anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Pot deveni tinerii dependenți de jocurile video?

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Adolescenții români petrec, în medie, șapte ore pe zi uitându-se la televizor, ascultând radio, navigând pe internet sau dedicându-se jocurilor video, conform unui studiu realizat de Unicef în 2013. Iar în 2018 Organizația Mondială a Sănătății a clasificat oficial dependența de jocurile video drept afecțiune psihică.

 

Voi ce părere aveți?

Îi lăsați pe cei mici să se joace astfel de jocuri? Dacă da, le restricționați numărul de ore / zi?

16 Răspunsuri 16

Romeo_
Senior certificat
Desigur,statul pe pc / jocuri poate creea dependenta.Totul este indicat sa se faca cu masura.Nr. de ore foarte mare in fata pc-ului poate afecta atat vederea cat si psihicul.Din pacate unii parinti fiind foarte ocupati sunt nevoiti sa lase copilului telefon/tableta sa stea linistiti pt a putea face ceea ce au de facut.

DanielaH
Moderator
Da, clar, din punctul meu de vedere jocurile video creează dependență. Băiatul meu a prins drag doar de două, Minecraft și LOL. Minecraft se joacă de pe la 11 ani. La început s-a jucat singur și avea restricție la 2 ore/ zi, a urmat o perioadă când ne jucam amandoi (recunosc, mă prinsese și pe mine :)), apoi, de când a descoperit jocul multiplayer în rețea, a devenit din ce în ce mai dificil să-l oprim. Acum lasă LOL-ul doar pentru sport sau un film bun.

Miha_Z
#StarMember
Si eu consider ca jocurile video creaza dependenta. E suficient sa inceapa sa-ti placa un joc, ca apoi pana nu-l termini nu te lasi. Si eu pot spune ca in adolescenta am fost dependenta de vreo 3 jocuri si stateam cu orele ca sa le joc. Fiecare nou nivel atins, parca te indeamna sa continui jocul pentru a vedea ce este in urmatorul.

Ascary
Campion certificat
Ai dreptate Miha Z,creează dependenta. Am citit despre un adolescent din Japonia care a murit în urma unei sesiuni prelungite de gaming. Adevărul că nu numai adolescenții sunt loviți de aceasta dependenta ci și adulții,oameni în toată firea. Însă dacă noi ne mai putem controla (sau o fac soțiile 🙂 ) mare atenție trebuie sa avem la copii. Cred că un program riguros in privința timpului petrecut cu astfel de jocuri ar da rezultate. Cred că ar trebui sa fie o recompensă ora petrecuta in fața consolei sau calculatorului și nu un drept.

Razvan
#StarMember
Da, creează dependență, orice tip de joc, inclusiv la job cunosc persoane care jucau Farmville, biluțe sau solitaire.

Miha_Z
#StarMember
Asa e, indiferent de varsta jocurile video dau dependenta. Uneori mai stam si ne jucam si de plictiseala, care cu timpul se transforma in dependenta. Nu sesizam acest lucru pe moment, fiindca suntem "conectati la realitatea din joc" si singurul tel este finalizarea lui.

Laura_cio
Senior
Eu nu am copii, dar daca as avea și m-as confrunta cu aceasta problema, cu siguranța i-as verifica pe cât posibil și le-as restricționa accesul la internet. Nu le-as interzice folosirea lui pentru ca nu ai cum sa schimbi o generație care așa s-a născut.

Jay
Campion certificat
Cu siguranta da!.. Indiferent de varsta poti deveni dependent.. e normal sa gasesti o metoda de-a te deconecta de la diverse probleme, stres,etc, important este, ca pauzele de joc, sa fie cu masura, nu pentru tot restul zilei..

TheSpecialist
Maestru
Treaba asta cu jocurile video și cu privitul la ecrane în general este o mare problema. Unii copii sunt dependenți de-a dreptul ajungând pana la autism virtual. Noi am avut norocul de a ne naște într-o lume fără asa ceva, le-am descoperit treptat și măsura s-a autoimpus cumva. Dar generațiile din urma s-au născut cu ochii direct în ele și aici părinții aveau și au responsabilitatea de a impune o măsură. Fiul meu a avut o perioada când era disperat după telefon dar l-am scăpat repede de acest viciu când am văzut ca poate deveni o problema. Acum interacțiunea cu ecranele de orice fel se rezuma la canalele de muzica, iar de jucat, ne jucam împreună pe telefon, odată la 2-3 zile câte o jumătate de ora maxim.

Ascary
Campion certificat
Este drept că eu mai câștig ceva bănișori din treaba asta,nu cine știe cine ce. Pentru o mie de lei stai cu orele pe un joc,zilnic și iei misiune cu misiune de o sută de ori la rând sa descoperi o greșeală,un bug ceva și să îl raportezi la timp. Viața de tester nu-i așa ușoară și nici bănoasă.:) Câștigul cel mai mare a fost acela că m-a scăpat de dependenta. Jocurile pe care le-am testat e destul de clar că nu le mai joc. Am pierdut însă și ceva: nu pot sa joc ceva fara ca ochiul critic sa nu caute ceva nelalocul lui. Trebuie să treacă un oarecare timp că jocul să mă captiveze și să uit că nu sunt tester 🙂 Din păcate aceasta dependenta este uneori criminala. Un adolescent din USA care juca foarte mult GTA,a ieșit înarmat cu pistolul tatălui și și-a împușcat colegii. Un altul a început să fure mașini fiindcă așa văzuse el în GTA. Sunt și jocuri istorice care ,lăsând ficțiunea la o parte,a personajelor de regulă,descriu modul de viață din diferite epoci. Sunt destul de interesante și au avut priză la public. Acum rămâne la latitudinea părinților ce jocuri le permit copiilor sa joace. Adolescenții nu mai au nevoie de această permisiune ,joaca orice chiar daca unele jocuri sunt marcate cu 17+ sau 18+. Ca în orice activitate este important sa nu se exagereze. Odată ce ai trecut un anumit prag devii zombi. Trăiești doar pentru joc,mănânci ceva in fuga doar că sa te întorci la joc,mergi la școală dar gândul îți este tot la joc. Cel mai grav că îți este inhibata orice forma de a mai interacționa cu cineva,părinți,colegi,prieteni. Viața ta este doar jocul. Se încheie când se termină și ultima misiune daca jocul este single player,iar acesta-i un caz fericit,ori poate sa continue cu lunile sau anii daca este multiplayer. Chiar și modul cum arăți devine neinteresant,igiena devine precară iar în final sănătatea este cea mai afectată,atât psihic cât și fizic. In unele tari sunt așa-zisele clinici de recuperare a tinerilor înraiti de gaming. Unele tratamente au succes,altele nu și gamerul se întoarce de unde a plecat. Da,este o mare dependenta pe care daca nu o controlam ne va face sa suferim la un momendat.

Firefly
Cunoscător
Un joc poate da o oarecare dependenta, la fel ca și aplicațiile de socializare gen Facebook, Instagram pe care le verificam de fiecare data când avem telefonul în mana. Eu vad la mine, dacă am un joc pe telefon sunt tentata sa ma tot joc, mai ales dacă este unul la care am de trecut și nivele. Cu siguranță copii sunt și pot fii cei mai afectați de aceea trebuie sa limitam acest timp de joaca. Momentan copii mei nu mai au acces la tablete sau telefon ci doar pe YouTube la TV.

Florin_D
Cunoscător certificat
Nu cred ca doar tinerii pot deveni dependenti de jocuri video si cei trecuti de adolescenta pot deveni dependenti de jocuri video ori pe console, ori pe PC-uri, ori pe telefoane sau tablete.. Cred ca fiecare dintre noi ne jucam macar un joc pe telefon sau tableta.

Vio73
#StarMember & September Problem Solver
Toată lumea poate deveni dependentă, nu doar tinerii. Sigur, ei sunt doar cei mai expuși.

Gianni
Cunoscător certificat
Jocurile video crează dependență nu numai la copii sau adolescenți, dar chiar și la persoane mature. Nu puține au fost cazurile în care s-a ajuns la conflicte între utilizator și alte persoane pentru că a fost deranjat și mai rău chiar și la omor. Sunt persoane care au devenit dependente de jocurile video sau cele de noroc, exact cum sunt cei dependenți de droguri. Aceasta este o realitate și ar trebui să avem grijă de educarea tinerei generații ca pe viitor să avem o stabilitate psihică cît mai promițătoare.