anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Când va începe Orange România să închidă rețeaua 3G?

vladut12am
Cunoscător certificat

Salutare tuturor!

Astăzi vă propun să discutăm un subiect foarte interesant în zilele noastre: shutdown 3G.

După cum foarte bine știm, primul operator de la noi din România care a avut această inițiativă a fost Digi urmat de Telekom.

Digi a dorit să închidă 3G treptat în cca. 2 ani, pe județe, în paralel cu lucrările de rețea efectuate care presupuneau fie swap-ul de echipamente radio de la un vendor la altul, fie implementarea frecvenței 800 MHz pentru rețeaua 4G care a fost câștigată la licitația organizată de ANCOM din noiembrie 2021. După ce lucrările la toate site-urile dintr-un județ au fost finalizate, se oprește 3G în acel județ, iar toate stațiile primesc 5 MHz pentru 4G în banda 2100 MHz prin reutilizarea spectrului rămas în urma închiderii rețelei 3G în banda 2100 MHz.

În schimb, Telekom a închis rețeaua 3G cumpărată de la fosta companie, Zapp, în doar 3 luni (în perioada ianuarie-martie 2023), motivul principal fiind eficientizarea consumului de energie electrică. Doar în câteva orașe (Pitești, Ploiești, Sibiu, București, Craiova, Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța + Mamaia, Cluj Napoca și Iași), a migrat spectrul rămas pe 4G în banda 2100 MHz, mai târziu oferind comercial acces la rețeaua 5G prin banda B1 DSS.

Acum câteva zile, un coleg care lucrează la Vodafone a anunțat pe Softepdia că și cei roșii încep să închidă rețeaua 3G: din 18 septembrie în Satu Mare, din 25 septembrie în Arad, iar din 16 octombrie în Buzău și Drobeta Turnu-Severin.

A mai rămas Orange.

În acest comunicat oficial din martie 2022, francezii precizează că procesul de închidere a tehnologiilor 2G și 3G se va face etapizat până în 2030 în funcție de fiecare țară, pentru că spectrul rămas va fi reutilizat și migrat pe tehnologiile 4G și 5G, iar pentru a face acest lucru trebuie să viziteze fiecare site la rând și să efectueze modificări în hardware-ul utilizat. Prima țară din grupul Orange care s-a alăturat este, așa cum era de așteptat, Franța care surprinzător a ales să închidă mai întâi rețeaua 2G până în 2025, iar apoi 3G până în 2030. Dacă sunteți curioși care este motivul, vă rog să îl descoperiți singuri în articolul pe care l-am atașat.🙂

În aceste zile, am observat câteva articole de presă care confirmă că în Polonia închiderea rețelei 3G va începe din 26 septembrie, iar în Belgia din ianuarie 2024, și va fi finalizată până la sfârșitul anului 2025. Din comunicatul francezilor, putem deduce că alături de aceste 2 țări care plănuiesc oprirea 3G până în 2025 sunt și Luxemburg, România, Slovacia și Spania.

Așadar, întrebarea pe care ne-o punem cu toții este: Când va începe Orange România să închidă rețeaua 3G?

Cel puțin eu abia aștept să văd îmbunătățiri aduse de închiderea rețelei 3G prin migrarea spectrului disponibil pentru 2100 MHz în rețeaua 4G care este benefică în zonele rurale, acolo unde există multe site-uri care încă au doar 4G în banda 800 MHz și există congestie mare mai ales în orele de vârf, și în rețeaua 5G care este mai potrivită în orașe.

Rețeaua 2G va mai rămâne disponibilă mult timp la noi în România, cel puțin până în 2030, conform planificării stabilite de francezi. Mulți seniori au încă feature phone-uri compatibile doar cu această tehnologie, iar majoritatea aparatelor POS știu doar 2G în momentul de față.

Voi ce ziceți?

Aștept părerile voastre.🙂

1 Soluţie acceptată‚

vladut12am
Cunoscător certificat

Orange va renunța gradual la tehnologia 3G, din iunie 2024, și se va concentra pe transferul clienților spre rețele mai rapide și mai eficiente.

Orange România anunță închiderea graduală a rețelei 3G, începând cu iunie 2024, măsură ce va permite companiei să-și concentreze eforturile pentru dezvoltarea rețelelor 4G/5G, dar și a altor tehnologii emergente, care vor asigura nevoile de comunicare și acces la internet pentru anii următori. Prin acest demers, Orange urmărește să ofere tuturor clienților săi o experiență de conectivitate mai bună, iar spectrul și resursele utilizate anterior de 3G vor fi redirecționate către rețelele 4G/LTE (inclusiv tehnologiile Low Power LTE-M, NB-IoT) și 5G, semnificativ mai rapide și mai eficiente energetic decât tehnologia pe care o înlocuiesc.

Lansată acum mai bine de 20 de ani, utilizarea rețelei 3G a scăzut semnificativ, majoritatea clienților alegând beneficiile rețelei 4G/LTE sau performanța și viteza oferite de 5G. În prezent traficul de date în rețeaua 3G reprezintă sub 3% din totalul realizat în rețeaua Orange, însă consumul de energie generat de 3G este de aproximativ 11% din totalul întregii rețele.

Alături de clienți într-o experiență digitală mai bună

Tranziția de la 3G la noile rețele se va face gradual începând cu luna iunie 2024 și se va încheia la finalul lui 2025. În această perioadă, clienții Orange care folosesc serviciile 3G vor fi informați și contactați telefonic, prin email sau SMS de către echipele de suport Orange sau de către reprezentantul Orange dedicat. Cei care în prezent folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.

De aceea, acțiunile companiei în acest interval se vor concentra pe informarea clienților și gasirea de soluții adaptate nevoilor lor, în special pentru cei care folosesc dispozitive mai vechi, astfel încât cu toții să rămână conectați la serviciile Orange pe care le folosesc, dar și pentru a avea suficient timp pentru a se adapta acestor schimbări și a descoperi beneficiile rețelelor 4G/5G.

Clienții care încă folosesc rețeaua 3G și nu beneficiază de avantajele utilizării noilor tehnologii 4G/5G pot, de asemenea, merge în magazinele Orange din toată țara pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a beneficia de o gamă variată de telefoane compatibile 4G/5G, cu prețuri speciale și reduceri la reinnoirea abonamentului.

În cazul clienților Orange care deja folosesc rețelele 4G/5G precum și serviciul Apel 4G (VoLTE), închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Soluții specifice pentru clienții business

Orange Business va lucra îndeaproape cu clienții săi pentru a identifica, din gama de tehnologii actuale și emergente, cea mai bună soluție de conectivitate pentru voce mobilă, M2M & IoT, în funcție de nevoile specifice.

Pentru clienții de business, soluțiile de conectivitate M2M/IoT care folosesc rețeaua 3G se vor putea conecta la una din rețelele 4G sau 5G atât timp cât echipamentul folosit permite acest lucru, în caz contrar acestea vor folosi rețeaua 2G.

De peste 26 de ani obiectivul nostru a rămas același - să oferim clienților noștri cea mai bună experiență de conectivitate și acces facil la cele mai noi tehnologii. Ghidați de aceleasi principii, resursele și investițiile noastre se vor concentra pe îmbunătățirea și dezvoltarea rețelelor 4G și 5G, capabile să răspundă mult mai bine nevoilor actuale și viitoare de conectivitate. Renunțarea la această tehnologie ne va permite să diminuăm amprenta de carbon asociată rețelei noastre, iar cu fiecare conexiune 3G pe care o închidem, deschidem calea către o lume mai rapidă, mai interconectată și mai sustenabilă.” a spus Ladislav Petenyi, Chief Technology & Information Officer, Orange România.

Închiderea rețelelor 3G este un proces ce se întâmplă deja la nivel internațional, prin care operatorii de telecomunicații urmăresc să răspundă mai bine nevoilor actuale de conectivitate, migrând în același timp către tehnologii mai eficiente și cu un impact mai mic asupra mediului înconjurător.

Informații complete despre procesul de închidere al rețelelor 3G sunt disponibile pe: orange.ro/tehnologii/3g/

https://newsroom.orange.ro/comunicate/orange-va-renunta-gradual-la-tehnologia-3g-din-iunie-2024-si-s...

Vizualizare soluţie în postul original

16 Răspunsuri 16

vladut12am
Cunoscător certificat

Ce amuzant ești!😁

vladut12am
Cunoscător certificat

Orange încă mai are DC-HSPA+ în orașele în care nu a migrat spectrul de 5 MHz către LTE 2100/NR 2100 în urma dezactivării celei de-a doua purtătoare UMTS 2100 (cea cu UARFCN 10738).
Până în iunie atunci când va începe efectiv shutdown 3G, ar putea să facă primul pas în a renunța la această tehnologie peste tot acolo unde încă mai este activă și să activeze LTE 2100 pentru a fi mai eficient, așa cum a procedat Vodafone.
Captura cu Netmonitor este din Pitești.

Screenshot_2024-01-29-13-15-28-086_com.parizene.netmonitor-min.jpg