16-01-2025 10:41 AM - editat 16-01-2025 02:10 PM
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei tentative de fraudă prin mesaje de tip smishing, care compromite conturile de WhatsApp și facilitează răspândirea altor fraude financiare.
„Bună! Vă rog să o votați pe Adeline în acest sondaj, este fiica prietenei mele din București, premiul principal este o bursă pentru învățământ gratuit în Franța, asta este foarte important pentru ea. Mulțumesc mult!”
Mesajul include un link către un site de phishing, cu termeni precum „vote” sau „dance” și extensii precum „.top” sau „.home”.
Accesând linkul, utilizatorii sunt redirecționați către o pagină care solicită „conectarea la WhatsApp” pentru a vota. Odată introdus numărul de telefon și codul de asociere primit prin aplicație, atacatorii preiau controlul contului de WhatsApp.
Conturile piratate sunt utilizate pentru a trimite mesaje către întreaga agendă a victimei, fie replicând mesajul inițial, fie solicitând bani în mod urgent. Textul capcană menționează de obicei o sumă de 1.800 lei și un transfer pe Revolut, adăugând mesaje precum:
„Acolo este alt nume pentru că mi-au blocat contul, dar trebuie urgent să fac o plată pe acest cont.”
În unele cazuri, atacatorii cer sume suplimentare, folosind motive precum erori de calcul.
Directoratul avertizează că accesarea site-ului și furnizarea datelor cerute pot duce la pierderi financiare semnificative. Pentru a preveni astfel de incidente, utilizatorii sunt sfătuiți să:
- Nu acceseze linkuri din surse necunoscute;
- Nu ofere coduri de autentificare sau informații personale prin mesaje text;
- Activeze autentificarea în doi pași (2FA) pe conturile de WhatsApp;
- Verifice periodic dispozitivele asociate contului și să elimine cele suspecte.
Dacă ați pierdut accesul la cont, contactați centrul de suport al aplicației WhatsApp și urmați ghidurile de securizare oferite de DNSC, disponibile pe site-ul oficial dnsc.ro. De asemenea, alertați banca în cazul în care ați efectuat plăți către atacatori.
Pentru raportarea incidentelor, utilizatorii pot apela platforma PNRISC sau linia telefonică 1911.
Surse articol:
https://www.turnulsfatului.ro/
la 16-01-2025 11:06 AM
Am auzit stirea un pic mai devreme. Un pic de informare prealabila asupra subiectului face ca "scamatoria" sa nu se intample.
Asa cum era recomandat la metoda "Accidentul" (informarea direct la sursa), acelasi lucru recomand si acum: verificarea informatiei din surse necuconscute este imperioasa.
la 16-01-2025 11:22 AM
As fi vrut sa vad pagina in care se cere autentificarea pentru a vedea dacă hackerii au arătat implicare.
Ne mai verificam cunoștințele.
la 16-01-2025 12:21 PM
De obicei sunt pagini copiate care sa semene (stil, culori, poate si sigla sau forma) cu pagina oficiala. Daca stii Mike sau Adibas... ceva de genul.
Plus ca, apasand pe un link trimis, ai riscul sa activezi cine stie ce script (sau virus) si sa se intample altele.
la 16-01-2025 10:01 PM
Un coleg a fost victima acestui atac pe whats app și în numele lui, hoții au solicitat suma de 3200 lei și o parte din colegi au plătit acele sume, prin OP către un cont indicat de ei. Aveți grija, ca nu este de joacă.
la 16-01-2025 11:24 PM
Vorbești serios? Nu sunt 30 de lei pentru o shaorma. Nu ar fi fost mai prudent să confirme cu colegul necesitatea banilor? Nu am o problemă să împrumut un coleg/prieten/etc, dar mă și aud pe telefon cu el/ea să-mi confirme că într-adevăr vorbesc cu persoana respectivă.
la 17-01-2025 09:14 AM
Da, nu știu ce să zic. Am aflat aseară când să plec de la birou.
la 17-01-2025 09:27 AM
La sume mici (nu stiu, sub 100 de lei) nu ma activez la cei cu care vorbesc mai des. In caz ca nu le primesc inapoi, le trec la pierdere si aia e, dar la sume care depasesc o limita suportabila (depinde de cati bani dispun la momentul respectiv si care este planul de cheltuieli pentru perioada imediat urmatoare) am nevoie de un mic "plan" privind restituirea.
Totusi, 3.000 de lei sunt 600E, un salariu totusi. Cam mult pentru gustul meu fara sa vorbesc in persoana cu cine ii vrea.
la 17-01-2025 02:37 AM
Persoanele care obișnuiesc să solicite anumite sume de bani folosind ca mod de comunicare WhatsApp nu mai stau sa verifice dacă mesajul vine chiar de la inițiator.
Mai ales daca este vorba de sume mai mici.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor