anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum recunoaștem tentativele de phising?

AndreeaAC
Community Manager
Community Manager

Salutare tuturor! 

Avem un nou material dedicat siguranței digitale și vă invităm să discutăm despre o metodă de fraudă întâlnită tot mai des: mesajele care par să vină de la firme de curierat și care încearcă să vă convingă să accesați un link suspect. În acest nou episod din campania Sigur, sigur?, aflăm cum funcționează atacurile de tip phishing prin SMS-uri trimise în numele unor curieri și ce pași simpli putem urma pentru a ne proteja datele și conturile online.

Poate ați primit și voi un mesaj de genul: „Nu am putut finaliza livrarea coletului tău. Actualizează adresa apăsând pe link.”

La prima vedere pare un mesaj obișnuit, mai ales dacă așteptați un colet sau comandați frecvent online. Tocmai pe grabă și neatenție se bazează însă atacatorii. În realitate, link-ul din mesaj poate duce către o pagină falsă unde vi se solicită date personale, informații bancare sau alte detalii sensibile. 

Ce reținem?

Nu accesăm link-urile primite prin SMS dacă nu suntem siguri de sursa lor. O simplă verificare în aplicația sau pe site-ul oficial al curierului ne poate ajuta să evităm o tentativă de fraudă. Astfel:

• Nu lăsam presiunea timpului să ne influențeze deciziile.
  • Verificăm direct în aplicația sau pe site-ul oficial al companiei de curierat statusul coletului.
  • Dacă nu ne amintim să fi făcut o comandă recentă, tratam mesajul cu și mai multă atenție.

Câteva secunde de verificare pot face diferența dintre un simplu SMS și o tentativă de furt de date. 

Voi ați primit astfel de mesaje despre livrări eșuate? Ce elemente v-au făcut să vă dați seama că era vorba despre o tentativă de fraudă?

Un „te rog” deschide inimi, iar un „mulțumesc” le apropie. 🙂
8 Răspunsuri 8

Pololică
#StarMember

Cred ca doua informatii ar trebui sa ridice niste semne de intrebare:

• oare chiar astept un colet? In proportie de 99% cred ca stim cand facem o comanda si ca ar trebui sa primim un mesaj cand ajunge curierul.
  • plata se face prin link cu cardul? Modalitatea de plata se face in doua moduri: ori plateste cel care trimite, ori destinatarul plateste la curier. Din fericire, (pentru noi), eventualele taxe vamale se cunosc la momentul comenzii si sunt retinute (sau evidentiate) separat de costul transportului. In ambele cazuri, plata se face cash sau cu card (atat la expeditie, cat si la destinatie).
Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

mihai_13
Maestru

Cred ca vor fi de ajutor ...

unnamed (1)(1)(1).pngunnamed (2)(1).pngunnamed (3)(1).pngunnamed (4)(1).pngunnamed (5)(1).pngunnamed (6)(1).pngunnamed (7)(2).pngunnamed (8)(2).pngunnamed (9)(1).png

Ai fi surprins daca ti-as spune ca prea putini din cei vulnerabili chiar ii intereseaza sa citeasca avertizarile astea (foarte clare, pana la urma)?

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

45% suveranisti,,, 😎   ce sa faci ...

Vio73
#StarMember

Bună @AndreeaAC !

Problema este că tocmai cei care sunt vulnerabili la asemenea tentative de fraudă sunt cei neinformați.

Pentru că, dacă ar fi mai informați și mai atenți, nu ar fi pericolele atât de mari!

Mulțumim foarte mult!

Dacă te-a ajutat vreunul dintre răspunsurile oferite, bifează-l ca soluție și dă un like.

Viper
Cunoscător certificat

Vă rog să urcați filmulețele cu domnul Dan începând de marți în cele trei ceasuri rele, nu pot să-mi încep săptămâna cu el. Am trei monitoare dar țin la ele. 😂

Și da, nu cred că este român cu telefon și adresă de mail care să nu fi primit vreun mesaj cu o livrare urgentă sau întârziată care necesită plata imediată. Deschidem ochii, verificăm atent link-ul FĂRĂ SĂ DĂM CLICK PE EL, adică doar vizual.

Dacă nu așteptăm niciun colet îl putem ignora liniștiți, sau dacă a fost plătit în avans, iar trebuie să ne ridice instant semne de întrebare.

Citim și mesajul, dacă conține greșeli sau formulări atipice (care indică clar o traducere dintr-o altă limbă) ștergem liniștiți imediat mesajul, dar nu înainte de a raporta nr. de telefon de pe care a venit sau adresa de mail. 😎

MihaiC99
Campion certificat

Ar fi util ca astfel de informații sa nu rămână doar în mediul online. Discutate și în familie sau între prieteni, ele pot ajuta la prevenirea multor tentative de fraudă.

Radutuby
#StarMember

SMS-uri mai frumoase sunt astea cu Împrumut-ul tau a fost pre aprobat. 😆 

63249.jpg

63252.jpg

Where light can travel, communication knows no boundaries.