anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Probleme de locatie/IP pe Orange fix

randomize
Junior entuziast

Salut, 

Pe scurt, e ceva gresit cu IP-ul si locatia de la Orange (2.4G), care din pacate are rezultate in continutul online. 

Am observat ca pe Youtube sunt pus automat pe Germania, cu sugestiile si clipurile fiind in DE etc. Nu am dat mare importanta pana cand unele clipuri pur si simplu au inceput sa dispara. De exemplu, tot ce e fotbal strain pe Prima (vezi atasamente) nu apare cand sunt pe WiFi (i.e. net de la Orange). Dar daca scot WiFi si las datele mobile (de la Digi), continutul apare imediat. 

Am avut si probleme gen "Uploader did not make the content available for your region". Apare clipul, dar pe Orange nu merge.

Pe telefon, cand sunt pe WiFi, widgetul de vreme din Google crede ca sunt in Berlin. Date mobile de la Digi - nicio problema - locatie corecta. 

Daca merg pe siteuri gen what's my IP, cateodata apare locatia normala, cateodata apare Sibiu sau alte orase in care nu locuiesc. 

Ceva sugestii? E extrem de ciudat si enervant.  

1 Soluţie acceptată‚

Ilie43
Cunoscător

Problema este la modul în care adresele IPv6 alocate de Orange România sunt înregistrate în bazele de date internaționale de geolocație.

• Rute de peering internațional: Traficul de internet din România trece adesea prin mari noduri de schimb de date din Europa pentru a ajunge la serverele globale (Google, Netflix etc.). Unul dintre cele mai mari astfel de noduri este în Berlin. Unele baze de date „văd” doar acest punct de ieșire și îl asociază cu locația ta.
  • Prefixe IPv6 partajate cu grupul Orange: Deoarece Orange este un grup internațional, anumite plaje de adrese IPv6 pot fi înregistrate administrativ la sedii centrale sau noduri tehnice din Germania, chiar dacă sunt folosite de filiala din România.
  • Baze de date Google/Geolocație: Serviciile pe care le folosești (browser, aplicații) interoghează baze de date care pur și simplu nu au fost actualizate pentru noile clase de IP-uri Orange. Ele văd adresa ta și „presupun” că ești în Berlin bazat pe înregistrări vechi.

Câteva soluții:

1. Raportează locația greșită la Google: Poți folosi formularul oficial Google Report IP Problems pentru a le semnala că IP-ul tău este în România, nu în Germania.
  2. Dezactivează IPv6 temporar: Dacă locația eronată îți blochează accesul la conținut local (ex: DigiOnline, Netflix RO), poți merge în setările routerului Orange și să dezactivezi protocolul IPv6, forțând conexiunea pe IPv4, care are de obicei o geolocație mai precisă în România.
  3. Forțează regiunea în căutări: Dacă Google îți arată rezultate în germană, mergi la Settings > Search settings > Region Settings și alege manual România în loc de „Current Region". 🙂

Vizualizare soluţie în postul original

36 Răspunsuri 36

"E corect că site-urile folosesc baze de date terțe, dar problema aici nu e doar 'orașul' (că e Sibiu în loc de Iași), ci țara (Germania în loc de România).
Când YouTube îți dă geoblocking la clipurile Prima Sport (licențiate doar pentru RO), înseamnă că Orange a scos în producție un bloc de IP-uri care în baza de date RIPE(registrul oficial european) probabil încă figurează cu atributul country: DE sau e asociat administrativ cu nodul lor din Berlin.
Degeaba așteptăm după Google/MaxMind dacă 'sursa adevărului' (RIPE) nu e actualizată de Orange. Un ISP care vinde servicii în România are obligația să se asigure că IP-urile alocate clienților sunt recunoscute ca fiind de România, altfel serviciul e limitat (nu poți vedea conținut local, ai reclame străine, etc.).

Sfat pentru colegul cu problema: Verifică-ți IP-ul pe apps.db.ripe.net. Dacă la 'country' scrie DE, fă screenshot și trimite-l la suport Orange. E eroarea lor de configurare și trebuie să actualizeze obiectul INET6NUM."

Era mai mult o presupunere că asta s-ar și fi întamplat, (au luat un bloc de IP-uri din Germania si l-au mutat pe România) n-am nicio dovadă.

Dar sunt curios totuși dacă-i apare DE la country 🙂

Păi la locație i apare Sibiu, parcă spunea că doar pe YouTube i apare din alta țară.

„Less noise. Better signal.”

Pe site-ul menționat mai sus de @Ilie43 mă refer, nu pe site-uri diverse care nu știu ce folosesc ca sursă de informații 🙃

Păi el are ieșire pe Cgnat din screenshot sau cel puțin așa pare sfârșitul adresei de IP. Deci cam useless 

Nu contează, același IP este văzut și de către servicii/platforme, se verifică fix IP-urile prin care iese el în exterior (IPv4 și IPv6) indiferent dacă e în CGNAT sau nu.

Păi.. contează, că același IP îl împarte cu alți utilizatori deci nu va reuși să iasă din situația asta daca nu cere măcar IPv4 dinamic 

Nu cred că Orange scoate clienții din România printr-un CGNAT din .. Germania. Că este greșit orașul nu prea contează, dar țara, da. Și al meu apare din diverse locuri din țară dar nu mă deranjează cu absolut nimic cât timp nu-mi apar reclame în germană.

Dar inca nu avem confirmarea că este așa, sau am sărit eu peste asta? Oricum eu zic că totuși este puțin probabil să fie așa, sau? 😊 mă refer la geolocație.

Ca fapt divers, ai încercat si: În Windows: Control Panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings -> Click dreapta pe Wi-Fi -> Properties -> Debifează "Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6)?

PS: ți-am lăsat o sugestie "bolduita", in mesajul anterior.  

randomize
Junior entuziast

Am si uitat ca exista setarile din CP.

Buna memorie!

Pe Prima apar meciurile cu formatii straine acum.

De ce e doar IPv6 problematic?

Ah, iar faza cu Berlin, apare 99% doar pe telefon, vizibil mai ales pe Google Discovery. Am setat locatia mea reala, dar e de degeaba - Google simplu alege sa-mi dea vremea din Berlin. Oh well.

IMG_20260317_191620.jpg

Screenshot 2026-03-17 191002.png

Salut, încearcă să dezactivezi și datele mobile și lasă doar wifi.

Unele telefoane continuă să folosească IPv6 al operatorului mobil (4G/5G fallback) sau tunneling, dacă IPv6 Wi-Fi e mai lent sau filtrat.

Datele mobile la mine sunt de la Digi si pe ele merge totul normal. Daca le dezactivez, tot pe Berlin ma crede Google. 

Asa arata pe RIPE

Screenshot 2026-03-17 192307.pngScreenshot 2026-03-17 192206.png

Am înțeles, încearcă totuși când ai timp să ceri la suport să te scoată din Cgnat și să ceri și IPv4 dinamic. Sunt șanse să se rezolve situația.

Asa voi face. Revin cu raspunsul!