anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Retea AiMesh

Haedine
Explorator

Salut,

Aș vrea să fac o rețea Mesh utilizând următoarele routere de la Asus :

RT-AX82U - nod principal

ZenWiFi XD5  - noduri secundare

Am TV, net de 1000 și ONT Huawei OptiXstar HG8147X6.

Întrebările ar fi :

1. Se poate să trec ONT-ul în bridge mode ? Tot citesc pe comunitate și văd că doar ONT-ul acesta (dintre modele WiFi 6) poate fi trecut. Celălalt model, ZTE F6600R, pare că (încă) nu poate fi trecut în modul bridge.

2. Dacă răspunsul la 1 este da, care ar fi portul de bridge mode ?

3. În bridge mode, pentru a putea conecta un router personal, în speță AX82U, trebuie făcute configurări de PPPoE ca la Digi cu username și parola sau se face cu IP dynamic ? Sau altfel ?

4. Dacă vreau să fac upgrade la netul de 2000, ONT-ul în bridge mode poate duce viteza aia ? Știu că o să depindă de routerul care îi va lua locul, însă ăla duce conform specificațiilor spre 4804 Mbps. Văd că vitezele pentru netul de 2000 se puteau face doar cu ONT-ul de la ZTE (din ce am citit pe comunitate).

5. Poate sună cam cretină următoarea întrebare, însă dacă aș lăsa configurația actuală, fără să trec ONT-ul în bridge mode, să conectez routerul AX82U printr-un port de LAN și după să fac Mesh ar fi vreun dezavantaj ? Routerul AX82U ar fi lângă ONT și din ce am citit nu ar trebui să fie interferențe între ele.

1 Soluţie acceptată‚

Haedine
Explorator

Practic, am făcut ce am scris la punctul 5 și funcționează perfect, aproape de vitezele reale și promise.

Simplu și rapid.

Vizualizare soluţie în postul original

12 Răspunsuri 12

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Salut,

1. din cate am citit eu in Comunitate, routerul respectiv se poate trece in Bridge, dar nu de catre user. Trebuie sunat la 300.

2. nu stiu, banuiesc ca va trebui sa intrebi si asta tot la 300

3. nu am incercat setup-ul asta. Dar, tind sa cred ca nu. Vei folosi probabil un port de LAN pentru bridge, iar IP-ul il va lua dinamic. Nu vad de ce ar trebui sa faci din nou setarile.

4. personal, nu ti-as recomanda upgrade la 2000. Cel putin nu cu hardware-ul oferit de Orange in momentul asta. Acel ONT nu duce 2000 pe un un singur port LAN, ci max 1000. Nu stiu daca poti sa faci bridge cu doua cabluri conectate simultan, dar...mai bine nu. Parerea mea.

Dar ca idee generala, teoretic, daca ar scoate 2000 pe LAN, si l-ai conecta in bridge mode, si presupunand ca si router-ul celalalt ar suporta asta, nu vad de ce n-ar merge. Pentru confirmare, recomand o intrebare la Orange.

5. din punctul meu de vedere, nu vad de ce nu ar merge. DAR trebuie testat. Eu am un setup de genul asta, dar la Digi (ONT > cablu LAN > router 1 > WiFi > router 2; ambele acelasi model, acelasi firmware si conectate prin Easy Mesh de la TP-Link).

Daca ai un cablu la indemana, poti incerca deja. 🙂 

O sa-mi cer scuze in avans, in caz ca vreuna dintre chestiile de mai sus nu functioneaza la Orange. Tot ce am scris se refera strict la experienta mea de pana acum.

Client Orange

La 5, deja am testat cu un router ( cu AX82U ) si isi ia IP-ul dynamic. 

Parerea mea ar fi ca bridge mode ar merge cand ai nevoie sa setezi ceva, gen cum era la cei de la Digi cu PPPoE. Dar la Orange, daca si in mod bridge ONT-ul are tot setat pentru a avea conexiune la internet, nu are nici un sens sa fie trecut in modul asta. Daca ma insel, chiar rog pe oricine sa-mi spuna.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver

Pai in cazul asta, nu stiu daca mai ai nevoie de mod bridge… Nu? Adica, daca tot ce vrei este sa-ti extinzi reteaua, si vrei sa folosesti acel AI Mesh de la Asus, cred ca ai deja tot ce-ti trebuie. Adica, important e sa-si ia IP router-ul (AX82U). Mai departe, totul se intampla intre el si sateliti.

Eu nu vad de ce ar fi probleme, chiar si fara acel bridge mode. Dar, cum ziceam, nu am testat efectiv setup-ul asta la Orange. La Digi merge. Singura chestie e sa-ti faci setarile de PPPoE in routerul main. Si, evident, device-urile pe care vrei sa le conectezi in sistem Mesh sa fie compatibile intre ele, astfel incat sa poata comunica.

Client Orange

La aceeași concluzie am ajuns și eu, dar mi se pare prea simplu și banală situația 😂.

De asta am întrebat, poate am omis sau nu realizez eu niște treburi sau dezavantaje.

Mulțumesc mult pentru opinie !

La Orange nu e PPoE !!! e musai să lași routerul de la Orange în modul bridge.

Anonim
Neaplicabil

Trebuie contactat CC-ul Orange pentru a trece in bridge ONT-ul. Mesh poti face si acum, nu are treaba ce faci tu in reteaua ta privata cu modul bridge, acesta din urma daca va fi activ te va ajuta sa nu mai faci double NAT.

Cat despre upgrade-ul la Fibra 2000... nu e chiar asa simplu sa atingi viteza aia pe cablu. Nu cu echipamentele actuale.

Merci de informația legată de double NAT.

Deci ar fi recomandat să trec ONT-ul în bridge mode, pentru a evita viitoare posibile complicații.

Întrebasem de netul 2000 pentru că am văzut că a fost aproape atinsă viteza de 2000 Mbps de câțiva membri ai comunității. Însă nu cu tipul meu de ONT și nu cred că prin fir, ci wireless.

Viteza de 2000 la routerul OptiXstar HG8147X6 înseamnă 1000 pe portul 1 și 1000 pe portul 2!

RafaHelper
#StarMember

Salut @Haedine,

În legătură cu punctul 5, va merge asa cum probabil ai si testat. Eu folosesc un router wifi 6 de la Digi iar ca sistem mesh folosesc Google Nest Wifi, https://www.quickmobile.ro/laptopuri-si-accesorii/routere-si-servere/google-nest-wifi-router-and-2-p..., care vine la pachet cu un router si 2 module de mesh. In prima faza am conectat routerul Google la un port LAN de la routerul Digi si apoi am configurat sistemul mesh. Cu acest setup am observat ca existau momente cand internetul se întrerupea sau viteza nu era foarte buna pe modulele mesh. Am luat legătura cu Google si mi-au spus ca trebuie sa trec routerul de la Digi in modul bridge pentru a scapa de probleme si asa a fost. Recomandarea mea pentru tine e sa iei legătura cu cei de la Asus sa vezi ce parere au si ei si ce recomandare iti ofera. Apoi poti face teste si sa vezi ce mod ti se pare mai stabil.

Merci mult de sfat !

Cu drag!

Haedine
Explorator

Practic, am făcut ce am scris la punctul 5 și funcționează perfect, aproape de vitezele reale și promise.

Simplu și rapid.