Vor fi diferențe, eu tind să spun considerabile. Vitezele de download mult mai mari, chiar peste cele existente acum pe fibră și multe dintre lucrurile din jurul nostru vor fi conectate, latențele vor fi mai mici etc. Cel puțin așa este în plan. Cum se va implementa, rămâne de văzut! Sigur, mă refer la internet 5g pe frecvențe mai înalte (peste 3000 Mhz), dar care poate avea și efecte negative pentru sănătatea noastră.
Reţeua 5G promite viteze incredibile de până la 10 gigabiţi pe secundă care ne vor da posibilitatea să conectăm mult mai multe device-uri ca în prezent. Trecerea la noile reţele 5G promite să facă posibile noi servicii mobile şi chiar noi modele de business, dar ar putea, de asemenea, reprezenta o provocare pentru industriile care nu sunt capabile să investească în modernizarea echipamentelor. Spre deosebire de precedentele treceri de la standardele 2G, la începutul anilor 1990, la 3G în jurul noului mileniu şi la 4G în 2010, viitoarele standarde 5G nu vor aduce doar telefoane şi computere mai rapide, dar vor lega, de asemenea, automobilele, navele şi utilajele agricole la internet.
Dar, pentru a ajunge în acel punct unde totul este conectat într-o reţea ultra rapidă, avem nevoie să depăşim un obstacol foarte mare, care încă pune în umbră toată această nouă tehnologie 5G.
Obstacolul constă în diferenţa de lungime a undelor 5G. Semnalul 5G se comportă foarte diferit faţă de undele tradiţionale scurte 4G. Undele 5G au un spectru considerabil mai mic şi o penetrare mai mică în comparaţie cu 4G. Astfel că chiar şi un lucru care poate părea banal, cum ar fi pereţii casei afectează modul în care se propagă undele 5G. De asemenea, copacii, sau tot felul de obiecte, precum şi alte persoane care se află între telefon şi antena 5G vor afecta puterea semnalului. Mai mult decât atât, chiar şi modul în care ţinem telefonul în mână influenţează puterea semnalului. Dacă, de exemplu, acoperi cu mâna partea telefonului unde este localizată antena, acest lucru va perturba semnalul. De asemenea, semnalul este influenţat de vreme: ploaia, ceaţa, zăpada poate reduce puterea semnalului frecvenţelor 5G.
https://www.economica.net/5g-in-2019-un-upgrade-esen-ial-sau-o-tehnologie-de-evitat-pana-se-maturizeaza_162797.html