anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

IOs si instalarea aplicatiilor terte

Pololică
#StarMember

Salutare!

Sunt sigur ca majoritatea dintre voi, in special cei cu IPhone, stiu deja de stire: incepand cu IOs 17.4 se pot instala si aplicatii din afara AppStore.

Bun, inainte de a tura motoarele spre a instala astfel de aplicatii (chiar magazine), v-as recomanda o mica informare inainte.

Ca recomandari personale, v-as recomanda urmatorul clip (nu este singurul, dar, fiind in romana, este mai usor de inteles):

 

Ca experienta a unui utilizator Huawei fara Google:

  • verificati sursa de instalare
  • verificati daca aplicatia este, intr-adevar, cea care pretinde a fi
  • la ora actuala, inca nu sunt aplicatii disponibile pentru instalare din afara AppStore (nu oficial si doar cu jailbreak)
  • din ce am inteles, disponibilitatea oferirii acestei posibilitati (instalare din afara AppStore) s-ar limita la granitele UE cu extindere de 30 de zile pentru cei care sunt in afare ei. Deci, daca va stiti expati, s-ar putea ca bucuria sa nu fie chiar asa mare

Evident, sunt doar puncte principale, dar ar fi bine sa aveti, cel putin pentru perioada urmatoare, o mica reticenta in instalarea aplicatiilor, in special daca informatiile nu vin prin canalele oficiale ale dezvoltatorilor.

5 Răspunsuri 5

Lucifer
Cunoscător

Astept urmatoarele comentarii ale fanilor inraiti Apple:

  • Cat de daunatoare pentru securitate este aceasta decizie.
  • Apple este o companie privata Americana, iar UE nu are dreptul sa ia decizii de acest fel.
  • Apple a investit billions... pardon, miliarde de dolari in AppStore si acum e fortata sa ofere platforma aproape gratis*.
  • Nimeni nu o sa fuga de pe AppStore la magazinele alternative.
  • Daca cineva doreste applicatii din surse alternative, cumparati telefoane pe Android, iPhone e despre 'walled garden'.
  • etc.

 

O sa ma leg strict de punctul doi:

  • cate companii private isi desfasoara activitatea in UE si se supun legislatiei? Oare USB-C a fost o idee rea pentru implementarea pe dispozitivele mobile (telefoane, tablete, laptopuri)? Daca eu vreau sa vand pe piata americana, va trebui sa ma supun regulilor de acolo, adica am interdictie sa vand produse Huawei. Oare nu SUA nu a pus presiune pe UE sa nu se mai bazeze pe Huawei in implementarea antenelor 5G?

UE a impus niste reguli pentru piata proprie. Huawei cam bate in retragere. Microsoft ofera posibilitatea de instalare a aplicatiilor din afara magazinului propriu, la fel si Linux. La Apple nu. Evident, isi poate impune anumiti indicatori de securitate, dar sunt aplicatii (utilitare) pentru periferice (imprimante, in special) la care Apple nu ofera acces producatorilor pentru implementarea propriilor aplicatii, desi pe Windows sau Linux sunt disponibile si sunt sigure.

Legat de restul punctelor, sunt, in mare, de acord cu tine.

Referitor la USB-C, decizia luata de UE a fost una buna pentru consumatori, dar din pacate e o directiva "cu dedicatie pentru hApple".

Principial, directiva e stupida, pentru ca iti impune sa implementezi un dispozitiv complex folosind o anumita tehnologie din motive arbitrare (motivul oficial a fost ceva legat de protectia mediului si standardizare). In realitate motivul principal a fost sa taie craca Lightning de la Apple. Pe termen scurt a adus beneficii, acum sa vedem peste 10 ani ce va fi.

Partea cu deseurile cred ca a fost evidenta. Cam toti au taiat incarcatoarele, dar, daca vrei sa cumperi unul (din X motive) intervin manipularea+impachetarea produsului+impachetarea la curier+transport, deci mai multa poluare.

Sunt de acord ca majoritatea vor folosi incarcatoarele vechi (ca si subsemnatul), dar marketingul va lua ochii ("uite ce facem pentru planeta, pentru ca oricum stim ca vei folosi incarcatorul vechi...").

Evident, se ia mult hate pentru ce s-a decis in ultimii ani (disparitia unui port de 3.5 mm, o pereche de casti, un incarcator...), dar, poate o standardizare ar fi mai utila (cutia telefonului sa includa, la cerere, nevoile utiliatorului), dar si aici ma gandesc ca va fi o polemica: intarzierea (si asa mare la Apple) privind comenzile (nu mai spun de precomenzi).

Evident, fiecare va decide daca va folosi acele "magazine terte" sau nu si cum vor fi implementate, pana la urma. In lumea linux de cheama "fork" cand o distributie se desprinde din alta (ca un exemplu mai la indemana: din Debian au rasarit Ubuntu si din Ubuntu a rasarit Mint (deci fork la fork). Pentru cei care se considera mai puritani, Debian este baza, pentru restul fiecare decide pe care o utilizeaza.

Da, pe de alta parte, si decizia Apple de a scoate din pachet charger-ul la modelele mai noi de iPhone a fost una bazata pe "protectia mediului". Dar asa de pasionati sunt de protectia mediului ca nu poti sa schimbi nimic in calculatorul sau telefonul tau fara "aprobarea" lor. Sa mai vorbesc de "Right to Repair"? La Apple nu a existat niciodata ideea de reparatie. La ei totul se inlocuieste. Ar trebui sa-i zica Right to Replace (al Apple-ului evident). Pentru ca o reparatie ca lumea ar insemna angajarea unor tehnicieni priceputi. Deci...nu prea ii intereseaza pe ei de natura si protectia mediului. Ii intereseaza cum pot sa vanda mai putin (cantitativ) la un pret cel putin la fel de mare, daca nu mai mare. Si daca ai o problema mai serioasa cu dispozitivul tau, solutia va fi intotdeauna: inlocuire. Pentru ca e mai comod pentru ei si mai scump pentru tine.

Nu mai includem incarcatorul in cutie ca doar cine nu are un incarcator de iPhone prin casa, nu? Daca e primul tau iPhone, sansele sunt destul de mari sa nu ai unul. Si da, poti sa folosesti un incarcator de la alt telefon...daca nu cumva e Tip C -> Lightning. Dar acolo intervin alte probleme (putere/fast charging etc). Deci, vrei nu vrei, cam trebuie sa-ti iei si un charger.


Daca tot atat de mult le pasa de protectia mediului, de ce nu au lasat optional acel charger? Daca iti iei iPhone, sa poti sa-ti adaugi si un incarcator in acelasi pret. Daca nu-l vrei, nu-l adaugi, dar daca ai nevoie de el, sa poti sa-l incluzi gratuit. Nu sa-ti iei incarcatorul separat gratuit, ci doar combinat cu un iPhone. Dar vanzandu-l seaprat, vand mai mult, pentru ca pretul telefonului nu a scazut. Platesti la fel de mult, pentru mai putin. Si cand o sa vrei sa vinzi iPhone-ul, ce faci? Incluzi sau nu si un incarcator? Incluzi, ca altfel o sa-ti spuna cumparatorul ca nu-l poate folosi. Si ce faci? Adaugi si tu la pret cum adauga si Apple. 

Dupa parerea mea, standardele sunt bune. USB C a tot fost testat in ultimii ani, deja nu mai e tehnologie noua. Si chiar si Apple o folosea deja pe unele iPad-uri si pe Mac-uri. Deci, nici pentru ei nu era ceva nou. Din moment ce au adoptat-o deja, inseamna ca ii vad si ei beneficiile. Doar iPhone-ul era lasat pe Lightning pentru ca de ce sa nu faca si ei un ban cinstit cu niste adaptoare?

Referitor la topicul de fata, mie unul mi se pare o decizie cat se poate de buna. Nu te obliga nimeni sa folosesti magazine alternative, nu te obliga nimeni sa schimbi browser-ul default daca iti place Safari. Directiva nu face altceva decat sa ofere posibilitatea cumparatorului sa aleaga. Atata tot. Ca vor fi oameni care vor schimba magazinul din care isi descarca aplicatiile sau aplicatiile preinstalate, e discutabil. Eu unul inca nu am de ce sa schimb mai nimic din flow-ul meu normal de folosire a telefonului (utilizator de iPhone si Android aici, deci nu se pune problema de "fan inrait") :)) Dar daca voi simti nevoie vreodata, imi place sa am optiuni.

Client Orange