anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Probleme cu latenta pentru fibra orange.

eduardstal
Junior

Salutare, am montat chiar astazi un abonament pentru Fibra 2300 cu echipament ZTE F6605R care este pus in bridge mode. 

Echipamentul pe care il folosesc este un Ubiquity UDM SE Pro (capabil linistit de 10Gbps), si in acest moment folosesc 2 ISP-uri. Digi, si Orange (montat azi). 

Observ niste mici probleme cand vine vorba de viteza dar si latenta serviciilor fibra orange. 

Niste detalii despre fibra Orange 2300 din zona mea: 
Speed test: Download de obicei intre 1100 si 1500, nu a trecut de 1500 
Upload de obicei intre 800 si 900
Latenta mult mai mare vs digi

eduardstal_0-1700765258885.png
Niste detalii despre fibra Digi 1000 din zona mea, folosesc de >5 ani si este stabila.
Speed test: Download de obicei intre 800 si 1000
Upload de obicei intre 850 si 960

eduardstal_1-1700765409188.png

Din cate se poate observa, latenta este undeva de 4 ori mai mare prin fibra orange, comparativ cu fibra digi, de asemenea, viteza de 2300 este doar pe hartie momentan. 

Stiu ca unii oameni pot sa se gandeasca ca, eh, la ce ai nevoie de mai mult de 100 mbps, dar pentru mine latenta si bandwidth-ul sunt destul de importante. Daca nu aveam nevoie de mai mult de 1Gbps, cel mai probabil nu ma strofocam sa iau fibra de la orange. 

Sfaturi? Inca am 14 zile in care pot sa aleg daca pastrez abonamentul de la orange. Este posibil ca sa fi facut eu testele intr-o perioada de trafic inalt(?), sau pur si simplu infrastructura din zona mea nu este buna.

10 Răspunsuri 10

Vio73
#StarMember

Salutare!

Dacă ești pe rețeaua fostului T, atunci da, latența este ceva mai mare. Pe rețeaua proprie Orange, eu stau chiar mai bine decât Digi, cel puțin în zona mea.

În rest, nu știu ce să zic, fiecare alege ceea ce dorește pe banii săi. În general, funcționează foarte bine și rețeaua Orange, cel puțin din ceea ce văd și am eu (în două locații).

La mine, pe același ont, aseară era cum este în atașament.

Baftă!

Din pacate sunt, ai cumva idee totusi daca Orange are in plan sa upgradeze infrastructura aceasta inferioara chiar si in locurile in care au deja infrastructura, sau vor prefera prioritizarea pentru extinderea in locuri unde nu au infrastructura. 

O alta curiozitate, unde pot afla cum sta Orange cu infrastructura in Craiova si Bucuresti?

Sunt locuri izolate cu infrastructura Telekom, sau majoritatea locatiilor nu beneficiaza de de infrastructura construita de orange? Presupun ca difera de la oras la oras, dar cam ce orase au in majoritate doar infrastructura construita de orange? 

În multe orașe mici/ medii și în rural este infrastructura proprie Orange, iar în orașele mari, infrastructura fostului Telekom.

AlexDx
Junior

 Nu cred ca faci comparația corectă. In funcție de DNS-ul folosit (și de combinația IP/DNS datorită anycast), ți se pot returna IP-uri diferite pt același host (uneori și din țări diferite).

Afla mai bine IP-ul returnat pe Digi pt Google, Cloudflare etc. și apoi testează de pe ambele conexiuni ping-il către acel IP.

Si eu am instalat Fibra 2300 de curând și am pus routerul F6605R in modul bridge și am un alt router Asus AXE11000 conectat pe portul de 2.5G. Am atașat un test de viteză din router și pare să fie în parametrii așteptați. De menționat ca sunt in rețeaua Orange România, nu fosta Telekom.

IMG_1629.jpeg

 

 

 

Salut @AlexDx, nu am reusit sa cuprind toate testele facute in postarea originala. 
Testele facute au inclus si un DNS benchmark (Steve Gibson tools) ca sa aleg DNS-ul cel mai benefic pentru fiecare conexiune. 

Testele facute nu s-au limitat doar prin ping-uri la un anumit domain name (Ai dreptate, ruta aleasa ca sa ajung la IP-ul final va fii diferita de cele mai multe ori, dar optimizata pentru orange, sau digi), dar am facut si teste extensive catre ip-uri unde am observat ca acea latenta este tot acolo.

Din pacate, am coborat sa caut cutia la care se conecteaza fibra mea, si am observat asta: 

eduardstal_0-1700930533575.jpeg

Un meci mai prost pentru mine din pacate. 

Oricum, latenta este intre 2x-6x mai mare decat cea de la Digi (undeva pe la 5-10ms) 
Iar latenta intre mine, si un server speedtest hostat de orange (Bucuresti sau Cluj Napoca) este de cel putin 50-100ms (am vazut chiar si 300ms)

Daca latenta in infrastructura locala orange (Eu -> Server hostat in reteaua orange) este in medie undeva la 80ms, atunci asteptarile pentru orice server hostat in exteriorul infrastructurii orange, pot fii doar de o latenta mai inferioara. 

Sa nu mai vorbesc despre viteza care in medie de download este la 1200-1300Mbps, am avut teste ghinioniste in care upload-ul a fost 100-200Mbps, dar in general este normal undeva pe la 8-900Mbps

Am mai descoperit ceva. In cazul me, cu IPv6 activat latenta era mai mare  si routing-ul nu era optim cu cu unele site-uri. 

Avand ONT-ul in modul bridge, am dezactivat IPv6 pe routerul meu si pare sa fie mai stabil si cu ping mai bun.

IPv6 a fost dezactivat de la bun inceput. Merci pentru sfat totusi. 

Loki1901
Începător

Salutare, am exact aceasi problema. Ce e interesant e ca eu fac comparatia intre vechiul internet de la fostul Telekom si noul internet 2300 de la Orange. Latenta (raspuns in ms) mult mai mare atunci cand folosesc router-ul nou ZTE vs router-ul vechi un Huawei vechi de mai bine de 4 ani...

Asta se observa si la un simplu test pe speedtest.ro, prin ping/tracert spre ea.com sau in game (aproape dublu latenta prin noul internet....). Sunt curios daca ai rezolvat ceva cu cei de la suport...care pare ca vad doar una si buna (download si uploud in parametrii...de restul nu sunt curiosi :(). Nu am echipament care sa duca mai mult de 1000 Mbps (deci nu ma astept sa fie mai mult de 900Mbps), si ambele teste au fost facute prin cablu, de pe aceleasi dispozitive (nu prin wifi).

Salutare! 

Eu am renuntat la abonament înainte sa se termine perioada de proba, în principiu la câteva zile după ce am postat acest thread. Daca observi, la mine comparația a fost făcută intre Digi 1Gbps vs Orange 2.3Gbps, este ciudat faptul ca tu ai fluctuații intre Orange 1Gbps și Orange 2.3Gbps, considerând ca este vorba despre aproape aceeași infrastructura. 

Nu am investigat vreodată routerul ZTE, ținând cont ca a fost mereu ținut în bridge mode, nu am bănuit ca e posibil sa fie de acolo problema, dar din ce spui tu, este posibil sa fie un router care aduce bottleneck la latenta.