau o alta varianta. In acord, macar cica Telekom ar ramane pe piata in continuare si va opera ca operator independent, ca pana acum, nu va disparea. Mai este drum lung si nici nu se stie daca se va putea realiza aceasta tranzactie, trebuie sa isi mai dea acordul si Statul si Consiliul Concurentei pentru realizarea tranzactiei si nu se stie daca se va si intampla asta, e greu. Vodafone nu va fi urmatorul exit de pe piața, nu pleacă, pentru ca nu merg pe pierdere, ei si cu Digi sunt in crestere si merg pe profit. Sunt sanse mai mari ca urmatorul exit de pe piata sa fie al Orange, pentru ca ei si cu Telekom merg pe pierdere, dar nu cred ca se va intampla asta. Oricum, nu trebuie sa existe nici un exit de pe piata, nici macar al Telekom-ului, deoarece e daunator si tot noi clientii suntem dezavantajati si avem de suferit. Iar daca Telekom-ul ar fi cumparat de catre Digi si eliminat de pe piata, nu ar fi decat o alta decizie proasta care va elimina concurenta si ne va afecta direct pe noi. Lor le convine si e bine pentru ei, dar pentru noi, clientii, nu e bine deloc...

 

Astea sunt datele tranzactiei:

https://m.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/digi-a-anuntat-la-bursa-de-valori-ca-a-semnat-un-acord-de-prin...

 

Astea sunt datele Vodafone, Digi, Orange si Telekom din 2023:

https://www.zf.ro/business-hi-tech/grupul-vodafone-avut-romania-venituri-servicii-198-mil-euro-22253...

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/bursa-digi-communications-a-raportat-venituri-consolidate-de...

https://www.zf.ro/business-hi-tech/orange-romania-a-avut-venituri-de-407-mil-euro-in-trim-4-din-2023...

https://www.zf.ro/business-hi-tech/telekom-romania-mobile-a-raportat-pentru-2023-un-profit-operation...

 

Iar astea sunt date ale Vodafone, Digi, Orange si Telekom, din primul trimestru al anului 2024. Vodafone si cu Digi au inceput anul din nou bine si sunt pe plus in primul trimestru al anului 2024. In schimb, din nou nu este deloc bine pentru Orange si Telekom, au inceput anul din nou pe pierdere:

https://m.zf.ro/business-hi-tech/grupul-vodafone-anunta-avut-venituri-servicii-mari-romania-anul-223...

https://m.zf.ro/zf-24/bursa-operatorul-de-telecomunicatii-digi-raporteaza-un-profit-net-de-22377638

https://m.zf.ro/business-hi-tech/grupul-francez-orange-avut-trim-1-2024-afaceri-9-9-mld-euro-profit-...

https://m.zf.ro/business-hi-tech/veniturile-telekom-romania-mobile-au-scazut-trim-1-2024-4-66-mil-22...

vladut12am
Cunoscător certificat

Salutare!

Era de așteptat să se ajungă în această situație, ca Digi să cumpere infrastructura TKRM (TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS), pentru că Telekom încearcă de ani de zile să-și găsească un potențial cumpărător în afară de compania deținută de Zoltán Teszári, dar din păcate fără succes.

Pentru Digi, această achiziție i-ar aduce mai mult spectru disponibil, mai ales cel în frecvențele joase (800 MHz și 900 MHz), fiindcă știm că aici nu prea excelează spre deosebire de ceilalți operatori.

Vedem dacă Consiliul Concurenței ar da undă verde pentru realizarea acestei tranzacții, dar mă aștept să nu fie probleme în acest sens.

Numai bine!

mihai_13
Maestru

stirea nu este chiar asa  "9"  - Sabin Gherman  a spus asta de peste o luna in emisiunile lui...

Anonim
Neaplicabil

Corect însă faptul că aceste comunicate apar înseamnă că lucrurile se mișcă în această direcție.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Eu am spus mai demult că Adrian Tomșa, interpusul lui Tesari, este de fapt o simplă unealtă. Cât despre tranzacția în sine, și dacă se va face, Telekomul nu va prospera, pentru că spectrul său va fi folosit la dezvoltarea Digi, deci nema concurență.

Anonim
Neaplicabil

Preluarea Telekom va face Digi un competitor prea puternic pe piata.

Ar putea aparea o alianta Orange -Vodafone.

In concluzie concurenta se reduce drastic.

Mulți înseamnă calitate și servicii concurențiale?? În Franța, cât este ea de ”mică”, sunt 2-3 competitori și nu pare deloc monopol. Și alte țări sunt cu 2 maxim 3 operatori și e chiar ok. Prea mulți înseamnă calitate disipată la prețuri de.... păcăleală.

FLo1
#StarMember

O fărâmă de adevăr există în fiecare zvon. În rest, bârfe jurnalistice menite să genereze click-uri, sunt grămadă. Telekom mobile și de un an de zile se zvonea că va ajunge în "portofoliul" Digi, deși se pare că va fi doar o anexă: se va folosi infrastructura și licențele, iar clienții obligați la conformare (vezi cazul renunțării la ppy). În rest, după mine, e bine că a ieșit "fum alb pe soba Telekom", adică s-a decis eliminarea acestuia. 

Și încă ceva: Vă gândiți la "tarife". Bun, am înțeles. Dar în condițiile în care Telekom și 5G era un start pierdut, nu-mi imaginam o plantație de "sateliți" pe harta României, așa cum m-am săturat să văd 3-4 infrastructuri fixe (căblării distincte) pe scara blocului. Concluzie: o piaptănare a competitorilor sper să conducă la un semnal mai bun oriunde în țară, iar tariful va urma trendul automat al pieții și al echilibrului cerere / ofertă.

Anonim
Neaplicabil

Prea multe piepatanari sau absorbții de obicei nu sunt benefice pentru nimeni (poate doar pentru furnizori).

Preturi mari nu înseamnă neapărat o calitate mai buna ci poate un profit mai mare.

Cândva, de la Năstase citire (2002), a fost decis că o ”Electrică” divizată în 3 bucăți pe tipuri de activități (distribuție / furnizare / servicii) ar funcționa extraordinar de bine. Similar a fost și la gaz. Ce s-a întâmplat în final? După 20 de ani, ”Furnizarea” se chinuie să reziste pe piață, ”Distribuția” încearcă unificarea unor zone cândva pierdute, iar ”Serviciile” au fost internalizate ”Distribuției”, pentru că dacă nu poți face mentenață cu forțe proprii, un prestator terț nu se va corela cu programul tău de lucrări astfel încât ”indicii de performanță” fluturați de tine ca ”Distribuitor” (operator de rețea) să nu sufere modificări.

Revenind, ”profit mai mare” se poate obține și din cheltuieli reduse, nu doar din venituri (încasări) mai mari. Dar ”piața” va reglementa acest flux, în final rezistând doar cei mai buni. Numele este doar un titlu.

Razvan
#StarMember

Odată ce cota de piață a lui Digi crește, vor pune presiune pe tarifele ORO - Vodafone ca să le micșoreze si ei sau pleacă din țară. Nu ar fi exclus să se ajungă la monopol, ca-n vremurile apuse. Pe fix, practic concurența nu prea există, de la monopol romtelecom s-a ajuns la 75% digi, deparece a înghițit firmele mici, una câte una. 

Pololică
#StarMember

Daca dau crezare ziarului Bursa, Telekom ar ramane "jucator independent".

Dar, cum spun cei de la Hotnews, mai e mult pana departe. Va fi nevoie de un acord al Consiliului Concurentei (foarte probabil si le CE).

Totusi, ce ma nelamureste la tranzactie:

  • Clever Media detine Prima, care este, de fapt, concurenta directa la Digi Sport
  • Ce se va intampla cu canalele? Cam vad un conflict de interese: Orange Sport, practic, nu mai exista, iar Prima Sport va fi coleg cu Digi Sport, iar Digi Sport nu este retransmis de nimeni.
  • Prima am vazut ca a intrat pe frecventele Arcadia (Prima World), plus Prima History. Se vor inchide, din moment ce Digi deja au propriile canale?

Ce va fi... va fi. Însă un % cât de infim în cadrul CA-ului, îți va conferi dreptul să cunoști fiecare mutare înainte de a se produce. Dacă ești ”clever”, poți juca și această carte, iar cei de la ”Prima” nu cred că se dezmint.