anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange Romania lansează pentru prima dată tehnologia 5G SA în Delta Dunării

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Locuitorii Deltei Dunării au pentru prima dată acces la conectivitate 5G, oferită de Orange Romania prin proiectul 5G Connect Danube Delta (5G-CDD). Tehnologia a fost oficial activată în mai multe zone ale Deltei cu ocazia Maratonului Internațional de Canoe Ivan Patzaichin, organizat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, au fost începute și eforturile din cele patru mari arii de interes: educație digitală, telemedicină, turism lent și monitorizarea mediului înconjurător. Proiectul a trecut astfel în etapa sa activă, acesta fiind început în 2024 și având o durată totală de 3 ani, cu finanțare de la Comisia Europeană. Cea mai importantă componentă este cea de educație: copiii din zonă au mai multe oportunități educaționale, aleg în număr mai mare să-și continue studiile și sunt stimulați să se întoarcă în comunitate, pentru a contribui la bunăstarea locală.

Tehnologia furnizată în premieră de Orange este 5G Standalone (5G SA), ceea ce înseamnă că funcționează independent de rețeaua 4G preexistentă. Astfel, echipamentele radio 5G instalate în Deltă sunt conectate la rețeaua core 5G Orange din București și la un nod local de procesare a traficului, provenit de la utilizatorii din regiune. Pe lângă aceasta există și o infrastructură dedicată de servere Edge Cloud, care reduce distanța dintre utilizator și servicii, asigurând latență mică și vitezele necesare pentru aplicabilitatea locală a proiectului 5G-CDD. Până în prezent acoperirea 5G se extinde în 14 localități (Malcoci, Mineri, Bestepe, Crișan, Partizani, Gorgova, Dunăvățu de Jos, Mila 23, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Periprava, C.A. Rosetti, Pătlăgeanca, Caraorman), urmând ca până la finalul proiectului să ajungă în celelalte localități (Ceatalchioi, Mahmudia, Sulina, Isaccea, Murighiol, Plauru, Tatanir, Letea, Nufăru).

(acest text este luat integral de pe https://newsroom.orange.ro/comunicate/orange-romania-lanseaza-pentru-prima-data-tehnologia-5g-sa-in-... , unde puteți găsi textul integral)

17 Răspunsuri 17

Dimitrie569
Cunoscător certificat

La răspunsuri, puteți da păreri, dar și actualizări de pe harta de acoperire.

Iată cum arată acum harta 5g a jud. Tulcea:

1000012408.jpg

MihaiC99
Maestru certificat

Crezi că limita de 500 MB este una temporară și că se vor face în continuare îmbunătățiri în acele zone?

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Nu. Am văzut și bucăți de 5g+ în aceste comune mici (foarte puțin, dar existent)

MihaiC99
Maestru certificat

Probabil că este suficient pentru zonele respective. Oricum sau mișcat repede.

Orange este primul care implementează aceasta tehnologie demonstrând că este numărul 1.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

În sfârșit, avem în Romania și acest standard 5g, care este în exclusivitate deocamdată.

Tehnologia folosită aici este foarte scumpă, dar probabil că nu au avut soluții alternative și este în același timp de înaltă calitate.

Era anunțată această investiție, dar oricum este o mare realizare!

Felicitări Orange și mulțam de știre!

 

Dimitrie569
Cunoscător certificat

E cu finanțare europeană, așa că orange nu va trebui să dea prea mult din buzunar. Poate doar motorina/încărcarea mașinii pentru a ajunge acolo și a monta antene.

O rugăminte: recomand o informare privind definirea fondurilor europene. Ele finanțează diverse proiecte de ridicare a calității vieții și, deși se pot obține fără a plăti, direct, taxe sau dobânzi, ele (fondurile) sunt finanțate de tarile membre UE, deci Orange, cât și noi, plătitori de taxe și impozite, cotizăm prin bugetul național.

Deci, atât timp cât banii se întorc în țară, zic că mai bine pentru noi (nu "pierdem" contribuția plătită de România). 

MihaiC99
Maestru certificat

Oricum, stăm bine la capitolul importuri.🙂

Fondurile Europene pot fi folosite si pentru servicii sau reutilare (camioane electrice sau de generatie noua, roboti industriali, agricultura, telecomunicatii, etc). Din moment ce Romania nu produce astfel de produse... e normal ca avem deficit pe segmentul asta, dar macar recuperam din contributiile bugetare (tot noi facturam si tot noi folosim).

Din pacate, nu producem antene, deci chiar nu putem pastra intern nici banii, nici productia.

MihaiC99
Maestru certificat

Această situație creează un cerc vicios ce menține România într-o poziție de inferioritate tehnologică și dependență economică externă.

Pe de altă parte, merită subliniat și un aspect pozitiv: locuitorii din zona Deltei beneficiază, în premieră pentru România, de tehnologia 5G SA. Este o realizare importantă, iar Orange merită aprecierea pentru implicarea în acest proiect.

Se supara cineva pe mine cand spun ca degeaba avem componente (de la materie prima, produse finite, la muncitori calificati, etc), daca nu si presteaza cineva pentru productie?

Stiu, se poate spune ca trebuie experienta, etc, etc, dar... Un punct 0 tot trebuie sa fie. Plus ca acele fonduri europene, daca intradevar cineva vrea sa le foloseasca, e bine sa stie ca pretul platit (da, este un pret) reprezinta cam 20% (adica, fondurile acopera aproximativ 80%, iar beneficiarul restul de aproximativ 20%, in principiu, cota de TVA aferenta achizitiilor, desi eu recomand ca beneficiarul sa se asigure ca are un 40% pentru inceput, intrucat banii vin in transe dupa fiecare etapa de implementare).

Deci, cine vrea sa prospecteze (zona de antene sau orice are legatura), poate ar fi momentul sa o faca. Asa cum robotica are aripi, poate se gandeste cineva sa faca antene (stiu, nu va fi usor si nici ieftin), dar sigur se vor gasi fonduri si pentru antenele romanesti, nu doar pentru suedeji.

PS: polonezii, pana prin 2010, papau la fonduri de numa', numa' (sunt sigur ca PHARE (pronuntat fare) zdrangane ceva pe la urechi)

Miha_Z
#StarMember

Foarte buna inițiativa. Dar să și fie semnal 5G in zonele marcate pe hartă. Și Brăila figurează cu semnal 5G, dar se prinde doar in anumite zone. In zona de reședință oscilează între 4G și 4G+.

MihaiC99
Maestru certificat

Test în școala din Mila 23 preluat din articolul realizat de www.mobilissimo.ro 

https://www.mobilissimo.ro/imgs/uploaded/images/Orange/Delta/Orange-Delta_042.jpg 

Razvan
#StarMember

Super! O veste minunată din partea Orange România. Acest 5G SA nu mai poate fi înlocuit cu 5G nsa virtual pe rețeaua 4G. Felicitări echipelor care au făcut posibil implementarea celui mai rapid 5G SA în zonele cele mai greu accesibil.