anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Mesh ZTE H3601 Wifi vs Lan

rszvsn
Junior entuziast

Salut. Continui cu intrebarile pe comunitate ca am primit mai mult ajutor aici decat vorbind direct cu Orange. 
Dupa acest topic, am facut upgrade. 
https://comunitate.orange.ro/t5/internet-fix/internet-fix-2300-2500-se-merita/td-p/142516
Am acum main PC care ia 2.5gb un macbook care duce 1100 pe wifi si un telefon care duce 900.
Am primit si meshul zte h3601 intr-un final. S-a configurat singur, si cablu dar si wifi doar daca apesi butonul wps. Which is nice for a consumer user. 

Acum din ce vad in specs. El accepta doar 1gbps pe cablu, cumva accepta direct 2.5gb? si nu e specificat pe undeva? Eu nu vad diferente la viteza indiferent de ce port aleg. Prin wifi in general cu dispozitive ac 800 900 si cu ax 1000 1100. 

Intrebarea mea in legatura cu wifi vs lan care ar fi mai bune pana cand reusesc sa cumpar un sistem mesh putin mai performant.

Din ce citesc specifiicatiile lui tehnice, el prin cablu accepta doar 1gbps. Deci nu ar profita de cei 2.5 niciodata.
Dar daca este conectat prin wifi la ONT sunt sanse ca sa obtin peste 1gbps? (sa presupun un scenariu ideal in care dispozitivul client are wifi 6e sau 7 si profita la maxim de asta - sau mesh conectat prin wifi la ont sa dea mai mult ulterior pe o conexiune lan la un alt dispozitiv - de exemplu xbox)
Intreb pentru ca cel mai performant device conectat la ont direct (wifi) prinde 1.1. Si pot spune ca poate fi si o marja de eroare si faptul ca e foarte aproape de ONT. 

Planul ar fi sa testez ore/zile intregi pentru ca nu prea gasesc informatii concrete despre mesh, si daca conexiunea Wifi e de preferat vs conexiunea Lan de 1gbps. Cum timpul e limitat, is curios daca cineva a observat diferente intre mesh conectat la ONT prin wifi vs conectat prin LAN. 

Am posibilitatea sa il conectez in ambele moduri momentan. Partea de mesh wifi pe ZTE 3601 ar servi la dispozitive non-critice deci ping sau putin delay nu ar fi o problema. Dar daca as putea obtine o viteza mai buna prin wifi ar fi un avantaj pentru descarcari. 

E putin aiurea sa ai net cablu de la ONT 2.5. si sa profiti cu un singur dispozitiv de asta :). Daca nu se poate cel mai probabil urmeaza un router asus dual wan 10gbps. Sa nu mai fie bottle necks + ceva mesh de la ei compatibil ca extindere. 

Pareri despre ce am scris mai sus? 

12 Răspunsuri 12

Pololică
#StarMember

Salutare!

Verifica daca Mesh-ul are port de 2.5Gbps, altfel va fi limitat la viteza acceptata. Teoretic ar trebui sa scrie pe el (ori pe cutie, ori la port). Se pare ca l-a oferit si Digi, dar nici eu nu gasesc ceva explicit ce accepta ca viteza.

Daca nu ai distanta prea mare intre sateliti si baza, recomand sa-l folosesti (cel putin temporar) prin WiFi sa vezi cum se comporta.

rszvsn
Junior entuziast

e ONT + 1 satelit. distanta 10 metri de cablu cat 6. sau 6-7 metri wifi si 2 pereti usor. 

Vio73
#StarMember

Salutare!

Mesh-ul suportă maxim 1 Gbps pe secundă, nu mai mult. Am citit undeva asta, dar nu mai găsesc unde.

rszvsn
Junior entuziast

Pe WAN 1gbps. dar pe wifi intre ele reusesc sa trimita mai mult?

arsradu
#StarMember

Salut,

De obicei testele de genul asta se fac pe LAN. De asemenea, calculatorul sau device-ul "receptor" trebuie binenteles sa aiba si el placa de retea 2.5Gb/s. Degeaba scoate ONT-ul 2.5, daca PC-ul nu stie mai mult de 1Gb/s. Doar un exemplu. Nu zic ca ar fi cazul neaparat. In plus, poate fi si o problema de driver, in caz ca hardware-ul suporta. Am mai avut topicuri pe problema asta, la PC-uri cu placi de net 2.5Gb/s pe PCIe, de exemplu.

Pe WiFi, depinzi foarte mult de hardware-ul aparatelor conectate. Din pacate, nu am acel abonament si nici routerul respectiv. Dar pe Mac-ul meu, cu net Gigabit si un C80 ca router, am undeva la 640 Mb/s. Dar aici vorbim de net de 1Gb/s si de un router care nu stie WiFI 6. Deci...e normal sa fie niste limitari. Oricum, ce voiam sa spun e ca viteza poate sa difere destul de mult si in functie de device-ul de pe care te conectezi.

Stiu ca sunt colegi care au prins 1.8Gb/s pe WiFi de exemplu. Deci de putut, poate. Doar ca trebuie sa aiba si hardware-ul necesar.

Mesh-ul conectat prin WiFi o sa piarda din viteza, cu cat creste distanta. Nu-ti recomand varianta asta. Cel mai bine, il legi prin cablu.

Client Orange

rszvsn
Junior entuziast

ONT da 2.5gb pe un cablu. Cablul ala nu il pot conecta la mesh, pt ca mesh h3601 accepta doar 1gbps. 
Ma gandesc ca poate e ceva de capul lui daca se conecteaza meshul la ONT prin wifi doar. sa obtin mai mult?
Sau cel putin scenariul asta - ont -> wifi -> mesh -> lan -> device de 1gbps sa obtin 1 gbps. 
Ce vreau sa zic, daca au fost gandite sa functioneze impreuna sunt mai capabile pe wifi? decat limitarea hardware de 1gbps pe cablu?

O intrebare foarte buna. Sincer....nu stiu... Nu am sistemul respectiv, si nu prea am cum sa testez. Teoretic....daca la abonamentul de 1800 ar putea sa scoata peste 1000, pe wifi....si asta ar trebui sa stie sa faca acelasi lucru. Dar depinde pe ce device WiFi vrei sa incerci. Si ar trebui vazut daca ai rezultate mai bine cu wifi-ul de pe ONT sau cu cel de pe extender. Teoretic ar trebui sa fie cam la fel, pe WiFi. Diferenta cred ca e doar pe LAN. Dar da, daca e conectat prin cablu, mai mult de 1Gb/s (realistic vorbind undeva la 900Mb/s) nu cred ca are cum sa scoata extenderul.

@Vio73  parca la tine mergea WiFi-ul cu viteze peste 1 Gb/s pe WiFi, nu? Pe telefon. Chiar si pe pachetul de 1800 daca nu ma insel. Sau...gresesc eu? Stiu ca tinea parca si de telefon. Te rog sa ma corectezi daca gresesc. Si daca ai cumva posibilitatea sa atasezi o captura de ecran cu vitezele de pe telefonul tau, ar fi ideal.

Client Orange

Mă refeream la Mesh, nu la router. Routerul poate, clar. Pe telefon, prind destul chiar și pe cel de 1,8 Gbps.

Pe Xiaomi 13 T pro, am cam așa!

Exact. Vezi, ca stiam eu la cine sa apelez. 😄

Da, deci ar trebui testat separat. WiFi-ul de pe router (cel mai probabil ca poate, daca are si un dispozitiv WiFi cu care sa colaboreze bine), si cel de pe extender. Conectat si prin cablu la router, si prin WiFi (daca se poate).

Mersi frumos, Vio! 🙂

Client Orange

Cu plăcere!

FLo1
#StarMember

Atât timp cât eventale pinguri, delay nu contează, atunci o funcționare pe Wi-Fi este indicată, pentru reducerea infrastructurii LAN. Dacă ea există și nu este prea .... păienjeniș, atunci mai bine pe LAN: e mai sigur.Și binențeles, reduceri de viteze pot să apară mai frecvent pe wifi decât pe LAN. Cel mai concret poți constata personal, iar în funcție de comportarea echipamentelor iei decizia finală. Spor și mulțumim de feedback. 

Luci_TLM
Cunoscător

Salutare tuturor. Pentru a lamuri cel putin teoretic situatia cu acest simpatic extender gateway Mesh ZTE ZXHN H3601 pe care il detin conectat impreuna cu routerul ZTE F6605R cu un abonament ORC Fibra 2300 conform specificatiilor oficiale ZTE website si manualul pe care-l detin, nu poti depasi in practica ceea ce stie el hardware sa faca, adica:

Pe WAN are GE
Pe LAN are 2xGE; 2x2 802.11b/g/n/ax Wi-Fi @2.4GHz; 2x2 802.11a/n/ac/ax Wi-Fi @5GHz

Prin urmare, performantele sale de varf pot fi: 1200Mbps pe AX si AC si 600Mbps pe standard N

LAN e clar, e gigabit maxim.