la 03-08-2026 10:17 AM
Salutare tuturor!
Avem un nou material dedicat siguranței digitale și vă invităm să discutăm despre o metodă de fraudă întâlnită tot mai des: mesajele care par să vină de la firme de curierat și care încearcă să vă convingă să accesați un link suspect. În acest nou episod din campania Sigur, sigur?, aflăm cum funcționează atacurile de tip phishing prin SMS-uri trimise în numele unor curieri și ce pași simpli putem urma pentru a ne proteja datele și conturile online.
Poate ați primit și voi un mesaj de genul: „Nu am putut finaliza livrarea coletului tău. Actualizează adresa apăsând pe link.”
La prima vedere pare un mesaj obișnuit, mai ales dacă așteptați un colet sau comandați frecvent online. Tocmai pe grabă și neatenție se bazează însă atacatorii. În realitate, link-ul din mesaj poate duce către o pagină falsă unde vi se solicită date personale, informații bancare sau alte detalii sensibile.
Ce reținem?
Nu accesăm link-urile primite prin SMS dacă nu suntem siguri de sursa lor. O simplă verificare în aplicația sau pe site-ul oficial al curierului ne poate ajuta să evităm o tentativă de fraudă. Astfel:
Câteva secunde de verificare pot face diferența dintre un simplu SMS și o tentativă de furt de date.
Voi ați primit astfel de mesaje despre livrări eșuate? Ce elemente v-au făcut să vă dați seama că era vorba despre o tentativă de fraudă?
la 03-08-2026 10:38 AM
Cred ca doua informatii ar trebui sa ridice niste semne de intrebare:
la 03-08-2026 10:44 AM
Cred ca vor fi de ajutor ...
la 03-08-2026 10:49 AM
Ai fi surprins daca ti-as spune ca prea putini din cei vulnerabili chiar ii intereseaza sa citeasca avertizarile astea (foarte clare, pana la urma)?
la 03-08-2026 04:34 PM
45% suveranisti,,, 😎 ce sa faci ...
la 03-08-2026 12:15 PM
Bună @AndreeaAC !
Problema este că tocmai cei care sunt vulnerabili la asemenea tentative de fraudă sunt cei neinformați.
Pentru că, dacă ar fi mai informați și mai atenți, nu ar fi pericolele atât de mari!
Mulțumim foarte mult!
03-08-2026 12:20 PM - editat 03-08-2026 12:22 PM
Vă rog să urcați filmulețele cu domnul Dan începând de marți în cele trei ceasuri rele, nu pot să-mi încep săptămâna cu el. Am trei monitoare dar țin la ele. 😂
Și da, nu cred că este român cu telefon și adresă de mail care să nu fi primit vreun mesaj cu o livrare urgentă sau întârziată care necesită plata imediată. Deschidem ochii, verificăm atent link-ul FĂRĂ SĂ DĂM CLICK PE EL, adică doar vizual.
Dacă nu așteptăm niciun colet îl putem ignora liniștiți, sau dacă a fost plătit în avans, iar trebuie să ne ridice instant semne de întrebare.
Citim și mesajul, dacă conține greșeli sau formulări atipice (care indică clar o traducere dintr-o altă limbă) ștergem liniștiți imediat mesajul, dar nu înainte de a raporta nr. de telefon de pe care a venit sau adresa de mail. 😎
la 03-08-2026 12:34 PM
Ar fi util ca astfel de informații sa nu rămână doar în mediul online. Discutate și în familie sau între prieteni, ele pot ajuta la prevenirea multor tentative de fraudă.
la 03-08-2026 12:34 PM
SMS-uri mai frumoase sunt astea cu Împrumut-ul tau a fost pre aprobat. 😆
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor