13-01-2026 02:56 PM - editat 13-01-2026 03:03 PM
Salut,in curand as vrea sa fac trecerea la pachetul fibra "2300" si am cateva intrebari si nelamuriri..
Inainte de toate cateva detalii.
Sunt din Orasul Suceava judetul Suceava pe (din cate vad) reteaua veche telekom..Precizez ca de cand am net de 20 de ani pot sa numar pe degete de cate ori am avut probleme cu internetul(care nu au necesitat asistenta telefonica,tehnica sau trimiterea unui tehnicial).
Momentan sunt pe pachetul 1gbps de la fostul telekom.Trecerea la pachetul 2300 parea una simpla si logica pana m-am apucat de citit aici pe forum..deja ma doare capul.
Am gasit oameni aici care la fel ca mine au trecut de la 1gbps telekom cu ont huawei vechi la pachetul 2300 cu ont zte nou si au performante mai rele (in special cand vine vorba de latenta) in comparatie cu vechiul pachet..
Am atasat 2 poze,1 de pe dnscheck si una de pe bufferbloat cu rezultatele actuale (De pe 1gbps).
In primul rand mi-ar placea daca cineva cu pachetul de 2300 din suceava si-ar da cu parerea legat de pachetul 2300.
Ce au vazut,ce au patit,cum s-a comportat in general,cum se comporta seara de la 19-23 cand vad ca toata lumea are probleme cu latenta..
Inca un lucru,nu am un router.Pe setupul actual sunt conectat direct la ont, e langa PC.
Urmeaza sa achizitionez o placa de retea comfast (5gbps) (era reducere :)) ) si un cablu cat8 de 1.5m (stiu ca e overkill dar la fel,era reducere).
Intrebari:
1)Poate persoana care face instalarea sa activeze el sau sa comunice/ceara scoaterea din CGNAT si activarea dual stack din momentul instalarii? Sau dupa ce e gata instalarea trebuie sa ma apuc sa dau telefoane si sa ma rog ca ma bage cineva in seama?
2)Lamuriri pentru ipv4.Am nevoie de ipv4 100% nu virtual,real.Am inteles corect ca dezactivarea cgnat si activarea dual stack duce la un ipv4 non-virtual?
3)Sa zicem ca ajung acolo,am dual stack activat ipv4 + ipv6, dezactivarea ipv6 in caz de probleme cu latenta sau orice alta problema,o fac din windows sau din ont?
4)Am inteles corect ca ont-ul nu te lasa sa salvezi alte dns-uri in el?Daca e asa,schimbare lor in windows mai are efect?Folosirea 1.1.1.1 (aplicatia) mai are efect?
5)Am vazut unele mentiuni ca ipv4 costa in +?Adevarat? Fals?
Multumesc frumos pentru orice raspuns,ieri m-am apucat de citit pe aici,daca am gresit cu ceva,imi cer scuze nu sunt chiar atat de avansat.O zi buna
13-01-2026 04:11 PM - editat 13-01-2026 04:12 PM
Salutare,
1)Tehnicianul nu poate cere scoaterea din CGNAT pe loc sau cel putin nu cred ca pot face asta. De obicei instalarea se face normal, iar cererea de CGNAT off / Dual Stack se face ulterior prin suport (telefon/chat). Uneori se rezolvă rapid.
2) Da. CGNAT dezactivat + Dual Stack = IPv4 public real (non-virtual) + IPv6. Fără CGNAT vei avea IPv4 dedicat.
3) Dezactivarea IPv6, dacă vrei să testezi, se face din Windows (adaptor de rețea). ONT-ul, în general, nu oferă control complet pe partea asta.
4)Da ai înțeles corect: ONT-ul ZTE nu permite salvarea DNS-urilor custom.
Schimbarea DNS-ului în Windows funcționează și 1.1.1.1 (aplicația) are efect fără probleme.
5) Doar Ipv4 dedicat costa, cel dinamic este gratuit.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor