09-01-2026 06:14 PM - editat 09-01-2026 06:15 PM
nPerf, companie independentă specializată în teste de viteze și calitatea conexiunilor, a publicat Barometrul Internetului fix pentru România, bazat pe mii de teste efectuate între 1 ianuarie și 31 decembrie 2025.
Rezultatele principale:
Orange România se află pe primul loc, cu 137.311 nPoints, oferind cele mai bune viteze de download (371,7 Mbps) și upload (282,9 Mbps), precum și performanță excelentă la navigare web și streaming video.
Digi România ocupă locul 2 cu 131.277 nPoints, excelând la latență (19,4 ms) și FTTH, oferind o experiență foarte bună pentru gaming și comunicații în timp real.
Vodafone România se clasează pe locul 3 cu 108.686 nPoints, remarcându-se prin streaming video de calitate (82,6%) și viteze solide de download (189,1 Mbps).
Alte detalii relevante:
Performanțele WiFi: Orange domină cu 134.077 nPoints, Digi și Vodafone rămân competitivi.
Performanțele FTTH: Digi și Orange sunt la egalitate, oferind conexiuni extrem de rapide (Orange: 545 Mbps download, Digi: 425 Mbps download).
Media sectorului: 125.758 nPoints, ceea ce arată un nivel general ridicat de calitate în România.
LINK: ---->>> https://media.nperf.com/files/publications/RO/RO-Barometer-fixe-connections-nPerf-2025_7857.pdf
Concluzie: Orange consolidează leadership-ul printr-o performanță echilibrată în toate criteriile, Digi rămâne o opțiune excelentă pentru latență și FTTH, iar Vodafone garantează experiență bună la streaming. Studiul oferă o imagine clară a calității reale a internetului fix pentru utilizatorii români.
la 09-01-2026 06:29 PM
Deși unii nu vor să recunoască, Digi este numărul 1 in Romania in ceea ce privește internetul fix.
Orange este locul 1 in ceea ce privește serviciile mobile.
09-01-2026 06:33 PM - editat 09-01-2026 06:35 PM
Deși Orange se remarcă ca lider în servicii mobile, Digi rămâne numărul 1 în România în ceea ce privește internetul fix. Să nu uităm că rețeaua fixă Digi există de foarte mult timp și este extrem de dezvoltată, cu acoperire largă și performanțe solide.
În schimb, rețeaua de internet fix Orange este încă relativ tânără și include o mare parte din infrastructura fostului Telekom. Deși Orange poate oferi performanțe bune dacă investește în continuare în rețea, Digi rămâne greu de egalat în ceea ce privește numărul de abonați și experiența consolidată pe termen lung.
la 09-01-2026 06:40 PM
Mai sunt de luat în calcul și alte aspecte, nu doar infrastructura. În acest moment, Digi domină piața prin gradul ridicat de acoperire, maturitatea rețelei și stabilitatea serviciilor oferite. Pentru a deveni un competitor real, Orange va trebui să depună eforturi semnificative, concentrându-se nu doar pe investiții în infrastructură, ci și pe îmbunătățirea serviciului clienți, a proceselor de suport și a comunicării cu utilizatorii. Chiar dacă serviciile sunt competitive, diferența dintre cei doi furnizori este încă vizibilă din perspectiva experienței generale a clientului.
la 09-01-2026 06:45 PM
Sunt de acord cu punctul tău de vedere. În acest moment, Digi se evidențiază prin gradul ridicat de acoperire, maturitatea rețelei și stabilitatea serviciilor oferite, iar acestea fac diferența în experiența generală a clientului.
Din punctul meu de vedere, la Orange, pentru a deveni un competitor real pe piața de internet fix, ar fi foarte important să se concentreze nu doar pe investiții în infrastructură, ci și pe partea de suport și mentenanță a serviciilor. Dacă s-ar angaja serios să ofere soluții rapide și eficiente pentru problemele clienților, cred că ar putea câștiga mult teren și ar îmbunătăți semnificativ experiența utilizatorilor.
la 09-01-2026 06:56 PM
Toate aceste aspecte sunt interconectate. Un număr mai mare de clienți generează resurse mai consistente, ceea ce permite existența unor echipe tehnice mai numeroase și mai bine structurate. Acest lucru se reflectă direct în capacitatea de intervenție, timpii de remediere și calitatea suportului oferit.
EU ÎMI DORESC ACCES LA SERVICIILE FIXE ORANGE, ÎNSĂ ACESTEA NU SUNT DISPONIBILE ÎN ZONA MEA. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, ORANGE ESTE NUMĂRUL 1. DACĂ SE VOR EXTINDE ȘI ÎN ZONA MEA, VOI FI PRIMUL CARE SE VA ABONA.
la 09-01-2026 07:49 PM
Salutare!
Eu nu am avut experiențe prea plăcute cu Digi fix vreo 8 ani cât am fost clientul lor pe fibră, dar nici nu am avut probleme cu Orange ( defecțiuni) .
Evident că la viteză și la calitatea programelor, Orange mi se pare mai ok, dar la partea de suport, mai este de lucru destul.
În rest, Nperf îmi place, cu toate că nu l-am mai folosit demult.
Pe netul meu de 1,8 Gbps prinde cam așa:
la 09-01-2026 08:56 PM
Folosesc de mult timp nPerf atât aplicația mobilă cât si varianta PC.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor