anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Extindere 5G București

Matt
Junior entuziast
Voiam sa intreb in ce mod s-a facut extinderea 5G in Bucuresti. Am observat ca in centru exista n78 (asta era si inainte) dar in restul orasului "5G"ul este de fapt 4G (B3+B7) cu nicio urma de vreo banda NR. Asta este 5G sau doar s-a pus eticheta 5G pe combinația asta de benzi 4G care da viteze destul de bune (100-200 Mbps)? Exista vreo alta banda 5G activa inafara de n78 la momentul actual?
7 Răspunsuri 7

Razvan
#StarMember
Da, există N1, care este compatibil cu Huawei P40 lite, P40 pro și Xiaomi Mi 10. https://comunitate.orange.ro/questions/2427372-5g-bucuresti-dss1

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Există viteze mai mici în banda N 1, din cauza lățimii de bandă mult mai mici (de doar 10 Mhz), plus că sunt destule terminale care sunt incompatibile cu unele dintre benzile folosite la 5g și de aceea poate să nu-ți apară că ai semnal 5g, ci doar 4g+.

Razvan
#StarMember
Scrie la Samsung România să îți activeze N1 printr-un update de soft pe S20.

FaraUnID
Campion certificat
La momentul actual, in Romania, nu exista un cadrul legal care sa reglementeze implementare si functionarea retelelor 5G. Ceea cea avem noi la ora actuala sunt niste proiecte pilot derulate in cateva orase, proiecte prin care operatorii telecom de la noi testeaza terenul si preiau feedback. Aceste retele 5G functionale, nu ofera nicio garantie si sunt mai degraba un raspuns dat operatorilor catre autoritati, raspuns prin care demonstreaza faptul ca "ne putem descura si cu ce avem, voi implementati cadrul legal astfel incat sa putem demara lucrarile".

Ascary
Campion certificat
Intradevar,ne existand cadru legal si cred ca nici echipamentele aprobate de CE,5G-ul mioritic este de fapt un 4G++

Emanu900
Explorator entuziast
Da si nu. Totusi, pana cand 4G-ul 'mioritic' va atinge 700/900+ Mbps mai e mult pana departe. Ce exista acum la noi putem spune ca e demonstrativ dintr-un anumit unghi, iar tehnologia e implementata multivendor functie de zona. Ca spectrul aditional ce ar duce la un boost si mai mare de viteza prin frecventele mai inalte iar prin cele joase la o acoperire mai mare nu e inca licitat din motivele arhicunoscute, asta nu inseamna ca ce e acum pe piata nu e wow fata de 4G. https://www.capital.ro/anul-acesta-nu-putem-acorda-licente-5g-anuntul-facut-de-vicepresedintele-ancom.html/amp Poate demonstrativ e ca nu avem acoperire insa unde merge pai merge. Uitati-va in Germania ce face Telekom acolo pe 5G de acopera o buna parte din populatie cu spectrul adus din 3G in banda N1; Brazilia la fel, a lansat prin aceeasi frecventa din 3G plus banda 1800 din LTE in varianta DSS. Faptul ca nu ne ducem la varfuri de zeci de gigabiti/sec acum nu inseamna mai nimic, insa lucrurile poate ar trebui privite din perspectiva cresterii capacitatii retelelor in a nu mai fi atat de sufocate prin existenta doar a LTE-ului ca unic punct de acces la viteze cat de cat decente. 2020 marcheaza o lansare masiva de terminale 5G midrange de la mai multi vendori ceea ce indica clar tendinta ca traficul sa inceapa sa fie asezat atat 4G cat si spre 5G pentru o experienta cat mai decenta pt fiecare dintre noi. Adevarat si faptul ca inca se experimenteaza dpdv al implementarii sistemului, insa fiind o tehnologie noua la inceput de drum cumva e normal sa mai apara probleme. Cu siguranta mai sunt decizii de luat dpdv operational din partea Orange pt a trece la o instalare masiva a serviciului in tara, licitatia de spectru suplimentar cand va sa-i vina si ei sorocul nu va oferi decat un upgrade punctual peste ce Orange va decide sa implementeze la noi (asta daca va si porni serios la drum in perioada urmatoare).

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Normal că este relativ experimental, dar cu toate acestea, ai reușit să prinzi viteze de peste 1 Gbps, ceea ce înseamnă foarte mult. Cred că cel mai derutant în povestea asta este faptul că nu se știe încă ce vendor/vendori vor fi folosiți pentru construirea rețelelor 5g, iar asta înseamnă piedici suplimentare pentru operatori, pe lângă faptul că Huawei este oarecum marginalizat.