anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum recunoastem spoofing-ul: apeluri si facturi „urgente”

DanielaH
Moderator

Salut tuturor!

Am vorbit recent aici despre cum să ne ferim de fraudele online și cum procedăm dacă am apăsat din greșeală pe un link suspect.

Rămânem în același registru și astăzi vom vorbi despre tentativele de spoofing.

Cum încep ele? De obicei cu un apel care pare oficial și o notificare despre o factură restantă, urmate de un mesaj care ne anunță că serviciile ar putea fi suspendate. Toate pot părea reale, mai ales când interlocutorul ne cunoaște numele sau alte detalii personale.

Colegii noștri au lansat recent o campanie dedicată siguranței digitale, menită să ne ajute pe toți să recunoaștem mai ușor tentativele de fraudă și să știm cum să ne protejăm. Vă invităm să urmăriți câteva sfaturi practice în video-ul de mai jos:

Ce reținem de aici? Că dacă suntem presați să plătim imediat, să oferim informații personale sau să accesăm un link dintr-un SMS sau Whatsapp, decizia nu trebuie luată pe loc. Important este să verificăm întotdeauna informațiile folosind canalele oficiale ale companiei respective. Câteva minute în plus în care evaluăm apelul/ link-ul/ mesajul primit pot face diferența.

Ce părere aveți despre această inițiativa? Ce alte recomandări practice ați dori să vedeti?

Așteptăm cu interes răspunsurile voastre. Weekend plăcut!

Respectă și vei fi respectat(ă), tratează toți membrii așa cum ai vrea și tu să fii tratat(ă).
3 Răspunsuri 3

MihaiC99
Campion certificat

Îmi place inițiativa. E bine că se vorbește despre astfel de fraude, pentru că îi poate ajuta pe mulți să le recunoască și să nu cadă în capcană.

Personal, am trecut printr-o situație similară, așa că știu cât de convingătoare pot părea astfel de apeluri.

Weekend placut!

Viper
Cunoscător certificat

Să fim sinceri, sinceri?

Ca și la filmulețele domnului din stânga, am rezistat cam până la jumătate, la prima vizionare.

Cât despre atenția la link-uri, nu s-a vorbit despre link-urile care doar par a fi legitime (cu 1-2 litere/caractere schimbate sau în plus, care din neatenție pot fi interpretate ca legitime).

Se poate promova și aplicația proprie Orange Phone în care românii au cam indexat multe dintre numerele de pe care vin țepe, unele mai corect, unele nu, dar tot ridică un semnal de alarmă în plus dacă apare trecut acolo ca Nedorit sau Telemarketing.

Este un start, dar puteți lucra cu experți în domeniu pentru o viziune mai clară a situației din teren, poate chiar și cu DNSC unde ajung rapoarte reale și mostre reale de apeluri și link-uri cu "țepe".

La mai multe!

Poate și cu alt.. "narator" 🙃

PS: Se poate să luați în calcul ca plățile către terți să fie de tip opt-in, adică să-si dea utilizatorul explicit acordul pentru astfel de plăți dupa ce a luat la cunostință riscurile (că se poate trezi abonat la diverse servicii fantomă care doar încasează bani). Asta, așa, o măsură minimă de a combate acest tip de fraudă.

Vio73
#StarMember

Salutare!

Cu ani în urmă am primit un apel,  care chipurile era chiar de la Orange și prin care mi se corecta ultima factură. Tipul știa toate numerele mele, adresa, tot, și încerca să mă ducă prin meniul telefonului, pe la *100#, etc.

I-am tăiat-o repede, spunând că ei au datele mele personale și dacă este vreo problemă, sun eu imediat la ei.

Șeful meu a fost sunat la vreo două săptămâni cu aceeași poveste , tot de la Orange și fiind lângă el,l-am rugat să închidă și nu a vrut. Le-a dat parola OTY și i-au luat vreo 100 de euro, adică ,, i-au corectat factura".

Când a sunat a doua zi la Orange, i-au spus minunea că nu îl sunaseră și că a fost țepuit.

Partea tare a fost acum vreo câțiva ani, când am câștigat un premiu cu cardul Orange Money și m-au sunat să îmi spună, iar eu era să le închid și mi-au spus că pot suna înapoi să verific dacă nu cred. A fost foarte tare faza!

Timp de vreun an jumătate, la diferite intervale, m-au tot sunat un tip și o tipă, cu accent moldovenesc, că am acțiuni nu știu pe la ce societăți și că trebuie să discut cu ei și mereu pe închideam și îi blocam. Dar sunau mereu de pe alte numere!

Oricum, mare atenție la telefoane din astea!

Mulțumim foarte mult!

Dacă te-a ajutat vreunul dintre răspunsurile oferite, bifează-l ca soluție și dă un like.