anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Când se lansează serviciul de internet fix 10Gb?

simonastefan01
Începător

Salutare! 
Ce vești avem cu privire la serviciile de net 10Gb? Când se lansează? Multumesc! 

Sursa informațiilor: https://newsroom.orange.ro/comunicate/orange-europe-innovation-prezinta-in-cadrul-opentech-2024-live...

10 Răspunsuri 10

Pololică
#StarMember

Salutare!

Probabil pe parcursul anului. Buba e alta: utilitatea pentru urmatorii 5 ani pentru consumatorii casnici. Am abonament de 500Mbps si nu-mi fac griji asupra consumului pentru urmatorii ani (adica nu tin sa fac upgrade doar de dragul vitezei). 

Pe partea de business, probabil acolo ar fi mai util, dar, in general, firmele cer o viteza minima, nu una maxima mare, deci stabilitate vs cantitate.

Partea de Bussines lasa de dorit. Noi in sectorul 5 tb sa iesim afara din birou ca sa putem vb la telefon

Depinde. Stau în sectorul 5 în bloc nou (2018) și da, semnalul e slab, dar nu e peste tot asa. La soacra mea mea nu sunt probleme (bloc din 1990).

CO18
Explorator

Orange România a anunțat că va lansa serviciile de internet de 10 Gbps prin fibră optică pentru clienții rezidențiali în cursul anului 2025.

Această lansare va fi bazată pe tehnologia XGSPON și va fi însoțită și de introducerea unui nou router, Livebox Essential Gateway, echipat cu tehnologia Wi-Fi 7. România va fi chiar prima țară din grupul Orange care va beneficia de acest nou router.

Este important de menționat că Orange Business Services, divizia dedicată companiilor, oferă deja servicii de internet de 10 Gbps (DIA - Dedicated Internet Access) pentru business-uri în București și parțial în Constanța, utilizând tot tehnologia XGS-PON, încă din noiembrie 2021.

JustInn
Junior

Sunt curios daca esti pregatit pentru acest internet fix de 10GBps :). Cum ai infrastructura in interior, si ma refer la cablurile de retea + switch-urile din casa, pot suporta cei 10Gbps ? Ai anticipat si ai pus cabluri de tip Cat 7 sau Cat8 ? De asemenea Placa de retea a pc-ului are 10gbps ? Altfel nu o sa poti beneficia de avantajele pe care le aduce. Sa mai enumeram si un server pe care sa stocam tot cu aceasta viteza, placa de retea si ssd-uri capabile ( banuind aici ca vrei sa stochezi/ editezi video-uri la mare viteza in caz de vloguri, sau de ce nu pentru o firma care foloseste aceasta banda mare ). Nu critic, sunt doar curios, eu fiind blocat cu cat5-uri in pereti, puse de dezvoltator.

fibra optica in pereti, pentru ca la asta schimbi doar capetele, mediul ramane acelasi. Switch optic 10Gb, placi de retea cu 2 porturi SFP 10gb. In alta ordine de idei, este septembrie si nicio veste de la Orange. Alti mincinosi ce se lauda la fel ca si Digi. Vai de capul lor de "provideri" de 2 bani care nu sunt in stare sa ofere ceea ce promit.

Am vazut si eu ca Digi pretinde ca are 10gbps, dar cand mi-am pus adresa in formular (Bucuresti, zona centrala) am primit doar optiunea de 1gbps.
Stii pe cineva care chiar are 10gbps de la digi? Sunt curios ce performante are netul lor.

Salutare!

Conform unei stiri de pe Gadget, pe termen scurt a fost pus pe pauza. Cat a fost marketing (a se vedea Vodafone si lansarea VoLTE), cat a fost cercetare de piata (cum am putea cataloga Flex la Vodafone), greu de zis. Personal as merge pe prima varianta (marketing cu ceva implementare pentru a afisa ca se poate). Ma gandesc ca pentru a atinge viteza, ar trebui schimbata aparatura (asa cum sunt antenele GSM: permit un numar maxim de conexiuni si la o viteza maxima fizica specifica).

Lucifer
Cunoscător

Salut,

Am observat de ceva vreme la Orange Moldova a aparut o oferta de Internet fix de 10 Gbps (in realitate 8 Gbps) limitat la Municipiul Chisinau. Nu este clar care este acoperirea reala din oras, iar costul este de aproximativ ~200 RON. https://www.orange.md/infinity

In conditii casnice, nu cred ca as avea nevoie de astfel de performanta in viitorul apropiat. Poate pentru business sau pentru video streameri. As baga abonamentul la categoria "pentru entuziasti".

Sunt de asemenea curios ce fel de ONT mai este si acest "Livebox Essential Gateway". Cine e producatorul hardware real... 

Din ce am vazut, indiferent de ISP, abonamentele asta cu viteze mari (peste 5Gbps) sunt in anumite zone din anumite orase. Pot teoretiza ca momentan se incearca marea cu degetul printre clienti. S-ar putea sa fie nevoie de ceva timp pana cand robinetul va fi deschis mai mult.

Legat de conditiile "casnice" sunt perfect de acord: intre 100 si 500 zic ca este zona ideala (sweet spot) pentru o casa. Acum, daca esti In Al 7-lea Cer (serialul), s-ar putea sa fie nevoie spre 1000Mbps (sau, cum se spunea in urma cu niste ani, 1Gbps ar fi aproape overkill). Nici pentru business nu cred (majoritatea conditiilor de munca). Am lucrat intr-o cladire cu peste 100 de birouri (cu 1-5 colegi in fiecare birou simultan in orele de munca). Aveam 500Mbps (vorbim de 2013-2015). Nu sughita nimic, desi in majoritatea birourilor era un radio online (bine, nu se uita nimeni la youtube sau netflix. Regulamentul nu permitea, dar, ocazional, mai urmaream un clip-doua pe youtube sau mai dadeam o mica petrecere la zile mai festive).

Legat de producatorul routerelor Livebox: m-as hazarda la Alcatel, dar cred ca m-as frige. Gasisem pe net ca firmware-ul este facut de DD-WRT (sau, cel putin pentru Spania), dar nimic de Alcatel (ca producator) pentru care sa faca un firmware.