la 11-12-2025 04:39 PM
Hello! Sunt nou aici, de două zile am internet de la Orange, înainte am avut Nextgen… Am un server la distanță (NAS) unde încarc fișiere. Pe internetul Nextgen aveam aproximativ 350–450 Mbps upload, iar acum pe Orange am doar 30 Mbps, ceea ce este foarte slab… Ce pot să fac? În alte direcții, de exemplu pe Speedtest către CJ Orange, viteza este bună…
la 11-12-2025 05:14 PM
Salut! Diferența vine din faptul că Speedtest către Orange arată viteza în rețeaua lor internă, dar upload-ul către NAS trece prin internetul global, unde pot apărea limitări de rutare sau peering. De aceea vezi doar ~30 Mbps. Ca să verifici, încearcă un Speedtest către un server din afara Orange și compară rezultatele. Dacă viteza e mică și acolo, problema e de peering și trebuie discutată cu Orange. Dacă doar NAS-ul e lent, verifică și conexiunea lui la internet. Poți încerca și un VPN sau alt protocol de transfer, uneori ajută.
11-12-2025 08:54 PM - editat 11-12-2025 08:57 PM
Salutare, verifică dacă ai pe ONT si adresă de ipv4 la WAN , multi clienți noi primesc doar adresă ipv6 iar de multe ori asta se traduce prin viteze scăzute în unele situații.
Dacă Orange îți oferă doar IPv6 pe ONT, iar IPv4 îl primești prin CGNAT, este foarte posibil ca viteza către anumite servere (inclusiv NAS-ul tău) să fie mult mai mică, mai ales pe upload.
Dacă ai ipv4 pe CGNAT cere activarea dual stack la suportul Orange.
Baftă
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor