anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Noi reguli UE pentru smartphone-uri: baterii înlocuibile mai usor din 2027

MihaiC99
Campion certificat

13998.jpg

Uniunea Europeană pregătește o schimbare importantă pentru piața de smartphone-uri, care va intra în vigoare din 2027. Practic, producătorii vor fi nevoiți să regândească modul în care își fac telefoanele, mai ales când vine vorba de baterie. Noile reguli spun că aceasta trebuie să poată fi schimbată ușor de către utilizator, fără unelte speciale sau proceduri complicate, lucru care merge împotriva direcției actuale din industrie.

Pe lângă faptul că bateria va trebui să fie ușor de schimbat, producătorii vor avea și o a doua obligație importantă: să folosească baterii mai rezistente, care să suporte mai multe cicluri de încărcare fără să se degradeze semnificativ. În același timp, se extinde și conceptul de „drept la reparație”, ceea ce înseamnă că brandurile vor fi obligate să asigure posibilitatea reparării telefoanelor timp de până la 10 ani de la achiziție.

La prima vedere, măsura pare una bună, însă rămâne de văzut ce impact va avea asupra prețului produselor.

Credeti ca producatorii se vor conforma sau vor obtine o amânare?

Sursa informatiilor: mobilissimo 

33 Răspunsuri 33

MihaiC99
Campion certificat

Directiva este din 2023, nu cred ca natural se va produce o schimbare in acest sens. Vom vedea ce se va intampla. Cel mai probabil vor cere o amanare. Termenul fiind februarie 2027.

Sincer, si eu ma astept la o amanare pentru 2028, desi, in afara de telefoanele de anul asta, proiectarea inca nu este finalizata pentru restul.

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

MihaiC99
Campion certificat

Nu contează dacă acest lucru se va întâmpla în 2030 sau mai devreme, important este ca aceste măsuri să fie aplicate. Un cost mai redus pentru înlocuirea bateriei ar putea încuraja utilizatorii să păstreze dispozitivele pentru o perioadă mai lungă de timp. Am xiaomi vechi de 6 ani si functioneaza perfect si singura problema este bateria care se descarca foarte rapid. As merge la un service de la colț de strada, insa mi teama ca o să-l "repare" bine de tot. In schimb in cele autorizate costurile sunt mari si nu merită investiția.

Pana in urma cu aproximativ 3 ani, Huawei avea un program post garantie foarte bun pentru clientii cu modele mai vechi ("vechi" in sensul ca nu mai erau in garantia de 2 ani): Service Days si erau in ultimile zile zile din luna (de obicei, ultimul weekend intreg dintr-o luna, nu neaparat ultimile zile efective ale lunii, adica, daca era luna februarie si 28/29 februarie pica intr-o vineri, Service Days era de vineri 20 pana duminica 22 februarie, si uneori mai ciupeau si prima zi din luna urmatoare, daca era nevoie, adica 27/28/29 februarie erau vineri si sambata si duminica, 1 aprilie)). In acest program manopera era gratuita sau pretul era scazut simtitor la un pret fix si erau, de obicei, promovat schimbul de baterie (in urma cu 3-4 ani, daca schimbul unei baterii [manopera+baterie] ar fi costat 100 de lei, in periaoda Service Day pretul nu depasea 60-70 lei. Pentru cei din afara Bucurestiului transportul catre service si inapoi era gratuit (cu programare de preluare si retur prin aplicatie), iar pentru cei aflati in Bucuresti (nu cu buletinul, ci fizic) reparatia se facea pe loc. In program intrau si ecranul sau alte reparatii (nu cred ca si schimbul placii de baza), dar, daca aveai probleme cu telefonul, simteai diferenta. Si vorbim se service-ul Huawei (din Bd Nicolae Balcescu), nu tert, unde toate piesele de schimb erau cele originale.

Din pacate, service-ul a fost inchis (si, ulterior, nici cominitatea lor nu a mai putut fi animata de utilizatori, ci doar de admini si moderatori pentru diverse anunturi si... cam atat, in rest bate vantul) si astfel de oferte nu au mai fost promovate. Nu stiu de Apple si Samsung, dar erau cam singurii care ofereau astfel de avantaje utilizatorilor.

Daca se va veni cu astfel de oferte (nu doar pentru telefoane, ci si pentru restul: ceasuri, tablete, etc), cred ca clientii vor avea un avantaj sa ramana alaturi de marci (desi ma pot numi fan Huawei, tragerea pe dreapta a unor avantaje de acest fel ma cam pun pe ganduri sa optez pentru alte marci. Evident, motivele sunt, ca intotdeauna, multiple, nu singulare, dar...).

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.