la 02-10-2025 05:38 PM
Salut,
De cateva saptamani folosesc o conexiune Internet Orange Fibra 2300.
Latimea de banda e OK dar latenta este destul de mare comparativ cu furnizorul anterior (Digi) - am testat folosind speedtest.net, traceroute.
Am contactat departamentul de suport tehnic de mai multe ori, au fost si la fata locului, am testat dual stack, cablu / wifi, IP static dar problema persista.
Din cate imi dau seama latenta e indusa de ruta aleasa; de exemplu pentru primul hop (router-ul) latenta este de 1.5 ms dar la al doilea hop e deja 12 ms. Am incercat sa verific si locatia hopurilor si erau de obicei prin Bucuresti sau Buzau, cu toate ca eu locuiesc langa Timisoara. De aici si latenta mai mare pentru speedtest cand testez cu servere din Timisoara (23-26 ms) decat cu servere din Brasov, Cluj, Bucuresti sau Bacau (14 - 19ms).
Din cate am vazut pe forum mai multa lume are problema aceasta cu latenta; poate informatiile ajuta la gasirea unei solutii.
Numai bine!
la 02-10-2025 06:49 PM
Salutare!
Dacă ești pe rețeaua fostului T, probabil că folosesc alte servere și da, latența este mai mare. Pe rețeaua proprie, nu prea sare de 8-9, pe server de Oro București.
la 02-10-2025 06:52 PM
Multumesc de raspuns! Am vazut informatia cu fostul T pe forum si am intrebat si baietii care au venit sa verifice si agentul cu care am contractat serviciile; m-au asigurat ca sunt pe reteaua Orange.
la 02-10-2025 06:55 PM
Nu știu ce să zic, dar am avut și servicii prin rețeaua fostului T și era latența un pic mai mare, dar nu m-a deranjat sau afectat cu ceva.
la 02-10-2025 06:54 PM
Bună,
Din păcate, asta e situația la serviciile fixe Orange. Asa sunt de când s-au lansat. Sa vezi pe aici ca mai sunt teste naționale și cu ping peste 60 ms... Rutele nu sunt optimizate, traficul o ia aiurea. Roagă-te sa nu ai probleme cu serviciile, ca o sa ai de tras. Eu nu as renunța la fibra Digi pentru nimic. Am mai zis-o și o sa o mai zic. Nu degeaba au cota de piață imensa.
la 02-10-2025 07:19 PM
Asa cred si eu: ca sunt niste rute care nu sunt optimizate. M-am mai gandit ca poate nu au infrastructura necesara in vestul tarii si tot traficul trece prin Bucuresti / est; sper sa ajunga informatia la cineva care poate face ceva in acest sens.
E pacat ca o oferta buna cu latime de banda arhisuficienta, echipamente OK (Wi-Fi mesh) sa fie afectata de latente mari.
la 02-10-2025 09:00 PM
Mai rămâne speranța ca după integrarea totală poate sa se schimbe ceva, dar nu oferă nimeni această garanție. Un punct foarte important pe care mulți clienți nu îl iau în calcul majoritatea clienților când se uita la oferta unui furnizor de net sunt și vitezele medii și minime promovate. Luam ca exemplu abonamentul Fibra 2300, unde Orange ne informează ca viteza medie pentru acest serviciu este de 571 Mbps download și 407 Mbps upload, iar viteza minima este de 15 Mbps download și 15 Mbps upload. Asta înseamnă că, dacă la acest abonament, atingi 500 Mbps ești în parametri optimi, chiar superiori de funcționare, iar dacă 15 Mbps la fel, te încadrezi în valorile normale. Deși vitezele astea nu pot fi garantate la banii ăștia și nu poți avea așteptări sa le atingi frecvent (în funcție de mulți factori ) , as zice ca ne spune, totuși, multe despre cata încredere au în oferta comerciala vs ce pot livra tehnic. Pana la urma, abonamentele astea de 2300 sunt livrate pe GPON, nu XGSPON. În funcție de încărcarea pe OLT-uri și splitul de pe PON, poți avea surprize plăcute sau mai puțin plăcute.
la 06-10-2025 09:31 PM
Din pacate nici astazi nu au rezolvat nimica!!!Latenta mare in Judetul Timis ,localitatea Deta.Ping de la 13.
la 16ms.Pe test este ok viteza 2130 dar ping mare mare....
La digi este tot aici 1ms sau 2ms maxim .
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor