la 02-08-2025 04:55 PM - editat ultima oară la 04-08-2025 08:47 AM de DanielaH
Orange a oprit rețeaua 3G in judetul Neamț, dar semnalul 4 G a rămas la fel de slab. Nu s-a îmbunătățit deloc, semnalul tot la fel de slab este pe 4G.
la 02-08-2025 04:59 PM
Unde in judetul Neamt?
Ce inseamna ca e semnalul slab, poti face un test de viteza si sa pui aici un print screen?
la 02-08-2025 05:49 PM
Înseamnă că în zona ta au înlocuit numai cu 5g.
la 02-08-2025 06:06 PM
Acuma depinde ,de exemplu unde stau eu ,teoretic harta arată că nu ar trebui sa mai fie acoperire 3G deși tot am inca acoperire 3G ,iar 4G-ul încă este la fel de slab acoperit ,in mediul rural undeva pe langa Tg. Lăpuș ,sper sa vad cat mai curând niste schimbări și eu. Din păcate nu știm cât mai durează până în punctul în care harta reflecta realitatea de pe teren.
la 02-08-2025 06:14 PM
Salutare!
Din cate observ, în mai multe locuri s-au grăbit cu închiderea 3g-ului din rațiuni legate de consum de energie, care după cum știm cu toții, s-a scumpit destul de mult de la 1 iulie. Și abia apoi urmează să aducă 4g sau chiar 5g în multe locații. Asta am citit pe unele forumuri, dar nu știu dacă se va confirma peste tot. Cert este că există locații unde s-a întâmplat să aprească 3g-ul și apoi, la o perioadă bună de timp să vină cu noile tehnologii.
Sper să se întâmple peste tot așa!
Baftă!
la 02-08-2025 06:15 PM
Salut!
Și eu aștept extinderea rețelei 5G în Constanța, mai ales în contextul opririi rețelei 3G. Din păcate, în multe zone tranziția s-a făcut destul de brusc, fără îmbunătățiri vizibile ale rețelelor existente. Totuși, sper că este doar o etapă temporară și că Orange va continua investițiile pentru a aduce o acoperire și o calitate mai bună a serviciilor în perioada următoare. Cred că și Constanța ar trebui să beneficieze de o acoperire 5G completă.
Momentan, pare că rețeaua 3G a fost oprită mai mult din butoane, fără să se fi îmbunătățit rețeaua 4G în multe zone. Probabil vor doar să respecte termenul anunțat.
la 02-08-2025 08:01 PM
Exact rețeaua 3G a fost oprită din butoane dar sa se anbunstateasca ceva an acele zone lasă de dorit nu sa făcut nimic și va mai dura foarte mult
la 02-08-2025 10:26 PM
Măcar scăpăm de niște curent consumat. Putem spune că vom fi un pic mai eco-friendly 🙂
Totuși, știe cineva dacă antenele 4g folosesc mai puțină energie decât 3g? Că majoritatea surselor spun că 4g consumă mai muult curent decât 3g. Știu că echipamentele la 4g sunt mai performante și optimizate, dar să învingă 3g la consum... nu știu. Ce ziceți?
la 02-08-2025 10:50 PM
Este posibil ,dar bănuiesc că doar echipamentele mai noi 4G sunt mai eco-friendly ,și da, as zice că ar întrece 3G pe 4G la partea de consum al energiei
03-08-2025 06:38 AM - editat 03-08-2025 06:42 AM
Contrar a ceea ce pare uneori, 4G este mai eficient energetic decât 3G, mai ales când transferi date. Diferența poate ajunge la 30–50% mai puțin consum de curent pentru același volum de date.
la 03-08-2025 01:29 PM
{{Necesită citare}} 😉
03-08-2025 01:51 PM - editat 04-08-2025 06:29 PM
Am găsit o publicație aici
În care este vorba despre impactul de mediu al demontării antenelor 2g/3g și a înlocuirii acestora cu 4g/5g.
Voi cita textul important, în timp ce citesc publicația (se va actualiza frecvent, așa că va trebui să fiți cu ochii pe ea : )
1. În prezent (2023), antenele 2g/3g reprezintă 21% și 33% din toate stațiile celulare.
2. În acest studiu, echipamentul hardware 2g/3g va fi presupus drept gata de upgrade, fără să fie schimbat. Deci, o să presupun încă niște economii de energie dacă echipamentul este schimbat cu unul nou.
3. Banda de 900mhz va fi utilizată drept referință
4. Raportul dintre consumul de energie ale rețelelor 2g/3g și 4g/5g sub condițiile de mai sus este unul care poate fi determinat folosind o ecuație.
5. Rezultatele au fost următoarele:
- Procentajul consumului de energie al antenelor 2g/3g este de 21% din consumul total al spectrului. Estimat la 2025, presupunând creșterea numărului de antene 5g pe banda de 3900mhz, acest procent va scădea la 17%.
- Cei care folosesc telefoane cu butoane vor fi împinși să ia smartphone-uri, (făcând abstracție de faptul că există și telefoane cu butoane cu acces 4g și volte), ar putea începe să facă mai mult trafic (prin streaming video, etc.) Ceea ce va crește cantitatea de trafic și deci consumul de energie. Cei care vor trece de la smartphone-uri 4g fără volte la 4g cu volte, nu vor face același lucru, de vreme ce ei folosesc deja 4g. Totuși, știind că ponderea acestor telefoane este destul de mică (circa 1%), nu ar trebui ca impactul să fie semnificativ.
- În cazul dispozitivelor iot, dacă se face upgrade-ul de la niște dispozitive 2g/3g la 4g/5g, ar trebui să crească traficul de date cu sub 1% (presupunând că traficul de date 4g/5g va fi la 25% din capacitatea maximă a antenelor)
- Trecerea de la 2g/3g la 4g/5g pe banda de 900mhz nu ar trebui să crească întrucâtva traficul de date, deoarece vitezele vor fi relativ aceleași, iar capacitatea rețelei va rămâne mică.
- Să nu uităm și de schimbarea telefoanelor/dispozitivelor iot 2g/3g/4g fără volte cu unele noi. Aceasta va avea impact din punct de vedere atât al aruncării dispozitivelor, cât și materiile prime și producția dispozitivelor noi. Despre asta, în publicație se află mai multe detalii interesante pe care eu din lene nu le voi aduce la cunoștință 🙂 cine va voi, să citească acolo.
6. Concluzie: Din câte am văzut, nu se dă un răspuns clar legat de diferența dintre consumul antenelor 2g/3g și 4g/5g după ce sunt înlocuite, ci doar o grămadă de calcule matematice, pe care, mă scuzați, nu știu sau mi-e lene să le rezolv 🙂
la 04-08-2025 06:29 PM
Gata. Aceasta este versiunea finală, puteți să o citiți 😉
la 04-08-2025 07:13 PM
Și la mine în rural este închisă de astăzi rețeaua 3g. Este vorba despre sudul județului AG. La Pitești astăzi încă era pe la amiază!
la 04-08-2025 07:17 PM
Ciudat ,la mine ,la vreo 4km de Târgu Lăpuș ,pe DN18B ,rețeaua 3G este inca activa cu semnal excelent ,acoperire atât indoor cat și outdoor
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor