Multumesc tuturor pentru raspuns !
Ma intreb cine stabileste daca anumite IMEI-uri sunt numai pentru Romania? Pe site-un ANCOM n-am gasit nicio referire la alocarea de IMEI pe anumite regiuni/tari/operatori de retea.
In opinia mea, orice limitare este stabilita de operatorul de retea, de comun acord cu distribuitorul autorizat al produselor Samsung pentru Romania, adica Activ Invest S.R.L..
Astfel, potrivit definitiei IMEI, pe care o gasim si pe site-ul Orange, aflam urmatoarele: “Codul IMEI – International Mobile Equipment Identity - este un numar international de identificare a telefonului tau, format din 15 cifre. Este, daca vrei, ca un CNP sau ca numarul de inmatriculare al unei masini. Este important sa stii ca IMEI-ul nu diferit de IMSI. IMEI-ul identifica dispozitivul, iar prin IMSI – International Mobile Subscriber Identity – se identifica abonamentul sau cartela PrePay in retea.”
Ce reprezinta cifrele din codul IMEI? Operatorul Orange Romania ne raspunde astfel: „Primele sase cifre - TAC (Type Approval Code) - reprezinta codul modelului telefonului. Urmatoarele doua cifre – FAC (Final Assembly Code) - reprezinta codul tarii in care a fost asamblat device-ul respectiv. Urmatoarele sase cifre – SNR (Serial Number) reprezinta numarul de serie al telefonului, iar ultima cifra – SP (Spare) - este doar una de reprezentare, fara vreo anume insemnatate. Probabil ca multi dintre voi ar dori sa stie unde mai exact a fost asamblat telefonul, doar ca aceasta informatie este de obicei codificata in IMEI de catre producator printr-o combinatie de cifre. Cel mai sigur mod de a afla aceasta informatie este sa o verifici pe ambalajul original al device-ului.” Link pagina web: https://www.orange.ro/help/articole/codul-imei-al-telefonului-ce-este-si-cum-il-verific
Din cele de mai sus nu reiese ca anumite IMEI-uri sunt destinate pentru a fi operationale numai intr-o anumita regiune/tara, iar altele intr-o alta. In opinia mea, restrictionarea unor IMEI -uri de catre operator poate surveni numai daca o anumita plaja de IMEI-uri a fost acceptata de catre Orange Romania, in detrimentul altor produse, care nu sunt comercializate de catre partenerii distribuitorului de produse Samsung in Romania.
Suspectez ca intre Orange Romania si distribuitorul Activ Invest exista o intelegere prin care s-a alocat pentru reteaua Orange o anumita plaja de IMEI-uri “apte” a fi activate in Romania, daca au fost importate de distribuitor, restrictionand accesul altor IMEI-uri, desi tehnic si celelalte produse au functie eSIM/Number Share.
IMEI-ul are rol de a permite identificarea dispozitivului. IMEI-ul nu poate fi un criteriu tehnic, obiect si onest, pentru a filtra accesul la reteaua operatorului. Un IMEI poate fi refuzat la activarea unui serviciu numai daca, de exemplu, dispozitivul a fost declarat pierdut, furat sau daca provine dintr-o frauda. Un IMEI nu poate fi refuzat prin limitari stabilite arbitrar de operatorul de retea, cum ar fi, in cazul meu, prin conditionarea activarii serviciului de achizitionarea produsului de la operator.
In opinia mea, motivul real pentru care s-a refuzat activarea Number Share este dat de faptul ca produsul nu a fost achizitionat de la Orange Romania (sau un alt partener al distribuitorului). Probabil veti ajunge la aceeasi concluzie, citind pct. 10 de mai jos, unde am citat conditionarea explicita gasita in Termenii si Conditiile de utilizare a serviciului Number Share in reteaua Orange.
Sa vedem in continuare ce informatii obtine un potential consumator/utilizator final despre posibilitatea de a activa serviciul Number Share in reteaua Orange, pentru produsul Samsung smartwatch avand codul SM-R825FSDAROM:
1) De pe site-ul distribuitorului Samsung afla ca produsul este functional cu SIM in mai mult tari din Europa, intre care si in Romania. Link: https://www.samsung.com/ro/watches/galaxy-watch-active/galaxy-watch-active2-44mm-gold-lte-sm-r825fsdarom/buy/
2) De pe site-ul Orange intelege ca pentru activarea serviciului este necesar un abonament si un cont My Orange. Link pagina: https://www.orange.ro/servicii/number-share/
3) De pe site-ul Orange afla ca eSIM se poate activa pe dispozitive GSM compatibile, incluzand si smartwatch-uri: https://www.orange.ro/servicii/esim/?gclid=Cj0KCQiAnKeCBhDPARIsAFDTLTLjT9A6r8stbACant5Gh6YLJ68kUKOVpr_fa-rJk7cPJJeFQU8hh74aAqxjEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
4) De pe site-ul Orange intelege ca produsul avand cod R825FSDAROM este compatibil cu serviciul Number Share: Link pagina produs: https://www.orange.ro/magazin-online/obiecte-conectate/samsung-galaxy-watch-active2-steel-4g-44mm-gold
5) Din aceeasi pagina, intelege ca prin serviciul “Number Share te bucuri de o tehnologie inovatoare, prin care poti folosi acelasi numar de telefon pe smartphone-ul Samsung si pe smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch Active 2 4G.”
6) De pe site-ul Orange este informat despre cum se obtine un cod activare eSIM, adica: “Poti obtine un cod de activare eSIM din orice magazin Orange, fie daca activezi un abonament nou, fie daca esti client existent, si doresti trecerea de la SIM la eSIM. Momentan, tehnologia eSIM este disponibila doar pentru abonamente. Codul de activare eSIM se poate solicita si din contul My Orange, in anumite conditii. Link pagina: https://www.orange.ro/help/cum-obin-un-cod-de-activare-esim-9608
7) Aici este informat cum poate activa serviciul Number Share si cum poate fi asociat un smartwatch: “Serviciul Number Share este disponibil atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru clientii persoane juridice care au un abonament. Pentru acest serviciu nu exista perioada contractuala obligatorie, astfel incat il poti activa sau dezactiva oricand doresti. Unui numar principal de telefon ii poti asocia pana la 4 dispozitive secundare.” Link pagina: https://www.orange.ro/servicii/number-share/#detalii
8) Din Termenii si Conditiile de utilizare a serviciului Number Share - care pot fi citite/descarcate de aici: https://www.orange.ro/servicii/number-share/#detalii - intelege ca “Activarea serviciului Serviciul Number Share poate fi activat dupa cum urmeaza: (1) pentru persoane fizice: (i) activarile de smartwatch se vor efectua prin intermediul aplicatiei dedicate, exclusiv pentru modelele compatibile Samsung Galaxy Watch cu eSIM / 4G si Apple Watch 3, 4, 5 Cellular, in conditiile activarii/existentei unui cont My Orange activ. (ii) pentru alte dispozitive compatibile (tableta, telefon) prin intermediul Magazinelor Orange Shop.”
9) Prin acelasi document, consumatorul este informat ca poate inlocui un dispozitiv asociat: “In cazul in care se doreste inlocuirea unui dispozitiv compatibil existent cu un altul, se procedeaza dupa cum urmeaza: (1) pentru persoane fizice: (i) inlocuire smartwatch cu un alt smartwatch: din aplicatia dedicata optiunea ‘’Replace device’’ sau ‘’Inlocuire dispozitiv’’. Finalizarea procesului de inlocuire a dispozitivului va atrage automat dezactivarea dispozitivului asociat initial si activarea serviciului pe noul dispozitiv ales de Client.”
10) Daca citeste si sectiunea LIMITARI, descopera ca „Dispozitivele secundare compatibile cu serviciul Number Share sunt de tip telefon mobil, tableta compatibila cu functia de apel voce si cu sistem de operare Android, tableta de tip Apple iPad si smartwatch-uri cu functie eSIM comercializate de catre Orange Romania.” Aici se precizeaza si ca „Orange Romania nu garanteaza functionarea serviciului pe dispozitive incompatibile”.
Link PDF Termeni si Conditii: https://www.orange.ro/pdf-102019/servicii/number-share/termeni-si-conditii-03-08-2020.fa91fb49322bd620aec229361ea1f2a1e9d97a7213d44f298329ddb22e792b01.pdf
Din limitarea de mai sus reiese ca un produs compatibil, precum un smartwatch avand codul SM-R825FSDAROM, ar trebui sa fie functional/acceptat in retea.
Mai rezulta ca Orange Romania activeaza Number Share numai pentru acele smartwatch-uri cu functie eSIM cumparate de utilizatorul final de la Orange Romania. Aceasta limitare este, in opinia mea, nejustificata, reprezinta practica anticoncurentiala este, totodata, un abuz de piata dominanta.
In opinia mea, cele doua entitati, distribuitorul si operatorul de retea: (a) dezavantajeaza concurential alti comercianti de produse Samsung (de exemplu, telefonultau.eu) care nu s-a aprovizionat de la distribuitor (b) permit accesul in mod discriminatoriu la servicii, numai pentru clientii care au achizitionat produsul de la Orange Romania, favorizandu-i pe acestia, in comparatie cu alti clienti, care nu au achizitionat produsul de la operatorul de retea.
Procedand astfel, distribuitorul si operatorul restrang in mod evident concurenta si conditioneaza furnizarea serviciului catre utilizatorul final, acesta fiind constrans sa accepte o prestatie suplimentare, adica sa achizitioneze dispozitivul GSM numai de la operatorul de retea, desi achizitia nu are legatura cu serviciul solicitat din moment ce detine un produs compatibil/identic cu cel comercializat de operator.
Miza acestei posibile intelegeri cred ca este relevata chiar de cifra de afaceri a distribuitorului, de 53 milioane lei in 2018 si de 67 milioane in anul 2019. Cod unic de identificare: 14330858.
Nu stiu care este procentul din cifra de afaceri obtinut din vanzarea dispozitivelor GSM, insa daca presupunem ca ar fi de numai 20% din total cifra, aceasta ar insemna 10,6 milioane lei in 2018 si 13,4 milioane lei in 2019.
https://www.zf.ro/business-hi-tech/cel-mai-bun-an-pentru-activ-invest-srl-distribuitor-samsung-afaceri-de-peste-53-mil-lei-in-2018-18278707
https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui