anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Conectarea rețelelor de telefonie mobilă cu sistemul RO-ALERT

FaraUnID
Campion certificat

Conectarea rețelelor de telefonie mobilă cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației se va realiza în două sedii ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din București și Brașov, a anunțat joi Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Operatorii vor avea obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea în cel mai scurt timp posibil a alertelor către telefoanele mobile aflate în zonele afectate și vor avea maxim 3 minute să trimită și STS un mesaj de confirmare cu privire la transmiterea alertelor.

 

Autoritatea de reglementare a decis în data de 3 decembrie, în urma consultării cu industria, care vor fi condițiile tehnice referitoare la utilizarea rețelelor publice mobile de comunicații electronice și conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației.

 

Obligaţiile furnizorilor de telefonie mobilă cu privire la conectarea cu Sistemul RO-ALERT

 

Conectarea între Sistemul RO-ALERT şi reţelele operatorilor se va realiza în două puncte și anume, în cele două sedii ale STS din București şi Brașov. În cazul în care intervin modificări cu privire la amplasamentele în care se realizează conectarea, după primirea unei notificări oficiale din partea STS, furnizorii au obligația ca, în termen de 6 luni, să realizeze conectarea rețelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT în noul amplasament.

 

Conectarea Sistemului RO-ALERT în cele două puncte se realizează la o capacitate de minim 100Mbps. Mai mult, fiecare operator asigură suplimentar o legătură de nivel 2 (Layer 2) cu o capacitate de transfer de date de minim 1Mbps cu fiecare dintre cele două amplasamente ale Sistemului RO-ALERT.

 

Obligaţiile furnizorilor de telefonie mobilă cu privire la distribuirea mesajelor RO-ALERT

 

Operatorii au obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea în cel mai scurt timp posibil a mesajelor RO-ALERT către telefoanele mobile aflate în zonele afectate.

 

Distribuirea mesajelor de către furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT din cadrul rețelelor proprii în toate tehnologiile disponibile.

 

Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toți utilizatorii finali aflați în zonele geografice afectate de situații de urgență, în acest sens fiind importantă cunoașterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite STS un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maxim 3 minute de la transmiterea mesajului de alertare.

 

În situația apariției unor disfuncționalități privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, decizia prevede un termen maxim de 8 ore pentru remedierea disfuncționalităților elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfuncționalităților care vizează celulele radio. Operatorii trebuie să aibă un punct dedicat de suport tehnic, operațional non-stop.

 

Operatorii au obligația de a pune la dispoziția STS, în timp real, date cu privire la starea tuturor celulelor radio din rețelele proprii, luând în considerare capabilitățile celor mai noi tehnologii disponibile în rețea și vor anunța STS în cazul în care vor fi efectuate lucrări de mentenanță care au potențial să afecteze distribuirea mesajelor RO-ALERT, cu cel puțin 24 de ore înainte de demararea acestora.

 

După adoptare, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând a intra în vigoare la data publicării.

 

Sursa - https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23534081-cum-vor-conecta-retelele-mobile-sistemul-alert-cum-vor-distribuite-mesajele-alerta-catre-populatie.htm

12 Răspunsuri 12

Razvan
#StarMember
E bine ca se mai reglementează activitatea, altfel în prezent transmiterea mesajelor Ro-alert se face cu mare întârziere, câteodată și după terminarea evenimentului.

Neaplicabil
De acord. Degeaba vine alerta daca evenimentul s-a incheiat. Ceva de genul: "Atentie, a fost cutremur." Super....si eu care voiam sa-mi iau bilet la balcon. :))

Miha_Z
#StarMember
Daca este trimis mesajul in cel mai scurt timp este bine venit. In vara fiind pe Transfagarasean ne-am intalnit cu 2 ursi in jurul orei 11, iar mesaj de Alerta am primit seara la ora 20. La acea ora chiar nu-si mai avea rost trimiterea lui.

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
E un lucru foarte bun că s-a realizat așa ceva. Altfel, de multe ori, atenționarea devenea derizorie.

Celik
Junior
Este necesar acest serviciu,cu toate sincopele sale acum la inceput. Benefic ar fi ca si populatia sa poata transmite semnalizari de situatii de urgenta, pericole etc intalnite sau in desfasurare. Exista desigur septicismul si implacabila neincredere ca informatia ar putea fi falsa, un glumet are chef de sotii.. etc.insa se poate rezolva prin punerea in fata anuntului a unui avertisment: Sursa inca nu a fost verificata si apoi anuntul respectiv. Astfel respectam vechea vorba..Mai bine sa previi decat sa tragi ponoasele. Adica chiar gluma proasta si tot te face atent la o reala situatie de urgenta. Ulterior, glumetul poate plati prin inchiderea numarului de pe care a trimis mesajul, amenda etc. Mai sunt in Romania si oameni de incredere. Fac referire la cazul relatat de un coleg de aici care a intalnit Ursi in drumul sau si tocmai seara s-a imprastiat prin Roalert vestea, deci tardiv si dupa ce pericolul a trecut. Cu stima !

Romeo_
Senior certificat
Va rog nu mai fiti carcotasi ;))) adevarul este ca se misca mai greu treburile la noi si mai apar si probleme tehnice dar sa privim partea buna...SE MISCA ;)))

Neaplicabil
Well, cateodata, "suplimentul de viteza" poate face diferenta intre a ajunge acasa intreg si a fi lasagna pentru ursuleti.

Elena_5
Junior
Cool, asa suntem la curent ce se intimpla in tara...

Vio73
#StarMember & October Problem Solver
@Romeo, Se mișcă mai greu, dar e totuși foarte bine că se mișcă.

Miha_Z
#StarMember
Sistemul RO-ALERT isi face treaba. In astfel de zile cel mai bine e sa stai in casa la caldurica. 🙂

Eu nu primesc mesaje ro alert . Ce ar trebui să fac?

FaraUnID
Campion certificat
Până vinerea viitoare, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT. Așa prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Aceasta a fost publicată anul trecut și se aplică, dar interdicția vânzării telefoanelor incompatibile cu RO-ALERT se va aplica din 27 iunie 2020, adică de sâmbăta viitoare. Mai precis, una dintre obligațiile prevăzute de acest document face referire la telefoanele mobile vândute de comercianți. Aceștia vor trebui să vândă, de la data amintită mai sus, numai telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT. Momentan, magazinele pot să vândă aparatele pe care le au în stoc sau pe care le-au contractat deja. Însă acest lucru nu va mai fi permis odată ce va intra în vigoare interdicția. „Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, scrie în ordonanță. Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din iunie 2020 vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor. În momentul de fata există o obligație pe care comercianții o au deja. Aceea este de a pune pe site-urile proprii și în magazinele fizice următoarele informații legate de telefoanele mobile vândute: - capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT; - modalitățile de activare a mesajelor RO-ALERT. În plus, aceste informații trebuie transmise de comercianți și Serviciului de Telecomunicații Speciale, astfel încât să fie publicate pe site-ul RO-ALERT. Firmele care nu pun informațiile pe site-urile și în magazinele proprii riscă o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. În caz de recidivă, amenzile sunt cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei. Acestea, spre deosebire de cele pentru interdicția de a vinde telefoane incompatibile cu sistemul național de alertare, pot fi date începând de anul trecut, mai exact, din data de 26 august 2019. Sursa - https://www.avocatnet.ro/articol_51107/De-s%C4%83pt%C4%83mana-viitoare-comercian%C8%9Bii-care-mai-vand-telefoane-incompatibile-cu-RO-ALERT-vor-risca-amenzi-de-100000-lei.html