anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

6G testat in conditii e laborator de Samsung si Universitatea din California

FaraUnID
Campion certificat

Retelele 6G nu mai reprezinta o noutate si nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ritmul alert in care evolueaza lucrurile in materie de IT&C.

 

Daca in urma cu mai bine de 1 an anuntam faptul ca in China se lucreaza la tehnologia 6G https://comunitate.orange.ro/questions/2221981-5g-istorie-chinezii-lucreaza-6g iar nu mai departe de zilele trecute anuntam faptul ca a fost implementat un nou standard IEEE 802.3cu ce permite viteze de 400Gb/s https://comunitate.orange.ro/questions/2705890-ieee-802-3cu-noul-standard-permite-viteze-400gb iata ca avem si reactia Samsung.

 

Lucrând împreună cu cercetători ai Universității din California, Santa Barbara, divizia Samsung Research a desfășurat un test cu viitoarea generație de echipamente 6G, operând în banda de 140GHz. Dezvoltată încă din anul 2017 de profesorul în inginerie Mark Rodwell, tehnologia care ar putea succeda în cele din urmă rețelele 5G este clar ancorată în spectrul Teraherts (peste 100GHz). Pentru comparație, cele mai ambițioase implementări ale tehnologiei 5G se opresc la banda de 40GHz, din motive întemeiate.

 

Explicat cât mai simplu, cu cât crești frecvența undelor radio, cu atât poți îngrămădi mai multă informație în banda de frecvență alocată, teoretic, atingând viteze cu mult peste posibilitățile rețelelor actuale de comunicații mobile. Dezavantajul, cu cât duci mai sus frecvența rețelei, cu atât mai restrictivă va fi acoperirea obținută, undele radio neputând penetra la fel de bine obiecte solide. De la un punct, undele radio se comporta mai mult ca lumina vizibilă, fiind absorbită sau reflectată de aproape orice obstacol, inclusiv vegetația, singura modalitate pentru a garanta acoperire rezonabilă fiind instalarea unui număr uriaș de relee pentru comunicații, asigurând vizibilitate directă către dispozitivele conectate.

 

În mod evident, acoperirea spațiilor dintr-un mare centru comercial reprezintă un efort mult mai mic decât acoperirea tuturor străzilor dintr-un oraș mare.

 

Presupunând că acoperirea este suficientă, putem spera la viteze  de aproximativ 775 MB/s în sarcinile de download (6.2Gbps), în limita unei distanțe de 15 metri. Spre comparație, cea mai ambițioasă demonstrație a tehnologiei 5G a fost oferită de Nokia și rețeaua Turk Telecom, atingând viteze de 4.5Gbps în condiții ideale.

 

Însă limitele teoretice ale tehnologiei 6G duc și mai deparde, folosirea în mod ideală a benzilor terahertz solicitate pentru rețele 6G oferind viteze de până la 1Tbps, sau 125GB/s lățime de bandă.

 

Sursa - https://www.go4it.ro/content/internet/5g-vs-6g-avantajele-viitoarelor-retele-6g-demonstrate-in-labor...

 

Un document asupra viziunii Samsung legat de tehnologia 6G si implementarea acesteia poate fi lecturat aici https://cdn.codeground.org/nsr/downloads/researchareas/6G%20Vision.pdf

 

Se preconizeaza faptul ca tehnologia 6G va deveni disponibila incepand cu anul 2028, iar ca si disponibilitate comerciala la scara larga (adica pentru populatie) undeva prin 2030.

 

Nu va apucati sa vadalizati turnurile si site-urile GMS, ca nu se intampla nimic rau! Este doar un test intr-un mediu controlat si conditii de laborator.

 

@Reteaua #1 (conform Ookla Speedtest) la voi 5G este tot un 4G+ pentru care trebuie platit suplimentar si pentru care nu oferiti nicio garantie? Intreb pentru un prieten de la Universitatea din California!

5 Răspunsuri 5

Jay
Campion certificat
Au inceput cam devreme cu testele pentru 2028.. 🙂

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
Și 5g-ul este deocamdată floare rară, dar 6g-ul este doar SF!

FaraUnID
Campion certificat
Pana o sa avem ocazia sa ne bucuram de 5G la adevaratul sau potential, cu acoperire 100% macar in orasele resedinta de judet, prin China 6G va fi in teste pe scara larga.

FLo1
#StarMember
.....Pentru un răspuns cu ceva mai multă substanță: pornind de la această declarație: ”singura modalitate pentru a garanta acoperire rezonabilă fiind instalarea unui număr uriaș de relee pentru comunicații, asigurând vizibilitate directă către dispozitivele conectate” : - părerea unuia trecut prin ”ceea ce ți se vinde nu este ceea ce cumperi” este că se vinde blana ursului din pădure. - în buric de metropolă 3G și 4G sunt funcționale cu întreruperi - IPV6 ți se oferă dar nu ți se dă; - 5G este o poveste încă pentru copiii care cred în moș Crăciun CONCLUZIE: 6G este ceva care depășește păcălicii României aka investitori și oameni de afaceri doritori de bine pentru sufletul românașului nevoiaș. Analizați singuri, fiecare cu ce poate și cât reușește, însă verdictul îl va avea situația de fapt din final, care nu e roz în cazul rețelei#1.

delfinas
#StarMember
Când am văzut titlul ăsta, mi-am adus aminte de articolul pe care l-ai postat tot tu acum mai mult de un an https://comunitate.orange.ro/questions/2221981-5g-istorie-chinezii-lucreaza-6g Deci cursa pt 6G a început când de-abia se lansa 5G, iar la noi sunt antenele, dar nu semnalul. Nu-i bai, pt consumatorii normali e bun și 4G+. Nu știu pt ce e nevoie de viteze astronomice, unde se dorește să se ajungă. Oricum la noi am înțeles că viteza netului e superioara celei din țări mai dezvoltate. Dacă ar fi 4G+ peste tot, ar fi minunat, e suficient. Plus că se apropie apogeul unor explozii solare, care pot afecta grav sateliții, telecomunicațiile. Prea ne credem buricul Universului și, când ne lovește forța naturii, ne mătură ca pe niște frunze uscate, cu tot 5G, 6G, fără număr G.