anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum îmi protejez vederea de lumina albastră a ecranelor?

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

În această eră a tehnologiei este aproape inevitabil să nu petreci multe ore în fața ecranului: laptop / desktop, telefon, tabletă, televizor. De aceea am adunat câteva sfaturi care ne vor ajuta să nu ne suprasolicităm vederea.

 

 

1. Luminozitatea ecranului

Oprește opțiunea automată de ajustare a luminozității și setează luminozitatea la o valoare mai scăzută și fixă pe tot parcursul zilei.

 

2. Culorile ecranului

Activează Night Mode – este opțiunea care reglează automat culorile afișajului, selectând tonuri din segmentul mai cald al spectrului, făcând ecranul mai puțin solicitant pentru ochi.

iOS – Configurări / Setări (Settings) > Afi șaj și luminozitate (Display & Brightness) > Night Shift

Android Oreo sau mai nou – Setări (Settings) > Afișaj (Display) > Night Light sau poate fi cu numele de Blue Light Filter

Desktop / laptop – poți instala f.lux

 

3. Mărește dimensiunea fontului

Pentru aplicațiile compatibile poți modifica dimensiunea fontului:

iOS - Configurări (Settings) > Afișaj și luminozitate (Display & Brightness) > Dimensiune text (Text size)

Android – Meniu (Menu) > Setări (Settings) > Accesibilitate (Accesibility) > Mărime font (Font size)

 

4. Pauzele sunt importante

Este recomandat să iei pauze din a privi ecranul, la fiecare 20 de minute. Dacă ești la birou te poți ridica și astfel faci și puțină mișcare.

 

5. Reducerea timpului de folosire

Probabil este sfatul cel mai dificil de îndeplinit în ziua de astăzi, când suntem conectați 24/24. Dar dacă avem posibilitatea, măcar în unele zile, de a evita folosirea telefonului / tabletei / calculatorului ar fi perfect.

 

Care este părerea voastră? Aveți și alte trucuri în mânecă? 🙂

17 Răspunsuri 17

Neaplicabil
Da, o chestie foarte utila. Eu unul nu folosesc f.lux pe desktop/laptop, intrucat am nevoie de color accuracy pentru editare foto (si sincer, nici nu-mi place), dar am prieteni care il folosesc. Cat despre telefon, prefer sa opresc reglarea automata a luminozitatii, cum ai zis si tu, si sa cobor luminozitatea manual seara sau pe timpul noptii, pentru ca e intr-adevar destul de suparatoare lumina aia, si afecteaza somnul. Ideea e ca pe mine unul ma enerveaza ecranul ala rosiatic. Prefer sa scad doar cantitatea de lumina si sa nu umblu la culoarea display-ului. O chestie foarte utila in schimb (cel putin pentru mine), este trecerea intregii interfete a telefonului pe Dark Mode. In cazul in care telefonul are functia asta. Sau folosirea unei teme inchise la culoare. Chestia asta pe mine ma ajuta enorm. Plus ca imi place si cum arata. 😄 iOS 13 are un Dark Mode global preinstalat. Si parca si Android-ul avea ceva de genul asta (incepand cu Android 9...daca nu ma insel..?). Nu stiu daca e built-in in Android, sau e adaugat de producator. Dar e cu siguranta foarte util. Eu il tin tot timpul pe Dark Mode. Nu doar pentru ca e mai putin obositor pentru ochi, dar cum am zis si mai sus, pentru ca imi place. Ideea e ca, nu stiu de ce, dar am impresia ca acea optiune de reglare automata a luminozitatii face exact invers decat te-ai astepta sa faca. Adica iti micsoreaza luminozitatea cand e super soare afara si nu vezi nimic pe ecran (decat daca maresti tu manual luminozitatea display-ului), si mareste luminozitatea pe timpul noptii cand n-ai nevoie de lumina suplimentara, ba din contra, ai nevoie de mai putina lumina. Nu stiu, poate are sens chestia asta, si poate unora le foloseste, dar pentru mine nu face ce trebuie, asa ca la mine e mereu pe manual, si de obicei destul de jos ca luminozitate, ca sa nu-mi consume baterie aiurea. :)) In general sunt indoors, si n-am nevoie sa-mi fie ecranul la maxim. Prefer sa maresc luminozitatea manual, cand am nevoie de asta.

RafaHelper
#StarMember
Buna Mihaela C, Folosesc multe din sfaturile enumerate. Pe telefonul meu Huawei exista functia Eye Comfort(un fel de night mode) pe care o tin activa tot timpul. Pentru laptop/desktop cu Windows 10 folosesc functia integrata Night light unde pot ajusta manual intensitatea si o pot program cand sa se activeze si cand sa se dezactiveze, in acest fel ecranul meu de adapteaza si dupa ora 19 se aplica aceasta functie. O puteti gasi in meniul de notificari in partea dreapta jos de pe Windows 10 sau in setari sau in start daca cautati Night light.

MihaelaA
Community Manager
Community Manager
@arsradu mulțumim pentru opinia ta și pentru sfaturi, ca de obicei totul foarte bine argumentat, așa cum ne-ai obișnuit 🙂 și mie îmi place Dark Mode, am iOS 12 și l-am activat din Settings > General > Accessibility > Display Accommodations > Invert Colours > Smart Invert pentru cine își dorește să încerce

MihaelaA
Community Manager
Community Manager
@rafa.bloger super! mulțumim mult pentru sfaturi!

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Mulțumesc de informații!

teacher_
#StarMember
Și eu folosesc este confort la Huawei, și Night Light la laptop, așa cum zicea și @rafa.bloger. Sunt funcții bune, atâta doar că la telefon îmi consuma bateria cam repede. Este bine să selectați și lumina automata a telefonului, lumina ambientala, ea își mărește/scade intensitatea în funcție de ce lumina ai in jur.

eda2k
Cunoscător
Salut, Pe majoritate smartphone-urilor există varianta de vizualizare confortabilă. Chiar și pentru PC, există programe care reglează gama de culori ale ecranului. Culorile reci obosesc foarte mult ochii, așadar se recomandă utilizarea culorilor calde. Cel mai important este ca după o anumită oră, smartphone-ul să treacă singur în modul de vizualizare confortabilă, din cauza faptului că lumina rece poate perturba somnul. Eu utilizez tot timpul paleta de culori calde, chiar dacă culorile nu sunt la fel de "vii".. Succes ! P.S: @arsradu - luminozitate automată funcționează exact invers decât ai stipulat - scade la lumină slabă și crește la lumină puternică - dacă senzorul funcționează optim ..

Miha_Z
#StarMember
De mult asteptam acest topic. Unele lucruri le aveam activate, altele le-am aflat acum de la voi. Sa vad acum daca aceste informatii imi vor fi benefice la vedere. Va multumesc!

Ascary
Campion certificat
De preferat sa nu folosiți telefonul seara,chiar și cu Dark mode. Poate sa vezi un mesaj sau să răspunzi la un apel. Seara ,telefonul nu afectează doar ochii ci și creierul. După o zi întreagă de activitate are nevoie și el de relaxare. Poate un film ușor sau o muzica relaxanta cu sonor la minim. Eu prefer o carte,câteva capitole înainte de culcare. Uitați de telefon macar seara dragii mei.

Laura_cio
Senior
Da, niște sfaturi excelente. Eu am setată la telefon o luminozitate sub jumătate. E necesar ca luminozitatea ecranului sa nu fie mai puternica decât cea din împrejurimi, iar fontul sa aibă o mărime considerabila. Un sfat bun este de a ne pozitiona monitorul nici cu fata, nici cu spatele la geamuri, ci mai degraba lateral.

teacher_
#StarMember
Întrebare: exista ceva folie specială care protejează telefoanele de lumina albastra? Știe cineva oare?

Neaplicabil
Da, exista. Asta de exemplu este pentru iPhone-uri: https://retinaguard.com/collections/anti-blue-light-tempered-glass-screen-protector-iphone-x-xr-xs-xs-max Mai mult ca sigur exista ceva similar si pentru Androide.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Nici eu nu las telefonul pe automat la luminozitate, ci îl reglez în funcție de necesitate.

Romeo_
Senior certificat
Multumim MihaelaC. pt informatii!