la 21-06-2020 10:55 AM
Dupa scandalul in care Google a fost dat în judecată în SUA, fiind acuzat ca monitorizeaza activitatea utilizatorilor chiar și când acestia se află în "modul privat" https://comunitate.orange.ro/questions/2358820-google-acuzat-urmareste-utilizatorii-proces-5-miliard... , un nou incident de securitate aduce in prim plan si pune intr-o lumina negativa gigantul Google. De data acesta este vorba de Chrome Web Store.
Cateva extensii Google Chrome care insumeaza peste 32 de milioane de descarcari se pare ca fura datele utilizatorilor. Google a primit notificarea luna trecuta de la o echipa de cercetatori. Acestia sustin ca peste 70 de extensii creeaza brese de securitate imense in browserul companiei.
Extensiile sunt de toate felurile. De la convertoare de fisiere la unele care culmea, alerteaza utilizatorii cand acceseaza o pagina periculoasa. Google s-a grabit sa ofere un raspuns pentru aceste brese de securitate din Chrome:
"Cand am fost alertati ca unele dintre extensiile din Web Store ne incalca politicile, am luat masurile necesare. In plus, ne folosim de aceasta intamplare nefericita pentru a ne imbunatati sistemele automate de analiza a aplicatiilor." - Scott Westover, purtator de cuvant pentru Google
Conform cercetatorilor de la Awake Security, aceasta este una dintre cele mai mari campanii de spyware care a lovit Chrome Web Store. Cercetatorii au descoperit ca urmele lasate de aceste extensii duc la un registru de domenii din Israel, numit GalComm.
"Profitand de increderea capatata ca registru de domenii, GalComm s-a folosit de metode malitioase pentru a intra in sute de retele, pe care noi am apucat sa le analizam. Mai mult de atat, activitatea acestora a trecut peste mai multe straturi de securitate, unele apartinand chiar unor companii care au investit sume importante in securitatea cibernetica."
Google nu a gasit nimic in neregula cu aceste extensii, chiar daca compania sustine ca efectueaza scanari de malware regulat pentru siguranta browser-ului Chrome. In luna februarie al acestui an, un alt atac similar a lovit compania si a furat datele a 1.7 milioane de utilizatori. Problemele extensiilor pentru Chrome nu sunt noi insa. In 2018, browser-ul a fost lovit de multiple atacuri. De atunci, Google a schimbat politica de verificare a extensiilor, insa pare ca nu a dat roade.
Doi ani mai tarziu, Google Chrome inca este pradat de extensii; un lucru inacceptabil in 2020. Cred ca este cazul ca gigantul internetului sa ia masuri inainte de a-si pierde publicul.
Sursa - https://zonait.ro/se-pare-ca-unele-dintre-cele-mai-popula...
Raportul integral Awake Security poate fi lecturat aici https://awakesecurity.com/blog/the-internets-new-arms-dea...
Personal nu folosesc Google Chrome nici pe PC si nici pe telefon. Google Chrome este destul de "flamand" cand vine vorba de resurse alocate. Nu bag mana in foc dar tind sa cred faptul ca este unul din cele mai "gurmande" browsere de internet cand vine vorba de resurse, iar in cazul unui PC ceva mai modest dpv hardware acest aspect se va resimti cu varf si indesat.
la 21-06-2020 12:09 PM
la 21-06-2020 01:51 PM
la 24-06-2020 08:51 AM
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor