la 19-06-2025 09:14 PM
Salutare! Am aflat astăzi noi informații despre tranzacția pentru cumpărarea Telekom fata de Digi și Vodafone.
In știre spune așa :
Consiliul Concurenței va face analiza finală în privința vânzării Telekom România Mobile și ar putea da un răspuns până la sfârșitul lunii iunie, a declarat, marți, la cea de-a VII-a ediție a evenimentului ‘Forumul România Digitală’, directorul departamentului Monitorizare și control din Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Cristin Popa.
Trebuie să privim lucrurile pozitiv. Într-adevăr, avem o parte evidentă a faptului că, ajungând la trei operatori în loc de patru, va scădea puțin partea de concurență. Însă suntem în consultări și în discuții foarte apropiate cu Consiliul Concurenței și, în momentul în care se va definitiva această vânzare, vrem ca cei doi operatori care vor beneficia de vânzarea Telekom să aibă niște obligații de investiții foarte clare, niște angajamente foarte bune pentru a spori acoperirea și calitatea. Ce este îmbucurător este faptul că s-a stabilit că toți pilonii vor rămâne în aer, deci nu se vor pierde elemente de infrastructură. În plus, este angajamentul că benzile de frecvență alocate să rămână împărțite la cei doi furnizori de servicii, ceea ce înseamnă că vom avea cu siguranță o mărire a acoperirii la nivel național, atât la Vodafone, cât și la Digi. De asemenea, partea de calitate va crește foarte mult, având în vedere noile benzi de frecvențe care vor fi în portofoliul celor doi operatori și automat vor putea da o bandă mai largă, o capacitate mai bună de transfer a datelor utilizatorului final’, a spus Popa
Voi ce ziceți? Se va aproba tranzacția sau nu? Daca se va aproba ,cam in cat timp vor absorbi cele două companii Telekom Romania complet?
la 20-06-2025 05:24 AM
Salutare!
Vom trăi și vom vedea, dar cred că se va aproba tranzacția, pentru că toate părțile implicate așteaptă cu nerăbdare. Din punctul meu de vedere, pentru piață, nu este chiar așa de benefic, dar și asta vom vedea.
Mulțumim de știre!
la 20-06-2025 06:50 AM
Achiziția Diviziei Fixe (Telekom Romania Communications)
Această tranzacție s-a finalizat deja!
Orange România a finalizat achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (serviciile fixe) de la grupul elen OTE pe 30 septembrie 2021. Statul român a rămas cu restul de 46% din acțiuni.
Ulterior, Orange Romania Communications (fosta Telekom Romania Communications) a fost redenumită și a început tranziția către brandul Orange. Pe 1 iunie 2024, Orange Romania Communications S.A. a fuzionat complet cu compania mamă, Orange România S.A. Această fuziune a marcat o integrare deplină a operațiunilor fixe în cadrul Orange.
Situația Diviziei Mobile (Telekom Romania Mobile Communications)
Aceasta este tranzacția la care, probabil, te referi când întrebi "se va aproba sau nu?".
Deutsche Telekom (prin OTE) a scos la vânzare și Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote), divizia de telefonie mobilă. Spre deosebire de divizia fixă, Orange România nu a fost principalul cumpărător pentru această parte.
În prezent, tranzacția pentru divizia mobilă a Telekom Romania este în curs de analiză, iar potențialii cumpărători sunt Vodafone și Digi. Aceștia și-au asumat anumite angajamente pentru a obține aprobarea Consiliului Concurenței, care este îngrijorat de impactul asupra concurenței pe piață, prețurilor și calității serviciilor.
Va fi aprobată?
Este dificil de spus cu certitudine dacă tranzacția dintre Deutsche Telekom/OTE și consorțiul Vodafone/Digi pentru Telekom Romania Mobile va fi aprobată. Depinde mult de validitatea și suficiența angajamentelor pe care Vodafone și Digi le-au prezentat Consiliului Concurenței pentru a atenua preocupările legate de monopol și impactul asupra pieței. Procesul de aprobare este complex și implică o analiză aprofundată din partea autorităților.
Cât timp va dura absorbția completă?
Dacă tranzacția primește undă verde, procesul de absorbție completă a Telekom Romania Mobile de către noii proprietari (Vodafone și/sau Digi, în funcție de structura finală a acordului) ar dura probabil cel puțin 1-2 ani de la aprobarea oficială. Acest interval este necesar pentru:
* Integrarea operațională: Unificarea rețelelor, a sistemelor IT, a bazelor de date de clienți și a proceselor interne.
* Rebranding: Trecerea clienților și a operațiunilor sub noile branduri.
* Migrarea clienților: Asigurarea unei tranziții line pentru clienții Telekom Mobile către rețelele și ofertele noilor operatori.
* Aspecte legale și administrative: Finalizarea tuturor formalităților legale și administrative necesare unei astfel de fuziuni.
Pe scurt:
* Telekom Fix (Orange Romania Communications) a fost deja cumpărată de Orange și integrată complet în Orange România.
* Telekom Mobile este în proces de vânzare către Vodafone și Digi, iar aprobarea acestei tranzacții este încă incertă și depinde de Consiliul Concurenței. Dacă se aprobă, integrarea ar dura cel puțin 1-2 ani.
la 20-06-2025 09:41 AM
Eu mă refeream daca va fi aprobată tranzacția in care Telekom Mobile va fi cumpărat de Digi și Vodafone ,deoarece știu că tranzacția in care Orange a cumpărat Telekom Romania Communcatios s-a cam finalizat
la 21-06-2025 05:09 PM
Telekomul Fix a fost integrat an Orange numai cu numele restul nu sa schimbat nimic aintoducere de posturii tv an grila de face separat aplicația my Orange are doua conturi my Orange și my Orange fix la deranjamente an continuare te plimba de la un operator la altul daca nu ești abonat Orange te plasează la alt operator Orange fix la platit facturile an magazinele Orange te întreabă dacă ești abonat Orange sau Orange fix așa că mai ușor cu integrarea telekomului fix an Orange lasă de dorit companiei Orange ai mai trebuie anca 3 anii că sa finalizeze total preluarea fostului Telekom
la 20-06-2025 10:08 AM
Cu siguranță va veni și aprobarea, deja a durat prea mult. Integrarea completa va dura cel puțin 1- 2 ani.
20-06-2025 11:05 PM - editat 20-06-2025 11:05 PM
Este logic ca calitatea serviciilor să fie mai bună, odată cu împărțirea frecvențelor. Dar la cum aleargă orange, ceilalți vor fi obligați oricum să țină pasul😅
la 21-06-2025 10:07 AM
Calitatea serviciilor se va îmbunătăți cu siguranță (condiții impuse pentru a se putea realiza achiziția). Rămâne de văzut daca clienții vor fi mulțumiți de preturi. Telekom avea oferte bune. Oricum contractele in vigoare nu se vor modifica din punct de vedere a prețurilor.
la 21-06-2025 01:29 AM
Oare cate dezbinari va mai suferi aceasta companie. De cand s-a terminat era Romtelecom....au fost atatea fuziuni ( Romtelecom, Germanos, Cosmote si altele)...si acum se tot dezbina, vand cladirile fostului Romtelecom. Acesta o fi ultima miscare?
21-06-2025 09:02 AM - editat 21-06-2025 09:03 AM
Trăim într-o piață liberă, unde lucrurile sunt într-o dinamică permanentă. Faptul că se vinde sau nu o companie, care poate fi și un operator de telecomunicații, poate fi sugestiv sau nu pentru piață, dacă nu influențează concurența. Poate unii dintre noi am fost și suntem atașați de anumite brand-uri care au făcut și fac parte din viața noastră, dar faptul că acești operatori au decis să vândă participația din Romania sau că statul român, la rândul său, în trecut a decis să vândă către alții aceste participații sau alții au decis să cumpere companii in care are o anumită cotă și statul, sunt doar lucruri normale, care fac parte din strategia lor, pentru a fi eficiente pe piață. Dacă au vândut către unii sau alții, înseamnă că nu le convin condițiile de aici sau nu se descurcă și este normal să vândă altora care au alte strategii și poate mai multe șanse.
Legat de tranzacția in discuție, dacă se va aproba, timpul ne va spune dacă a fost bine sau rău.
Sigur, e doar o părere, ca și a ta!
la 30-06-2025 09:28 AM
Poate pentru ca a fost initial a statutui si n-au stiut cum s-o pozitioneze cum trebuie.
la 21-06-2025 07:47 PM
Nu știu de ce Orange nu a cumpărat Telekom integral , nu doar divizia fixă . Cred că ar fi fost un succes răsunător .
la 21-06-2025 08:00 PM
Dacă ar fi luat telekom integral, nu mai era concurență 🙂 orange ar fi fost cu 10 pași înainte
la 30-06-2025 09:29 AM
sunt tari in care sunt foarte multi operatori. in Romania sunt relativi putini.
la 28-06-2025 02:39 AM
Multumim de impartasire, interesant.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor