ca parinte de patru...care acum sunt adulti,eu sunt pentru o copilarie cat mai calda,calma,cu plimbari,cu jocuri,cu deprinderea abilitatilor.
tehnologia asta usuca creierul,imaginatia,energia vitala a copilului.
sub nici o forma nu promovez atasamentul acesta de aceste gadgeturi.
sunt de acord ca la orice varsta poti invata sa butonezi,nu este nici o graba,oricum ei cresc intr-un mediu plin de telefoane,tablete,calculatoare,camere de supraveghere,nu sunt izolati.
insa nu le este necesar.
pana pe la 12 ani cel putin,au destul tv,calculator,pot vorbi pe telefonul lui mama,lui tata,iar daca vreti sa comunicati,un telefon cu taste,acela este telefon.
dependenta,irascibilitate,izolare,plus radiatii, probleme vizuale,expunere la informatii toxice pentru formarea si dezvoltarea psihica.
copiii mei au avut acces la natura,jucarii,carti,muzica,televizor,jocuri(sega...),calculator,telefon-din cele mici cu taste,ca sa putem comunica la nevoie.
multi ani dupa ce au aparut smartphone si tabletele ei inca refuzau sa le cumpar,abia pe la sfarsitul liceului inceputul facultatii mi-a recomandat cineva un smartphone-eu cautam tableta pentru cel mare la facultate- si m-a convins,am cumparat un Alcatel OneNote,apoi inca doua,apoi inca unul.
cumparate noi,la second-hand,le folosesc si azi pe post de e-book reader si de player pentru muzica.
pana am rezolvat cu internetul,cu routerul,am descarcat cu ele de pe net,folosite ca modem pentru calculator.
semnalul groaznic,dar telefoanele inca sunt folosibile dupa 6 ani.
deci,copilul pana la 7 ani nu discerne pericolul unor situatii banale pentru un adult,de ce i-ai da un telefon personal?
intre 7-12 ani incepe sa se integreze social intr-un grup diferit de familie,si sa invete reguli sociale.
poate folosi telefoanele parintilor
de pe la 12 ani incepe activitatea hormonala si problemele de adaptare,de iesire din copilarie,da,ar putea avea un telefon personal,dar unul nu performant,si nu "de firma" oricat ar pretinde,oricat ar incerca sa "negocieze".
un telefon de buget,si monitorizati cum il folosesc,nu conteaza cati colegi au,totdeauna va fi cineva care va avea ceva ce tu nu ai,copilul trebuie educat sa aiba un sistem propriu de valori,care sa nu tina de un trend .
de prin adolescenta,atunci cand copilul poate simti nevoia sa comunice mai mult,sa nu fie lipsit de un obiect banal pentru toti din jur,atunci da,se poate trece la primul lui telefon luat de parinti pe abonament,special pentru el,asa va simti ca parintii il sustin sa se integreze in generatia sa,deasemeni va invata sa isi gestioneze singur resursele.
cred ca in general as recomanda (cumpara) un Samsung.
niciodata telefonul copilului nu trebuie sa fie ca buget apropiat de al parintilor,ci adaptat varstei,nu ultimei generatii de telefon aparut.
gradual sa primeasca in timp ceva cu o treapta mai sus fata de ce a avut inainte.
altfel,se ajunge in situatii din acestea in care tinerii schimba telefoanele dupa ultimul trend,dar nu se folosesc realmente de ele,si ori apeleaza la bugetul parintilor,ori "fac foame" sau raman cu facturi neplatite doar ca sa se afiseze cu un gadget nou.
am scris mult,scuze.