la 25-05-2025 06:11 PM
Salut,
Am o mica întrebare pentru toți utilizatorii iPhone cu eSim de la Orange.
Am avut eSim pe 3 telefoane Apple compatibile 5G, dar si sim-uri normale. Toate de la Orange, același număr, același abonament.
Sunt o persoana care chiar are nevoie de 5G, si îmi aduc aminte ca acoperirea 5G mereu a fost excelenta in orașul meu, atât timp cât aveam cartela fizica in telefon.
Întrebarea mea:
Vi s-a intamplat sa aveți 5G mai slab sau mai rar pe telefon cu eSim in el?
la 25-05-2025 07:26 PM
Salutare!
Țin de la început să precizez că nu folosesc acest model de telefon și nici esim.
În general, nu ar trebui să fie probleme, dar au fost și persoane care au spus că este mai slab semnalul pe esim decât pe sim-ul fizic.
Probabil că diferă de la caz la caz!
Nu poți ști cu exactitate decât în momentul în care ai așa ceva.
Baftă!
la 25-05-2025 07:43 PM
ESIM sau SIM fizic nu au de ce să fie diferențe. E ca și cum la plata cu cardul compari cardul bancar fizic cu cel digital (prin NFC). Nici o diferență.
la 25-05-2025 09:36 PM
Salut @involvedmango64,
Am testat ambele variante intr-un telefon Android si nu a exista o diferența intre testele făcute (semnal, apeluri, mesaje, internet mobil).
la 26-05-2025 09:50 AM
Da, sunt mai mulți utilizatori care au raportat experiențe similare cu ceea ce ai descris — anume, semnal 5G mai slab sau intermitent atunci când folosesc eSIM, comparativ cu SIM-ul fizic, chiar și în zone cu acoperire foarte bună.
Diferențe în modul în care telefonul gestionează eSIM vs. SIM fizic:
Unele modele de iPhone ar putea prioritiza conexiunea diferit în funcție de tipul cartelei (eSIM vs. nanoSIM).
Există uneori discrepanțe de firmware sau profil operator (carrier settings) care pot influența comportamentul 5G.
Configurarea profilului eSIM:
Dacă profilul eSIM nu este configurat corect sau nu include toate opțiunile legate de 5G (cum ar fi Voice over NR sau suport pentru n78 în România), conexiunea 5G ar putea fi limitată.
Uneori, un eSIM generat automat de aplicația Orange poate lipsi de anumite optimizări pe care le are SIM-ul fizic.
Optimizări specifice Orange:
În anumite rețele, operatorii optimizează semnalul și prioritizarea pentru SIM-urile fizice, mai ales în cazuri de congestie. Acest lucru nu este oficial confirmat, dar a fost sugerat de experiențele unor utilizatori.
Schimbarea rețelelor sau echipamentelor din zonă:
Chiar dacă pare că doar eSIM-ul e vinovat, uneori în perioada în care ai folosit eSIM s-au făcut schimbări locale de infrastructură (ex: trecerea de la DSS la 5G SA, modificări pe banda n78 etc.).
Verifică setările operatorului: Mergi la Setări > General > Despre și așteaptă câteva secunde. Dacă apare o notificare de update pentru „Carrier Settings”, accept-o.
Resetează setările de rețea: Uneori, trecerea de la SIM fizic la eSIM poate necesita resetarea setărilor de rețea pentru o reconectare optimă.
Solicită reactivarea eSIM-ului de către Orange printr-un profil actualizat, eventual menționând problema cu semnalul 5G.
Testează aceeași locație cu două telefoane identice – unul cu eSIM și altul cu SIM fizic, pentru a elimina alți factori.
Da, este posibil ca performanța 5G să fie puțin mai slabă pe eSIM decât pe SIM fizic, în anumite condiții, chiar dacă ambele sunt pe același abonament și telefon compatibil. Este o problemă subtilă, dar reală pentru anumiți utilizatori. Nu ar trebui să fie așa, însă uneori realitatea din teren diferă de teoria tehnică.
Cu respect și sper să-ți fie de folos!
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor