la 28-01-2026 08:01 PM
Salut, se dă un contract nou, Fibră 2300 (teoretic Office Net 2300, fiind contract pe firmă).
Nu vreau să par părtinitor, dar după o experiență de aproape 20 de ani în domeniu și cu suficiente întâmplări și pe la alți furnizori de internet, nu numai la Orange, mi-e foarte, foarte greu.
Din ziua instalării s-a făcut o cerere, telefonic, care ar părea simplă și rezolvabilă în maxim o oră (cam atât durează pe la alții): IP Fix și trecerea echipamentului instalat în locație în mod Bridge pentru a utiliza un router mai .... router, din motive pe care nu cred că are rost să le menționez în aceasta postare.
Ca un timeline, instalarea s-a făcut în 8 ianuarie, în prima zi s-a chinuit cineva și a reușit să activeze doar IP Fix, cu Bridge-ul nu i-a ieșit, s-a rezolvat abia a 2-a zi, coincidență sau nu, după ce am scris pe facebook către Orange România. Deși am observat că .. nu primeam prefixul IPv6 pe router, ci doar o adresă alocată de ONT. ONT-ul fiind în continuare în mod Router pentru IPv6, el primește prefixul alocat pe acest cont, el împarte în rețea adrese din acel prefix, firewall-ul lui este activ pentru IPv6 etc.
Contactat telefonic pentru confirmare (probabil să închidă sesizarea, am specificat că nu primesc prefixul IPv6 pe router-ul personal), a specificat și acest lucru în sesizare.
Au trecut 20 de zile, sesizarea este în continuare nerezolvată. 20 de zile.
În cele multe, multe discuții telefonice prin callcenter, pentru că aparent la Orange nu exista contact telefonic între personalul care chiar apasă pe butoane și clienți, trebuie să mănânce și altcineva o pâine care doar pasează informația dintr-o parte în alta. A, m-am prezentat și într-un Orange Shop, poate cineva de acolo avea "pile" la tehnic, dar nu, mi-a scris numărul de callcenter pe-o hârtie ruptă și la revedere.
Revenind la callcenter și mail-uri.
Aproape de fiecare dată am explicat că ONT-ul este în continuare în mod Router pentru IPv6 și ce probleme pot întâmpina și alți clienți dacă au ONT-ul în aceeași stare:
- să zicem că n-ai idee că este setat in mod "Bridge parțial", te-ai mutat undeva și proprietarul ți-a zis că ai internet de la Orange, dar cel de dinaintea ta avea și un router conectat la ONT, tu nu ai, conectezi dispozitivele. Ce se întamplă? Simplu, primul dispozitiv care are norocul să ia IP-ul public, va avea IPv4 și IPv6, restul vor avea doar IPv6, pe dispozitivele doar cu IPv6 va funcționa, evident, doar ce este disponibil și prin IPv6, și s-ar putea să apară sesizări de nefuncționalitate a serviciului fiindcă tot ce este disponibil DOAR prin IPv4 va funcționa pe un singur dispozitiv.
Printre răspunsurile primite:
- păi este și normal dacă ONT-ul este in Bridge, să dea internet și pe alte dispozitive, nu doar pe router-ul conectat la el; - NU, nu este normal, dacă e Bridge, e bridge!
- aveți și mesh; - da, e în dulap, era inclus în abonament, pot să-l returnez?
- nu sunt compatibile opțiunile IP Fix, Bridge, Dual Stack; - care din ele? cum? de ce?
- router-ul dumneavoastră nu cere prefixul! - am dovedit cu screenshot-uri din wireshark cu capturi de pachete de pe interfața dintre ONT și WAN a router-ului faptul că router-ul meu cere prefixul dar primește doar o adresă oferită de MAC-ul ONT-ului, ceea ce confirma două lucruri: că router-ul meu cere prefix și că ONT-ul este în mod router pentru IPv6; - nu, e de la dvs, la noi e bine (pe scurt), mi-au "dovedit" asta arătându-mi lease-urile din router-ul lor probabil, cu adresa IPv4 pe MAC-ul router-ului, și prefixul IPv6 pe ... MAC-ul ONT-ului ...
Am mai săpat singur la problema asta, aparent ONT-ul trimite foarte multe informații care sunt ascunse pe pagina de administrare, din varii motive. Descoperiri:
ONT-ul, din fabrică, cel puțin cu versiunea asta de soft, vine cu cele trei profile de internet prezente, 1_INTERNET_TR069_R_VID_35 (denumire internă IGD.WD1.WCD1.WCIP1, tip IPv6, mod Route), 2_VOIP_TR069_R_VID_37 (IGD.WD1.WCD1.WCIP2) și 3_INTERNET_B_VID_35 (IGD.WD1.WCD1.WCPPP1) predefinite, cu o mică precizare, primele două enabled, iar Bridge (3) Disabled.
După provizionarea ONT-ului, se schimbă doar profilul 3, primește Enable = 1. Atât. Primul profil cu IPv6 rămâne Enable, cu setările predefinite, în mod router. Cu puțin scripting putem face să apară cam ce setări predefinite conține acel profil, evident fără prefixul alocat, asta primește după provizionare etc. Primele 10 rânduri nu sunt vizibile în mod normal, denumirile sunt adaptate după numele parametrilor.
Ca bonus, mai avem ceva informații ascunse și în Device Information:
Va urma.
la 28-01-2026 08:59 PM
Ne poți oferi, te rog, numărul sesizării? Putem ruga și noi mâine colegii de la departamentul tehnic să verifice statusul ei.
la 28-01-2026 09:20 PM
Bună seara! Desigur, sesizare nr. 279606707. Am sunat aproape zilnic pentru verificare status și urgentare, s-au cam plictisit de mine. Ieri, 27 ianuarie, ar fi fost escaladat către departamentul "Inginerie IP". Am oferit cred că toate detaliile despre problemă cât și ce cred eu că ar rezolva problema.
Printre cele foarte multe apeluri am mai descoperit și o problemă cu redirecționarea apelurilor când se cere un operator la 0374300300 (după identificare, 5 (sesizari...) - 1 - 1 - 0 (pentru operator), de foarte multe ori nimeream în diverse telefoane / birouri care nu au în mod normal contact cu clienții (direct, fără să sune, bănuiesc, fiindcă se întampla aproape instant după ce apăsam 0), mi-a confirmat o persoană care a avut bun simț și răbdare să nu-mi închidă apelul în nas și să-mi spună că probabil am ajuns acolo din greșeală, de trei ori! după care m-a transferat la callcenter-ul pentru Business. (Dacă citești asta, mulțumesc!) Restul ori se amuzau, ori ignorau, ori închideau direct apelul, n-are rost să menționez prea multe detalii. Am raportat și această problemă, a menționat-o și el superiorilor din câte am înțeles.
Mulțumesc!
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor